• Jejak Bonda

    BROMO… BUMI TERINDAH SURABAYA..

    Sy dah banyak tempat pergi melancong  ke Indonesia.. Tempat paling sy x suka Jakarta kerana sesak.. kotor dan bising.. Sy fikir hanya Bali yg tercantik di Indonesia, sbb tu lebih 10 kali sy ke sana.. Banyak keindahan  alam semulajadi, hasil seni, massagenya dan unik budaya sana… Kami plan nak hotel mewah semua dn makan dikedai2 makan..sbb duit RM tinggi..Sbb kalau pergi Europe kami cari hotel 3 star je.. Kat sini kami cari 6 star.. Sebelum ni Yati dh ke mari.. Surabaya.., kerana anak pembantu rumahnya kawin.. Dia meraikan maid yg banyak berjasa pada keluarga Yati.. Yati cakap kat sy “Mak mewah.. Murah.. Cantik.. Sgt kat Surabaya. Rugi Mak x pergi…

  • Jejak Bonda

    Doa Pn Rozita di Tanah Suci & Info berhati2 penipuan disana..

    Malam ni malam jumaat sehingga dalam perjalanan balik ke jeddah sempat sy buat 2 story.. Sy kalau menulis jarang street.. Sambung 2 ikut mood dn kelapangan.. Mengisi masa kosong.. Sy menulis terakhir utk 2 story ditempat suci ni.. Apa yg kalau ada khilaf mana2 part banyak2lah sy minta maaf.. Tadi sy buat umrah ke-3. (Khamis malam jumaat).. Kalau buat umrah time ni mmg jamed dan sgt mencabar.. Khamis dan jumaat ialah hari bercuti di Saudi… Org2 disekitar tanah suci punca kesesakan yg utama.. Kalau hari lain x seteruk 2 hari ni.. Bagi kita rugi x buat ibadah banyak2 sementara dah datang sini, ye lah bayar tambang mahal2 kan..!!.. Jangan mengutamakan…

  • Jejak Bonda

    Perkongsian bekalan Pn Rozita dan pengalamannya. Wanita elok baca ni..

    Umrah sy perhatikan ikut musim. Kalau masa musim cuti sekolah negara arab, maka jemaahnya dipenuhi dgn org arab.. Begitu juga kalau musim cuti sekolah negara kita banyak sgt org Msia yg bawa anak2 umrah. Tapi jemaah asia paling ramai. Pastinya dari Malaysia lah paling ramai. Lebih2 lagi kalau musim cuti sekolah. Hari ni sabtu 31hb Jan 2015.. Hari ke 2 sy di Madinah Al Munawarrah.. Sy tulis dan ambik point masa dalam bas utk pengisian blog sy ni.. Sepanjang sy disini sy mendoakan kebaikan dan hajat kawan2 di FB yg komen kat fb sy tu… Juga kawan2 terdekat. (doakan org pun sedekah juga).. Perkongsian travelog umrah sy ni mungkin boleh…

  • Jejak Bonda

    Bercuti di Taiping…

    Assallamualaikum semua pembaca yg dikasihi semua… Kali ni sy bawa anak2 bercuti balik kampung suami di Kuala Ketil Kedah , 2 malam dirumah mertua dan baliknya kami stay 2 malam pula di Lake Town Resort kat Perak. Sy tempah awal dan mmg plan nak berjimat2… Sy pilih sewa apartment yg ada 2 bilik.. Sewa dlm RM380.. Sy banyakkan aktiviti berjalan dan makan dikawasan kampung2.. Seronok betul bersarapan, lunch dan dinner.. Sy meronda sampai ke dlm kawasan perkampungan… Syokkk sekali…!! Sy suka pemandangan dan merasai suasana kampung di Malaysia.. Sy kira kos perbelanjaan keseluruhan dgn minyak, makan, tengok orang hutan , masuk kawasan tema air utk anak dan ke Zoo Taiping…

  • Jejak Bonda

    Pengalaman Pergi Haji…

    Hari ni last kerja sebelum cuti Raya Haji…dan ofc buka balik 7hb Okt 2014… Mood ari ni sayu sedih sekali sbb tak dapat buat haji tahun ni… HAJI AKBAR bukan senang nak dapat.. Pahala dan ganjarannya sangat banyak lebih dari haji pada tahun2 yg lain.. PAHALANYA 70 KALI GANDA DARI HAJI BIASA… Bertuahlah siapa yg jadi tetamu Allah pada tahun ni..!! Hari ni saya nak tulis pengalaman sy buat haji tahun 2006 (9 tahun lepas).. Alhamdullilah dapat juga merasa Haji Akbar.. Sy rasa rugi dan sedih sbb sy tak dapat pergi tahun ni… Niat hati mmg nak pergi.. Allah tak jemput maka tak sampai sy kesana tahun ni.. Doa lagi…

  • Jejak Bonda

    Karnival Hijabista 2014 Anjuran Mara Daerah Hulu Terengganu.

