Dugaan Nooraini

Mak tak mengaku anak, bila sy ajukan niat bercerai.. Dugaan Nooraini : Part 79..

Selesai habis sesi fotografi kami semua pulang beramai-ramai.. Jhon mempelawa kami untuk makan pada petang itu di warung yang berdekatan.. saya x berminat sama sekali.. Buang masa dn anak lbh penting sy kejarkan.. Sy bukan anak dara nk hidup bersuka2.. Saya memang sudah nekad untuk berhenti daripada menyertai model..

Cukuplah pembelajaran saya setakat ini dan tidak ada yang menguntungkan walau sedikitpun bagi saya.. Pada petang itu saya balik menaiki bas seperti biasa.. Abg G kata pd sy ” Masheta kalau ada sesi photografi kt luar abg nk kamu join tau lepas ni”..

Sy balas senyum tanpa jawapan dlm hati berbunyi ” bosan kerja yg xda keuntungan langsung..”

Sampai di rumah saya sangat kepenatan , melihat anak-anak bermain terhibur dn minda sentiasa diasak memikirkan apa kesudahan hidup sy yg xtau apa destinasi kami anak beranak..

Hujan renyai2 tetiba jadi lebat berdetap detup jatuh diatas zink , berlari sy kedapur mencapai besen plastik utk menadah air akibat atap rumah yg bocor.. Anak2 penat bermain mengadu kelaparan maklumlah suasana hujan buat perut lapar agaknya…

Dlm penat tu sy kedapur melihat apa yg boleh dimasak , semua dh kering yg ada hanya telur sebiji dn bawang besar jer.. Selongkar jumpa belacan sikit dn 2 biji cili api.. Jadilah makanan juga , gembira sgt tenang bila diingat itu lah nikmat org bersyukur apa sj Allah beri sbb masih ada sisa makanan utk kami makan..

Sy masak lbhkan bawangnya, gorengkan belacan tu, telur dihancurkan letak serai.. Wangi masakan sy berterbangan baunya sementara menunggu bekas suami masih x balik dr overtime..

Sy pandai masak , buat ubat sbb hidup kami mendesak , Sy kena kuat dan semua akn jadi kuat jiwa bila kita terpaksa, rajin, dan sy rasa dr jiwa sy ni ” manusia bila byk kasih sayang dan kuat motivasi hidupnya pasti jiwa dia boleh pacu dirinya jd maju wlu sesukar mana sekali pun dia boleh buat..!!..

Selingan kejap bonda berpesan…

Sy suka mengajak masyarakat supaya hidup kita akn jd bahagia sgt bermakna , jika hidup dgn aman.. Semua bermula dr keluarga kita maka ia menular kpd bangsa negara yg membudaya masyarakatnya yg kuat.. Menghormati org lain, kasih sayang, saling menolong.. Mulakan komunikasi yg baik.. kekalkan lah budaya melayu yg penuh sopan susila ..

Kita tanam byk2 kasih sayang pd sesama manusia.. Sy percaya sgt kalau kita x sayang orang lain.. Allah xkan sayang kita..!! Bonda sebagai org tua mahu melihat generasi muda mewarnai akhir zaman dgn kebaikan.. Sy aktif di media sosial utk dekat pd org2 muda dn menasihati anak2 sy dgn berpesan2 ” kemelayuan kita yg hebat jgn ditinggalkan ..”..

Bonda sambung stori sy lagi ya..

Siap masak sy hidang makanlah sy dgn 3 anak2 kami atas lantai simen.. Sedap sungguh laju anak2 makan.. Kesian anak2 sy kami mmg daif tp Allah tetap bagi kami rasa seronok wlu dr benda makan dn pakai yg sgt sikit..Kami hargainya.. Kami x mengemis makan dn simpati tp sy ajar anak2 sy kuat azam wlu xpandai sekolah mesti pandai kehidupan..!!..

