Petua Bonda

Buat scrub dari tepung pulut..

punggung mengerutu..
punggung mengerutu..

Punca perceraian akibat perkara remeh seperti KULIT PUNGGUNG MENGERUTU yg sy baca kat FB minggu lepas buat sy rasa nak tulis ttg ni..

Fitrah lelaki suka pd perempuan ni berbeza2 mengikut pandangan mereka. Kata mereka daya tarikan yg pd perempuan tu berbeza2. Maka wajarlah jika dilabelkan bahawa “KECANTIKAN ITU SUBJEKTIF”.. Penilaian sy sendiri ada pompuan cantik tp x menarik.. Ada pompuan menarik tp dia bukan wanita cantik.

Wahai pembaca dikasihi..

Pengalaman sy sendiri melihat ramai wanita cantik, kaya, bijaksana, sempurna segala sudut itu tidak menjamin mereka akan dikasihi oleh lelaki atau pasangan hidupnya.. Malah sy melihat ramai wanita yg x cantik, penampilan x menarik, malah x da kelebihan langsung pd wanita itu tetapi suaminya sgt2 mengasihinya..!!..

Itulah rezeki namanya.. Si cantik rupawan rezekinya memiliki kecantikan diri tp ujian baginya x bahagia berpasangan. Si wanita yg tak cantik ujian baginya ialah kekurangan pd dirinya tp Allah beri dia rezeki iaitu kasih sayang dri pasangannya atau dri sumber2 yg lain..

Topik sy bermula..

Selalunya pompuan ni dia x kisah part menjaga badan selepas berkawin, sbb dah laku katanya.. Bila kembali solo atau menjanda dia sibuk pula melaram sbb nak curi perhatian.. Part bau badan, kulit kering kasar bila dipegang, punggung mengerutu, celah kangkang dn ketiak hitam berkerak. Keputihan dn kebersihan Miss V itu sgt kurang dijaga dn dianggap remeh (x penting)..

Selebihnya wanita mengutamakan pakaian, beg tangan, hp atau hiasan luaran penampilan luaran.. Dalam x nampak katanya, he he suami yg merasa dn ingat suami yg nampak. “kalau sedap kalau bagus”.. Lelaki kebanyakan dia x bercakap kalau semua best.. Tp yg x sedap tu dia akan berbunyi atau mula buat hal..

Hakikatnya manusia ni suka yg cantik dn menyeronokan sbb tu “Presentation” tu amat penting.. Bilik kena kemas suasana romantic dn penampilan kita mewarnai “bunga2 cinta” supaya segar selalu.. Wanita hanya takut 2 jer pd badan mereka “gemuk dan payudara terkulai”…

Setiap minggu kulit badan kita akan menghasilkan sel kulit mati.. Kalau x buang tu yg akan kasar..!! Punggung kasar berkematu, ketiak, leher & celah peha hitam sebab beberapa faktor seperti hormon, berpeluh dn jangkitan kulat atau bakteria akibat berpeluh, berkepam punca dri pengaliran udara yg kurang menyebabkan hitam dn keras berkematu..

Isshhh malu lah kat suami sbb wanita tu sifatnya cantik.. Mengasyikan bila dipegang atau disentuh terasa lembut, licin, gebu, pejal dn seronok dipandang dan menghairah.

Ini antara pilihan anda menjaga kulit badan sendiri di rumah..

 

Cara Buat Scrub

gmbrRendam beras pulut semalaman (tumbuk dgn halus bersama ibu kunyit) Ia mengandungi bahan anti-septic dn merawat kulit semujadi.. Gaul dgn madu + Minyak kelapa + Shower gel + Sikit garam bukit (ia ada bahan semulajadi utk buang radikal bebas dn toksin pd kulit). Kalau nak letak sengkuang sikit pun boleh..

bahan2 yg dah dikisar utk dijadikan lulur..
bahan2 yg dah dikisar utk dijadikan lulur..
Krim Anti-Rekahan & Pemutih..
Krim Anti-Rekahan & Pemutih..

Scrub badan macam ni buat sebulan 3 kali.. Lepas mandi terus sapu losyen badan atau minyak shea butter atau sapu krim anti-rekahan dn pemutih Bellisa Nigra Flower.. JRM kan buat promosi 21hb Jan hingga 4hb Feb, beli masa murah ni lah.

Kulit yg hitam2 dn mengerutu akan hilang jika anda mandi mengunakan set mandian rawatan kulit JRM dan sapuan krim anti-rekahan dn pemutih Bellisa Nigra Flower..

DESIGN SAKIT KULITSet kulit ni murah baru RM20.. Jimat banyak (stok dh x banyak) Cara pakainya senang jer Mandi pagi pakai sabun Eu Kalypto Fungsinya sgt banyak malah lebih baik dri buat scrub yg sy bagi tips tadi:

  1. Buang sel kulit mati
  2. Bunuh jerawat badan/panau/ kurap
  3. Buang bau badan & kulat menyebabkan hitam dn berkerak keras
  4. Lembut kulit & rawat parut
  5. Cepat rawat chichen pox
  6. Rawat gatal akibat allergy..

Sabun super moist pakai masa mandi petang, ia melembutkan kulit dn cerahkan balik yg hitam2.. Bio calamine ni sesuai pakai pd badan yg ada masalah kegatalan kulit, jerawat badan, muka pun boleh pakai.. Sejuk sgt selesa kulit pun cantik cerah jer.. Tp x boleh pakai selalu sbb dia mengeringkan muka. Seeloknya pakai 1 minggu sekali jer. Kalau muka berminyak dn berjerawat sgt elok pakai hari2. Lepas pakai ni 2 hari jerawat kecut dn muka dh kurang berminyak.. Sangat sesuai untuk :

  • Radang kulit
  • Alergi
  • Sakit kulit
  • Gatal-gatal
  • Panau
  • Kayap
  • Kurap

 

 

 

3 Comments

  • salmah Abdullah

    Assalamu’alaikum Puan, terimakasih banyak2 kerana menghasilkan produk yg berkualiti untuk pengguna. Moga Allah swt menambahkan lagi ilmu yg ada pd puan kerana meringan serta memudahkan pengguna yg kurang sihat kembali dapat meneruskan ibadah kepadaNya. Saya mula mengenali produk JRM melalui Radio IKIM dengan promosi produk dan cuba guna produk percuma yg dihadiahkan kpd pengguna. 7seas saya gunakan pd anak saya sebab roll-on senang dsapu. Saya bubuh belakang leher,&telinga, suruh dia cium sedikit dan sapu bhg kerongkong & pusat juga ari2nya tiap kali selepas mandi pagi & petang. Masuk hari ke5 hingus anak saya mula keluar meleleh sikit2. Saya teruskan juga sapu masuk hari k7 hga k12 hingus kuning sikit pekat mula keluar. Kadang tak perasan dia tenyeh hidungnya dgn sapu tangan sampai bermisailah rupanya. Saya risau sebab takut hidungnya tersumbat & dia sukar bernafas tp Allah swt izinkan dia tak apa2. Dia relax aje mcm tak berhingus cara dia bernafas. Alhamdulillah, hari ke 13 hga sekarang dah ok ..Anak saya ni Ahli Syurga Puan kategori ‘ pelbagai’ walaupun sekali pandang mcm normal. Alhamdulillah..

Leave a Reply to azean Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!