• Jejak Bonda

    Musafir Palestin 2..

    Sepanjang musafir ke Palestin beberapa iktibar sy dapat dari sana yg sy mahu kongsikn.. Namun ia sekadar cerita dan sy amat berharap jgn lah disalah ertikan sehingga timbul fitnah dan kemarahan kepada anda yg membaca tulisan sy ini.. Bila ia pengalaman pasti akan berlaku kesilapan, ambilah positifnya sebagai iktibar kepada kita semua.. (semuanya mengenai berkenaan semangat orang2 Palestin & sy disana).. Kami hanya semalaman tidur di Jordan kerana dri negara inilah kami boleh memasuki kesempadan Palestin. Sepanjang trip 8 hari ni masa dipenuhi dgn berjalan pastinya sgt jauh dn memenatkan. Tambahan pula sy baru balik dri Turki .. Jordan ini kali ke2nya menjejakinya. Sy pernah singgah pd tahun 2005. Pembangunan…

  • Jejak Bonda

    Musafir Palestin 1..

    Perjalanan kembara sy kali ni bukan 1 perkara yg mengujakan meskipun sy sering berdoa mudah2an Allah jemput sy ke bumi Palestin. Bersusah payah kemari adalah disuruh oleh Allah, maka sy yakin kemari walaupun takut dgn kejahatan Israel (kalau nak mati kat mana pun mati).. Musafir sendirian kali ni sbb sy x mahu keluarga sy cedera. Klu jd apa2 pun biar sy jer.. ke2nya sy nak jimat budget.. He he he.. Mahal kos kemari sebenarnya dgn nilai duit RM yg rendah.. Uztzh Hasni ajak sy kemari dn duduk sebilik ber2.. Setakat ni kami lihat peluang ni kami gunakan sebaiknya kemana2 sja ber2.. Syukur Alhamdulilah nikmat Allah berikan sy merasa nikmat bahagia…

  • Jejak Bonda

    Travel Sendiri ke Turki kali ke2 : Part 2

    Turki musafir sendiri yg x dirancang. Bertolak dri rumah jam 9.30malam pd 21hb Disember 2015.. Dn berlepas jam 2pagi terus ke Abu Dhabi.. (1st time naik plane ni.. Bagus sgt service krewnya, besar lebih selesa dri MAS, mewah pulak tu..Dengan Budget RM4300.. X expect dapat semewah ini).. Cukup puas hati kredit pd Amar Travel. Co ni Sigh punya tp di Turki kami dipandu oleh Muslim Tour Guide Muzaffar namanya (ada pHD belajar di Italy. Banyak sgt informasi yg diberikan service yg terbaik semua ttg sejarah Turki yg sgt detail).. Biasanya kalau hujung tahun ni sy akan merancang awal utk berpermergian dgn family.. Masa ni sy berkumpul dgn anak2 cucu sekurang2nya…

  • Jejak Bonda

    Travel Sendiri ke Turki kali ke2 : Part 1

    Turki musafir sendiri yg x dirancang. Bertolak dri rumah jam 9.30malam pd 21hb Disember 2015.. Dn berlepas jam 2pagi terus ke Abu Dhabi.. (1st time naik plane ni.. Bagus sgt service krewnya, besar lebih selesa dri MAS, mewah pulak tu.. Dengan Budget RM4300.. X expect dapat semewah ini).. Cukup puas hati kredit pd Amar Travel. Co ni Sigh punya tp di Turki kami dipandu oleh Muslim Tour Guide Muzaffar namanya (ada pHD belajar di Italy. Banyak sgt informasi yg diberikan service yg terbaik semua ttg sejarah Turki yg sgt detail).. Biasanya kalau hujung tahun ni sy akan merancang awal utk berpermergian dgn family.. Masa ni sy berkumpul dgn anak2 cucu…

  • Jejak Bonda

    Terakhir di Korea..

    Esoknya Jumaat 12hb Jun 2015.. Kami akan balik menaiki Van.. Jam 7.30am waktu Korea kami bertolak ke Airport..180 Won bersamaan RM630 duit kita tambang van.. Mahalkan..?? Kami terpaksa naik van atas nasihat pihak hotel kerana kalau naik train takut lambat sebab beg kami banyak dn banyak kali transit.. Sebelumnya pd hari khamis kami banyak menghabiskan masa berjalan kaki meronda kawasan sekitar hotel saja tanpa menaiki train.. Sepanjang disana kami hanya sekali saja makan direstoran utk menjimatkan kos perbelanjaan disini.. (balik Msia sy turun 2kg walaupun makan banyak disana sbb banyak jalan agaknya..) Sebenarnya jika bersama agen mmg banyak wang yg dibelanjakan.. Bukan salah agen tp kos tanggungan yg akan dikeluarkan…

  • Jejak Bonda

    Hari ke-3 Di Korea..