    Sekali lagi sy turun ke Trengganu program anjuran Mara, kali ini di Kuala Berang.Karnival Hijabista 2014 Anjuran Mara Daerah Hulu Terengganu. Program ini merangsang semangat keushawanan kepada peniaga2 yg bergiat dlm pembuatan baju.. Team JRM membuat fashion show yg mendapat sambutan yg sangat memberangsangkan dari ramai pengunjung dan pujian dari YDP.. Program ini telah dirasmikan oleh Timbalan Pengarah Mara dan YDP KUALA Trengganu. Semasa lawatan ke booth JRM beliau sgt tertarik dgn produknya jus janda langsing dan hot melong.. Katanya ” isteri sy suka dan percaya dgn produk herba dan sy mmg nak kurus.. Sy nak cuba 1 set kurus ni..” . Kemeriahan bila sy krew buat ” buble talk” ..Bila…

  • Jejak Bonda

    Sesi Perkongsian Anjuran PEWANI (UiTM Perak).

      Jumaat 26hb Sept 2014, Seawal pagi sy keluar rumah bergerak dgn team event JRM menuju ke Uitm Sri Iskandar Perak.. Penat sebenarnya pergi event dan travel jauh.. Siapa yang pernah buat event tahu lah rasanya..!! 25hb Sept saya di Trengganu,  Masa pergi ke Trengganu saya bangun jam 4.30am utk bersiap dan  terus  ke Airport Subang jam 6.am .. Jam 8.00am sampai di Airport Sultan Mahmud.. Jam 10.00am Sampai di Lokasi Mara.. Petang nya saya terus balik  dan sampai rumah jam 8.30 malam.. Esok sama juga jam  6.00am bersiap dan jam 8.30 bergerak ke distinasi UiTM Perak kali ini menaiki kereta dengan staff JRM. Banyak pengalaman baru sy dapat bila…

  • Jejak Bonda

    Zoo hari minggu…

    Saya sangatlah tak suka pada kucing.Dulu suka je..tapi sejak peristiwa sepupu sy campak anak kucing baru lepas beranak dekat sy sejak tu lah sy fobia sampai sekarang..!! Sy menjerit masa tu sehabis kuat dan campak anak kucing tu ..sy sangat geli .. mengigil2 sampai menangis !!..Mmg tak boleh tahan takutnya dan sy terus lupalah adab sopan jika.ada kucing…!! Tahap takut tu terbawa2 sampai sekarang.. Kalau makan di gerai ada kucing (sy tak perasan ) dn gesel2 muka atau badan pada kaki sy.. mau sy masa tu melompat naik atas meja sambil menjerit2.. Paling pelik Yati lah… semua binatang dia tak suka .Rumah kami berjiran je..Pembersih Yati ni tahap kritikal..Sy pun…

  • Jejak Bonda

    Melancong ke Indonesia lagi BEST !!

    Masa panjang dlm flight 13 jam.. Bosan tak da buat apa. Masa lapang ni boleh santai2 taip utk blog…Pakai hp je ni pun..!! Gitulah life sy sgt penuh dgn aktiviti .. Sy buat blog ni kiranya macam diari sy..kot kot masa sy dah mati nanti..anak cucu boleh baca. Ambik yg baik dan buruk tinggalkan ..Yess cucu begitulah Nenek modern tinggal wasiat.. Banyak even sy mmg tak sempat nak update sbb amat letih dn sy kena fokus sbb sy 1 main show je kat stage nak atrack audian. . Saya nak tulis sembang blog hari ni pasal kongklusi sy ttg 5 negara yg sy dah lawati : 1) TURKI : Saya…

  • Jejak Bonda

    Last day di London…

    Kami mulakan perjalanan mulai jam 9.00am ..Suami dn menantu baca map nak ke oxford street. Nak cari h & m , zara, harrod dan macam2 lg..Katanya murah..Kami nak habiskan masa yg ada explore sendiri. .Puashati macam hari tu kat paris jalan 20km kami dpt menghayati semua kawasan Paris, berbaloi dn seronok dikenang.. Sementara menunggu suami n menantu beli tiket tube , sy main2 dgn cucu..pencil ni ada misai..Juling sy ni ada tak macam pelakon tamil muka sy ni… Mahalny tiket..sy 6 org 200rm duit kita… Anak2 suka je.. Sepanjang berjalan menuju ke keretaapi bawah tanah (tube) sy rakamkan kedai runcit yg jual buah2an dn sayuran.. PRIM MARK TU MACAM MYDIN…

error: Content is protected !!