Anak2 sy bukan ada mainan, baju baru dn benda mewah.. Kami dapat makan pun itu dh syukur sangat..(Nilai jiwa org susah mudah bersyukur sbb dia tau semuanya berharga dn susah nak dapat)

Sepanjang kami tinggal disetinggan Kampung Medan , xda seorang dr mak atau bapa saudara yg datang ziarah kami, jauh sekali hantar makanan pd kami.. Sewaktu sy kerja anak2 sy bermain kelombong, pastinya sgt bahaya , yg sgt kecewakan sy xda siapa pedulikan nyawa anak2 sy yg miskin.. yg kedengaran nista hina ” Maknya kerja anak terbiar main lombong “..

Mana sy mampu nk bayar org jaga anak, apasalahnya mengintai anak sy yg miskin.. bukan jauh sgt pun rumah mereka dn rumah kami..!!Sbb tu sy suka menyendiri , rendah diri kerana sudah biasa sampai sekarang..

Manusia x lepas dr dosa, perasaan cinta xda pada ex suami sgt menyiksakan meskipun dia lelaki baik.. Sy masa tu muda dn kurang pendedahan ugama.. Sy mahu lelaki macam ayah sy yg kuat membimbing family.. Sy merasakan sy akn dpt lbh baik jika bercerai sbb sy muda lagi..

Dlm fikiran sy terngiang2 kata2 mak sy saat sy dipaksa nikah “..Kamu kawin demi jaga maruah family sbb majlis dh buat.. nanti lepas kawin kalau xsuka cerai xapa “..Sy mahu menuntut janji sbb sy kesian nasib sy.. dn ex suami sy tau hati sy x da utk dia sy melayaninya bkn dgn hati sebagai isteri tp sebagai ibu dn ketua pekerja dlm rumah tu (sy berdosa pd ex suami).. Sy merasakan perjalanan usia kami masih jauh.. kami patut jumpa insan yg betul2 sebagai pasanagn..

Sy bercadang nak balik kampung Palong utk menyatakan hasrat sy nak bercerai.. Malam tu sy menyuarakan hasrat sy pd ex suami nak balik kampung minggu depan bawa semua anak2..

Hari balik kampung pun tiba , kami naik bas sampai Bahau, masuk kedalam yg pendalaman rumah Mak kami naik teksi.. Mak pun org susah juga, sy malu Mak tahu kesusahan kami.. Sy tutup sedaya yg boleh supaya x kelihatan kedaifan kami..

Waktu sengang malam ex suami tidur dgn anak2 dan sy mendekati Abah nyatakan hasrat sy nak bercerai , sy kisahkan derita yg sy lalui.. Abah tunduk diam mendengarkan tanpa apa2 komen.. Sy x berani nak cakap dgn Mak sbb dia sgt keras ,mengamuk dn meraung..

Sy kena buat juga wlu takut apa kesannya, sebagai anak kena cakap pd Mak keputusan hidup sy.. Abah panggil Mak dn bermulalah kisah sy yg lbh sakit sekali lagi.. Rupanya Mak berhelah , Mak x tepati janji.. Selama 7 tahun perkahwinan dgn ex husband sy menderita baru sy suarakan nk bercerai..

Sy dah mencuba bukan niat sy nk bercerai tp sgt sakit dilalui.. Mak x bagi dlm sunyi malam mak menjerkahi sy ” Mak x mengaku kamu anak kalau bercerai , jangan balik cari Mak.. x pernah keturunan aku jadi janda.. Man baik , ko yg jahat nak hidup bebas., kalau kamu cerai juga Mak xkan bagi Abah kamu nikahkan kamu dgn lelaki lain..”..

Diskusi ditutup mengerikan.. Esok siang2 sy balik dn Mak x pandang sy sbb marah.. Abah sayu melihat sy memaut anak2 naik teksi.. Abah tau semua cerita sy selepas diluahkan dr awal sehingga saat tu..

Sy sambung lagi dilain waktu jika free.. Kisah seterusnya sy bercerai ex suami dapat cuti doktor bagi pil tidur bagi dia tenang..