    Hari ke3 bersamaan Rabu 10hb Jun 2015.. Kepenatan semalam selama lebih kurang 6 jam kami mengheret anak2 & cucu berjalan seronok sbb tengok negara org tp memenatkan.  Sado si Ajim anak remaja lelaki sy dapat beli sepasang kasut Adidas dah happy sgt.. Last shooping semalam beli barang banyak sampai luka kakinya.. Di Korea ni kasut merupakan fashion yg paling utama.. Menariknya bangsa Korea ni mereka jarang gemuk kalau 70kg tu sgt gemuk dah.. Jika anda kemari carilah kasut kerana macam2 style kasut yg x ada kat Msia.. K-Pop lah katakan..   Barangan make up umpama lauk dn keperluan harian utama disini.. Sy rasa org disini banyak makan makan makanan segera…

  • Jejak Bonda

    Hari ke-2 Di Korea Part 2..

    Hari ni hari ke 2 kami berada di Korea.. Semalam kami bersiap awal pagi utk pergi ke destinasi shopping kami.. Semalam kami berjalan sangat jauh dan lama sekali.. Keluar jam 9.30pagi dn kami pulang sekitar jam 7.00mlm.. Kesian dgn kanak2 yg jalan jauh maka sy mencadangkan hari ni kami keluar lewat sekitar jam 11pagi.. Bagi anak2 rehat.. Bagi anda yg x pernah ke mari sy memberi pandangan shopping di sini kalau beli baju atau hd bag mmg x berbaloi.. Hd Bag mereka yg buatan tangan sangat unik sy berkenan sgt tp bila melihat harganya sampai RM900 duit Msia sy x jadi beli x berbaloi.. Sy bawa duit mmg x banyak…

  • Jejak Bonda

    Hari Ke-2 di Korea..

    Pagi2 sy masak utk sarapan supaya anak2 makan utk simpan tenaga.. Kami akan jalan jauh sehingga lewat petang.. Sy pasti makan suplemen.. Dalam botol ni ada puluhan biji suplemen.. Cukup stok 7 hari.. Panaskan lauk dn siapkan makanan utk semua bilik..   Tak jauh dri hotel kami ada train bawah tanah.. Kami turun nak cari train menuju lokasi pertama.. Berlapis2 train, kalau x cekap mmg sesat.. Meriah bila travel rmi2.. Sayang kami semua..         Kami melihat laut dn muara sungai.. Sayangnya train ni laju sy x boleh ambik gambar pakai Hp.. Org korea tua2 umur 70an pun main Hp.. Mereka pembersih sgt2… Sopan jaga kecantikan dn penampilan…

  • Jejak Bonda

    Perjalanan Ke Korea Tanpa Agen..

    Percutian kali ni sebenarnya dirancang oleh anak2… Yati suaminya dn anak2 remaja sy lah.. dn pastinya mereka yg sgt TERUJA nak tengok K-Pop dn lihat fesyen, make up dn negara Korea.. Sy ikut sja tp jika dibagi pilihan sy nak lagi ke Jepun.. Ady kata next trip dia nak explore  masuk Korea rentasi train bawah tanah terus ke Jepun.. Merancang awal ni jimat dn murah kos tambang dn hotel.. Semuanya melalui internet perjalanan, mencari lokasi nak dilawati, bahan makanan halal dn hotel semua urusan Ady.. budget semua dia buat sesuai dgn minat kami semua.. 10 hari sebelum pergi sy dh siap masak utk dibekukan cuma baju2 x kemas lagi sbb…

  • Jejak Bonda

    Trip ke makam Wali Sunan Ampel..

    Selesai ziarah kami dirumah pembantu rumah kami tu.. Kami berjalan menuju ke van… Wowww mencabar semua naik dan turun gunung..Perut kenyang dn merasa melihat suasana kampung dn sungai amat jauh dri kemajuan kota.. Sy  makan kerepek ubi hutan.. Urap..Ikan masin dia crispy sungguh… Tempe panas dn tahu dn gulai sayur… Puasnya makan.. Kami tau mereka org susah walaupun seronok makan sy tetap bayar macam kami makan di restoran… Boleh dikatakan seluruh Surabaya kami lalui tempat 2 yg special.. dan kini kami mahu ke kota Surabaya… Hotel kami J Marriot.. Sebelum sampai hotel kami singgah  dikedai kulit.. Beli beg.. Murah.. Handmade.. Sy bawa duit shoping x banyak.. Hanya rm3500 je masa…

error: Content is protected !!