Dugaan Nooraini

Kajian berbaloi ..Gudang Garam rezeki pembuka jalan : Dugaan Nooraini : Part 32

Assallamualaikum…

gunung-kinabaluMenulis sambil menikmati keindahan gunung Kinabalu.. Subahanallah segala puji2an hanya utk Mu ya Allah, atas nikmat kehidupan kami ini. Engkau yg mengatur dan mengengam suratan takdir kami sekalian makhluk dan kami hamba2 mu dikalangan manusia..

Ya Allah sekiranya takdir buruk kau tulis buat ku dan pembaca blog ku ini gantikanlah takdir buruk itu kepada takdir yg lebih baik.. Amen Amen Ya Rahim.. Ya Rahman…Ya Aziz..Ya Ghaffar..

Sy teruskan Dugaan Noor Aini,

Keadaan kesihatan masih lemah dan x kuat lagi untuk berkerja.  Walaupun sudah lebih 3 minggu berehat dirumah.. Bila ex suami  berkerja sorang mmg parah. Dasarnya sy yg sentiasa hidup bercermat dan masa yg ada  saya x pernah sia2kan dgn perkara yg kosong.. Sy turun ke kebun melihat pokok pisang yg berbuah utk menjualnya buat goreng pisang nanti.. Sy intai2 pokok ubi dan bahan2 yg lain yg boleh di masak utk dibuat niaga..

Masa tu umur sy lebih kurang 22 tahun ,  Sy mengira2 apa agak2nya perjalanan kawan2 sekolah sy.. kat Universiti mana , dah kerja mana mereka..Seronoknya mereka melalui usia remaja..Mencari bakal jodoh. .

Uisshhhh jauhnya khayalan sy melihat nasib kawan2 dan org lain..!! Sedangkan sy ni xda apa langsung. Muda lagi anak dh banyak, miskin mundur dan ex suami bukan pilihan hati.. Malap suram dunia sy.. Masa menonton Tv hati sy melihat perkembangan maju negara.. Menambah lagi sakit,.. aduh sakit nya sakitnya disini. Di hati. Di mata. Di badan.. (Lagu indon)

Melayang2 fikiran masa tu, terbayang sy bersekolah menengah tingkatan 1 dan 3. Masa tu sy jadi pengawas sekolah.. Sy sgt ramai peminat  masa sekolah dulu2.. Cikgu dan ustz pun ada yg suka siap cakap meluahkan perasaan hati tu.. ha ha ha..!!

Tp sy nak bercintan cintun sgt takut.. Apa x nya tiap kali balik abah  cek beg dan mengendap sy.. Pernah abah jumpa surat cinta.. Budak lelaki masukan dalam beg sekolah.. Balik rumah berjalur badan kena tali pinggang..!! ..

Sambil mengelamun tu sy menidurkan anak di depan TV.. Pelan2 sy tarik khayalan tadi kepada ke hidup sekarang ni..  Supaya realistic… Fikiran jadi maju.. Fikiran jadi fokus lebih kedepan.. Terima kenyataan sy dgn takdir sy disini.. Banyak khayal banyak setan ajak kesal pd takdir hidup..

Anak2 tidur kat depan TV, sy masuk kebilik nak siapkan kelambu.. Sambil tu sy selak bawah tilam dan buka buku ASB yg sy sorokan.. (penghibur duka sy buku simpanan).. Dalam hati : Ada juga sikit simpanan sy ni.. Hati nak niaga ikan tapi sayang nak keluarkan duit simpanan buat modal tu..

Ditangan ada duit dalam RM 300..Esok sy nak mulakan niaga kuih sekali dgn rokok gudang garam..Sy ingat nak ke Padang Tengku pagi2 beli stok.. X payah banyak jual rokok.. Sy yg xda pengalaman kena cari lah pengalaman dgn mencuba.. Sy xda kawan , niat hati nak cari org nak tanya2 buat refrence ..xda..!!  (sejak sy bisnes refrence atau research sgt penting utk mulakan bisnes supaya x rugi banyak)..

Pagi2 sy ke Padang Tengku naik moto dan anak2 sy tinggalkan dirumah dgn ex suami.. Dia x noreh hari ni.. Seronok naik moto besar lalu jalan high way gua musang tu.. Kabus tebal sekali dan sy buka lampu moto.. Sampai separuh jalan sy melihat 4 mata bersinar dari jauh.. Ahhhh anjing hutan kot…

Sy perlahan kan moto.. Apa benda tu… Woww Subhanallah sepasang anak harimau belang..!! COMEL JANGAN CAKAP LAH..Gerammm… Terlintas hati nak berhenti nak ambik anak rimau tu.. Teringat sy.. Kalau ada anak mesti ada maknya.. Silap gaya kena baham sy nanti.. Sy pecut laju moto… Zoooooommmmm.. Teruskan perjalanan ke pekan..

