• Bicara Bonda

    Wanita Gugur Bentan..

    Elok baca ni wanita yg gugur.. awal hamil dan berpantang.. Wanita awal hamil jangan sampai kena demam panas.. boleh gugur atau takut anak tu cacat.. (gambar wanita ni sy bawa hospital utk tau dia ada denggi atau sbb lain sebelum balik kerumah.. sy minta doktor drip air sbb dia x makan dah 8 hari) Wanita ni bentan teruk sehingga x boleh makan.. muntah.. bibirnya kering.. buka mata pun x larat apalgi berdiri.. x bertenaga langsung sbb x makan & minum 7 hari sehingga air liurnya berdarah akibat badan kering sgt.. Dia x faham bentan.. sy tawar diri bawa balik rawat wanita Indonesia ni.. Sy dah nasihatkan sejak awal demam panas…

  • Bicara Bonda,  Umum

    Menafaat Susu Kambing..

    Kali ni sy nak stori ttg susu kambing.. Apa perbezaan susu kambing dengan susu lembu ni..?? Sedikit info ttg mengamalkan susu dan usia berapa seeloknya kita minum.. Sebenarnya para saintis dah lama tahu susu x elok dimakan selepas kita berusia 18 tahun..!! Media sebenarnya menyatakan kalsium datang dri susu.. Utk mendapatkan kalsium terbaik ialah dgn makan daging atau sumber protein.. Pakar tulang menyatakan pada sy sebenarnya susu hanya elok diamalkan selepas lahir sehingga 18 tahun sahaja.. Info ttg Susu Kambing – Paling hampir dengan susu ibu (minuman terbaik di dunia selepas susu ibu).. – Para Nabi meminum susu kambing dan membela kambing (membela dan meminum susu kambing adalah sunnah).. –…

  • Bicara Bonda

    Klorin bahaya pd manusia & Kebaikan air semulajadi..

    Setiap kali sy ke Rumah Hutan sy akan meredah kawasan bukit yg cantik salju mata memandang. Ditepi jalan sebelum sampai ke destinasi rumah sy tu ramai betul orang menadah air dari bukit yg dikatakan bersih, sejuk dan dijadikan ubat. Melihatkan begitu ramai selang berapa bulan lori bergerak jual nasi lemak minuman bagai sudah ada kat situ. Laris jualan makanannya. Tempat ni dri tengah malam pun ada org tadah air.. bergelen2 berbaris tunggu Q.. Cher bayangkan..!! .. Kebanyakan orang tua2 dan pertengahan usia menadah air.. Uiss x cukup ke air syabas kan bersih bertapis.. Apa yg sitimewa sangat ni dalam hati sy nak gak tahu apa puncanya yg merebak manusia tadah…

  • Bicara Bonda

    Apa tu Bunion..?

    Sy tulis je.. sedangkan sy mengalaminya dan sy malu kalau org tengok kaki sy.. susah nak beli kasut dn sy selesa berselipar dari berkasut cantik..!! Bunion atau Hallux, bonjolan yg terdpt pd sendi ibu kaki merupakan kecacatan pada sisi kaki yg kelihatan seperti tulang yg terbonjol keluar.. Terjdi selalunya bila mengunakan kasut bertumit tinggi (heels), kasut yg sempit atau lebih kecik dri saiz kaki terutama yg ketat di jari penunjuk. Selalunya bunion nie terjadi dlm kalangan wanita. Bunion pun boleh terjadi disebabkan keturunan/faktor genetik yg diburukkan lagi oleh pengunaan kasut x sesuai.. Ada anak sy menurun masalah kaki seperti ini.. Bunion terjadi secara beransur-ansur akibat pemakaian kasut yg sempit dn…

  • Bicara Bonda

    Pening lepas makan kambing..??

    Kenapa rasa pening lepas makan kambing??? Jawapan: Sebab daging kambing pencegah Penyakit Darah Tinggi Dan Obesiti Rasulullah SAW suka makan kambing 6 bulan ke bawah, terutama bahagian lengan dari daging seekor kambing.. “Suatu ketika dihidangkan ke hadapan Rasulullah SAW semangkuk bubur dan daging. Maka beliau mengambil bahagian lengan (dari daging tersebut), dan bahagian itulah yang paling disenangi oleh Nabi Muhammad SAW.” (HR Muslim).. Kolestrol kambing boleh menguraikan kolestrol dlm darah yg menjdi punca kpd penyakit darah tinggi.. Kolestrol kambing yg menguraikan darah yg tercemar dengan kolestrol tepu akn menyebabkan isipadu darah meningkat… Pesakit darah tinggi yg memakan daging kambing akn mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti pening..  …

  • Bicara Bonda

    Masalah Wanita “breast besar” ..