Dalam kisah hidup bonda ni perit penuh ilmu kehidupan dn kemanusiaan , menghargai sgt kebersamaan.. nikmatnya berkeluarga yg dilimpahi kasih sayang.. Sedih hidup keseorangan , anak2 sy je kawan2 dn kesayangan hidup sy sgt bermakna..

Sbb tu sy suka bagi kata hikmah dalam poster pagi supaya hidup kita selalu recaj diri.. Jadilah manusia baik dn terus setia mahu kpd kebaikan..

Apa sy tulis bukan niat buka aib diri sendiri, tp sy niat mahu generasi atau kaum wanita lain melihat bagaimana sy buat keputusan, kesalahan dn kebangkitan jiwa dlm hidup sy yg byk pengajaran..

7 Comments

  • Mama R

    Bonda sangat kuat. Bonda adalah role model bagi saya. saya juga bercerai dan sekarang bekerja dua untuk menyara 2 org anak yg masih sekolah. Di singapura ni segalanya mahal dan kdg rasanya tak kuat lagi.
    Mimpi nak jadi berjaya macam Bonda tapi di Singapura ni agak mustahil .

  • Sharifah Mardhiyah

    Bonda … saya sebak membaca
    Di saat ini juga rumahtangga saya sedang diuji
    Hadirnya org ke3
    Sgt pandai berlakon
    Terperdaya saya dan suami
    Skrg dia jd isteri ke2
    Perit Bonda
    Saya hanya berpaut pd sekudus doa

  • Anisah

    Saya baru jumpa blog bonda smlm dan dah khatam Dugaan Nooraini hari ni.
    Really loves to read your real life stories sebab teringat saya membaca kisah almost similar dari penulis Singapura Rohani Din melalui novel2nya siri Diari Bonda.
    Kesimpulan saya sikap rebelious bonda tu yg menjadi penentu kehidupan bonda yg selesa masa ini.
    Saya maybe few years younger than bonda,berpelajaran tinggi dan tak pernah rasa apa yg bonda rasa tapi saya sgt terinspirasi dgn penulisan bonda.
    Saya mempunyai 3 org anak perempuan yg sgt saya tekankan agar menuntut ilmu dgn secukupnya agar tidak perlu menjadikan marriage sebagai escapism.
    Thank you so much for your sharing bonda.Hope to meet you someday.

    • Eyjahlee

      Assalammualaikum..saya x jumpa penuh cerita pasal dugaan nooraini..meloncat².. Xda urutan..nak baca dari awal tapi xtahu kat mana..puan baca kat mana yer..boleh bg linknya tak..terima kasih

  • Novie

    Sama Bonda….saya juga di jodohkan Papa saya…sama juga Papa berjanji jika ada masalah dan tk sesuai jika bercerai boleh balik semula dan org tua saya bertanggung jawab. Bila dah 17 tahun saya bertahan…bila dah saya ajukan cerai karna faktor kesihatan dan ketenangan hidup saya dan anak anak….malah saya tak di anggap anak dan tak di bolehkan pulang ke rumah org tua…di anggap anak derhaka…bila saya titip anak ke saudara untuk urusan…saya di anggap poya poya…padahal nak tertawa pun dah susah apa lagi nak berpoya poya….duit pun tak ada ntah dari mana tuduhan poya2 itu di buat adik dan keluarga saya…Alhamdulillah saya masih ada rumah flat walau tak berisi banyak perabot tapi boleh utk kami makan dan tidur…masak apa yg ada…dengan ujian ini saya semakin dekat dengan Allah…sudah berhijab…sholat saya jaga…anak anak juga menjaga sholat walau masih kecil2…anak anak pun Alhamdulillah walau tertekan dan kekurangan…masih boleh dapat tempat pertama dalam kelas…ntah bila org tua saya menerima dan mengerti…hidup saya hanya anak anak dan saling menguatkan dengan anak anak dan jiran baru alhamdulillah ada yg membantu dan perduli kami…

  • Eyjahlee

    Assalammualaikum..kat mana nak baca penuh cerita dugaan NoorAini ni? Saya baca xda ikut urutan..ada sesiapa yg boleh bg link tak? Terima kasih

Leave a Reply to Novie Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!