Sampai di Padang Tengku sy masuk ke Pasar Ikan utk beli lauk dulu..Sambil tu sy bertanya2 kos niaga beli ikan dn sayur..Mahalnya ikan sayur disana sbb jauh dr laut..Sy tanya nape mahal.Jawab tokeh ikan tu semua sayur ikan diambil dri pasar Selayang…

Sy tanya lagi mana ada kedai jual rokok gudang garam.. Alex menjawab sy jual juga.. Sy ketawakan dia..”Ha ha ha jual ikan x kan awak jual rokok..jangan main2 sy serius ni.”.Alex menjawab selamba mukanya “Sy jual ikan borong kat restoran sbb tu sy supply rokok sekali.”..

Senyap sy dan taksub dgn jawaban nya… Apa yg sy fikir ttg Alex ialah..

1: Dia x menghadkan bisnes nya.

2: Dia mempunyai byk sumber pendapatan

3: × bergantung pd 1 bisnes

4: mengandakan usha dan sentiasa cari peluang. 

Sy membeli 3 katon rokok gudang garam.. Nak beli 1 katon malu, Alex kata kalau beli 1 sy yg hisap rokok tu bukan nak berjual. Terpaksa lahh.. Sy sempat bertanya berapa harga biasa org jual. Dan sy minta dia harga cadangan minima dn maksima.. Sy catit harga2 cadangan yg kami diskusi tadi…

Sy terus balik kerumah sepanjang jalan tu sy berfikir apa cara nak jual.. Nak untung runcit atau volume.. Ahhhh ke2nya menarik.. (Tanpa lalui praktikal bisnes susah nak di aplikasikan..Teori saja xkan menjadi) 

Sampai dirumah sy bergegas masak lauk dan sayur yg dibeli tadi utk anak2 makan. Lepas ni sy masak goreng pisang dan buat sikit cucur badak buat jualan ke kongsi Indon.. Kali ni ex suami menjual goreng pisang dn bawa rokok tu..

Percubaan pasaran produk baru, rokok dan cucur badak sambil nak bina balik jaringan niaga dgn org2 indon balik yg dh lama sy tinggalkan.. Sy suka deal dgn Org2 Indon ni berduit dan lebih senang sy berurusan dri org2 di Felda tu..

Sy guide ex suami apa sy nak dgn harga2 rokok tu.. Beli sekotak harganya murahkan 10sen dr harga pasaran.. Kalau beli sekaton murahkan lagi.. Kalau mereka nak order banyak dn bagi duit dulu,  lagi murah sy akan bagi.. Sy yakin rokok ni boleh pergi sbb itu mmg bahan wajib lelaki Indon..

Pulangnya ex suami dari berjualan dgn hasilnya yg x terduga, sy meriah mengira duit.. Luar biasa.. Rokok yg banyak order… Yg 3 katon tu licin habis.. So teori pertama sy menjadi.. Sepanjang sy niaga x pernah sy mendapat hasil sebanyak tu. Cucur badak masih ada sedikit baki kerana org Indon  x pernah makan kuih cucur badak maka sambutannya kurang menarik..

Rupanya kalau nak niaga kena tahu apa keperluan utama org dan kena bermain dgn harga sebagai tarikan utama.. Jangan buat niaga sama.. Kena buat kelaianan.. Untung sedikit kalau cash dan volume banyak tetap untung juga.. So sy kena pilih salah 1.. Sekarang sy dah belajar sedikit tips nak niaga kat org2 Indon ni..

Esok sy cerita lagi.. Strategi sy yg lain nak dapatkan sale.. Dan perkara2 yg x disangka akan berlaku sepanjang berjualan dgn org2 Indon..

Sepanjang disana sy jumpa dn berkenalan dgn pendalaman Pahang, org asli pahang, org Burma,  Patani, Jawa, Lombok dan  Ploris (macam org asli Indon).. Sy berurusan dgn mereka ni sejak umur sy 19 tahun.. Sy juga belajar ilmu herba dr mereka, masakan dn mengenali sikap budaya mereka..

Betul, banyak manusia banyak ragam..!! Tips kehidupan sy satu je : Kalau jujur dn baik kemana tercampak diri kita ,  org akan suka dn senang dgn kita..MAHAL DAN X MUDAH JADI AMANAH DN PALING SUSAH NAK BINA KEPERCAYAAN ORG. . Itu sy terapkan dalam nilai2 kehidupan sy..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!