    Lama dah rasanya tak update blog. Rindu pula nak sharing tips pada pembaca blog saya.. Hari ni sy nak share tentang payudara.. Ramai perempuan idamkan payudara besar. Memang boleh menjadi daya tarikan tersendiri bagi wanita. Kadang2 ada wanita yg berpayudara biasa ni rasa tergugat bila tengok wanita yg berpayudara besar. Cemburu sihat tu bagus.. Buatkan kita berusaha nak dapatkan yang terbaik.. Satu perkara yg tak diambil kira bg wanita yg ingin membesarkan payudara, mereka tak tahu memiliki payudara besar jugak banyak mendtgkan masalah tersendiri.. Seperti yang ditafsir oleh Huffington Post (15/10) yang menceritakan salah satu kisah wanita berpayudara besar. Berpayudara besar  membuat wanita rasa tak selesa, seolah mereka harus ‘membawa’…

  • Bicara Bonda

    Bapa tak puasa sorok2 makan dalam tandas..

    Assalamualaikum kpd pembaca blog sy sudi singgah sebentar menjengah sy di sini.. Terima kasih kerana sudi membacanya.. Sy sedar sendiri tulisan sy ni jauh sgt dri kesempurnaan dan bukan ahli ilmu pulak tu.. Bila ada yg sudi baca berbunga2 seronok sbb x sia2.. Orang zaman sekarang ada blog sy pun kena ikut jugalah, gitu lerr.. Tulisan sy pada kali ni ttg pengalaman menarik menjadi iktibar pd sy dibulan puasa.. Anak kecil yg sangat baik rajin dn pandai berniaga mampu membuka kesedaran si ayah utk berpuasa.. Pengalaman ni sy x boleh lupa kerana  x sangka sembang2 tu selain menyedarkan si Ayah ia sgt menyentuh hati sy banyak nilai murni berkasih sayang…

  • Bicara Bonda

    Petua sihat dan muda.

    Sejak akhir2 ni sy banyak masuk hutan, xda masa nak update blog sbb kesibukan mencangkul dn memanjat bukit yg tinggi.. Perkongsian sedikit ttg minat alam semulajadi. Selain ia hobi ini ialah merupakan terapi jiwa, otak, badan sihat dan lebih kuat. Menjaga pemakanan dn kesihatan amat penting. Sebanyak2 syukur atas kurniaan Allah dengan ilmu dn nikmat yg banyak telah diberikan pd sy. Maka demikian sedikit perkongsian tulisan sy ini mudah2an memberi menafaat pd para pembaca blog sy.. 1: Hutan sangat banyak oksigen iaitu udara yg bersih, air dn embun pada pohon2nya memberikan caj tenaga aura yg sgt baik pd mata telinga sehingga meresap kepada seluruh badan.   2: Jika anda x…

  • Bicara Bonda

    Jasa Ibu bapa sepanjang zaman..

    Panglipulara.. he he.. Sy nak berkisah hari ni myb gambar ni x menarik.. tp sy tertarik.. Kisahnya wanita ni pencen bank pertanian.. Suaminya perhilitan.. Rumahnya yg kecil usang berusia 150 tahun.. Dikelilingi dusun pokok2 di rumahnya berusia 150 tahun. Landskap rumahnya terlalu cantik dgn keindahan pokok2 buahan dn air sungai.. Kawasan rumahnya x jauh dri Genting Highland.. Anak2 Lim Goh Tong & Cina Singapore pernah menawarkan nak beli tanah yg didiaminya tu.. Siap bawa cash dalam 2 juta RM.. Mereka nak buat resort dalam dusun.. Sy yg sukakan Landskap dusun rumahnya setiap kali lalu sy akan perlahankan kereta kerana suka melihat ketenangan alam yg teramat cantik.. Apa yg menarik hati…

  • Bicara Bonda

    Bekal sy banyak rahsia..

    Senyum sy masa menaip hari ni.. sbb ramai betul yg teruja nak tau pasal makanan sy ni. Meskipun nampaknya sekadar ulaman mentah dn lauk pauk makanan gaya org yg miskin tp menyimpan Rahsia yg sgt mewah.. Salam ukhuwah dn sy menulis sambil menyampaikan rasa kasih sayang sy pd semua pembaca blog sy. Mudahan jalinan keakraban sy dgn anda semua semakin mendalam. Kerana matlamat hidup sy ialah memberikan kasih sayang kepada semua yg mengenali sy meskipun dikejauhan.. Apa pun mohon maaf kiranya tulsian dn ilmu sy tu x cukup bagus pd anda semua. Malu tp mau begitulah sy yg kurang ilmu tp hati sibuk nak juga bercerita.. Prinsip hidup dn makanan…

error: Content is protected !!