Jejak Bonda

Melancong ke Indonesia lagi BEST !!

Masa panjang dlm flight 13 jam.. Bosan tak da buat apa. Masa lapang ni boleh santai2 taip utk blog…Pakai hp je ni pun..!!

Gitulah life sy sgt penuh dgn aktiviti .. Sy buat blog ni kiranya macam diari sy..kot kot masa sy dah mati nanti..anak cucu boleh baca. Ambik yg baik dan buruk tinggalkan ..Yess cucu begitulah Nenek modern tinggal wasiat..

Banyak even sy mmg tak sempat nak update sbb amat letih dn sy kena fokus sbb sy 1 main show je kat stage nak atrack audian. .

Saya nak tulis sembang blog hari ni pasal kongklusi sy ttg 5 negara yg sy dah lawati :

1

1) TURKI : Saya melawat keseluruhan Turki.. Mereka ni muslim tapi versi barat. Bentuk muka dn gaya hidup..pembersih dn pakaian meraka mmg inggerislah. Rumah mereka tak besar dan ramai yg miskin. .Keindahan bumi mereka Subhanallah paling cantikkk. .Kemana saja semua cantik di pandang sampaikan camar laut serta rumputnya..belum lagi gunung ganangnya..!! TERPESONA.. tak ada yg tak cantik.. Kubur pun lawa.. Hati terdetik Agaknya syurga nanti mesti lagi cantik kan..!!.Allah simpankan Syurga utk org2 yg soleh. …Bab shopping bukanlah kat Turki ni..!! Mahal juga kos kesana.Kalau anda nak kesana bawa bekal tu wajib . Kerana makanan sgt tidak sedap..Tang adab org sana sound laser pada pelancong.. Tak pandai bahasa inggeris pun..!! Nak naik bas kena lap kasut..anak2 tak boleh bising dan gerak2 dalam bas..Buat sampah lagi tak boleh..”Your rubbish is not my rubbish..Why i must collect u rubbish.”Haru je dengar..kita dah bayar dia dan bagi dia job selamba jer dia sound..Kata agen sy itulah budaya barat..sebab tu pergi London Paris sy dah boleh terima budaya sewel mereka tu..Ha ha ha insafffff terus sy..Jika sebelum ni sy buang sampah merata2 kat Malaysia.. Tak hargai kebersihan negara sy sendiri… Kini tak lagi.. Sejak balik tu sy disiplin terus tang perangai buruk sy tu…

32) Paris : Semua bangunan lama dijaga dgn baik ..Kebersihan.dan keindahan bangunan sangat mengkagumkan..Semua.lorong bersih..ha ha kalau lorong Hj Taib bersih macam tu kan bagus..!!

SY ingat org London Paris ni kaya2 ..rumah besar2 dan kereta mewah . .Rupanya rumah mereka hanya sebesar rumah teres je..laman sempit ..Jika dibandingkan dgn rumah dn cara hidup bangsa kita jauh lebih kaya org2 di Malaysia lagi..

4

3) London : Kemajuan dan kesibukkan kota London membuatkan hati sy sedih dan insaf.. Mereka jajah negara kita dan hasilnya nyata terletak ada kat dinegara mereka..!! Bermacam bangsa kerja di bandar ini..Dulu ingat filem Hindi ni perasan je lbih..!! Sikit2 berlakun kat Paris London je, rupanya betul lah banyaknya bangsa mereka kat sana, berniaga, kerja kat mall atau bidang IT dan di stesen kereta api… Sy bertuah kerana hotel diluar bandar, dari situ sy dapat melihat serba sedikit life kota dan realiti sebenar budaya mereka. .Tang baju make up wooowwww mmg up to date.. Murah pun baju2 kat sini..Sy datang mmg tak shopping benda branded. .ambik2 gambar je dn membezakan tamadun mereka..

5

64) Beijing \ Ghuang Zo: Beijing x seronok sgt hanya tembok China dan seronok explore budaya mereka yg pelik dan kejam.. Miskin dan bandar yg cantik dijaga rapi. Melihat negara komunis, Guang Zhou best sgt shopping yg murah dan banyak makanan halal. Banyak pelancong dari Malaysia.

5 ) Indonesia :Ha ha. Sy ke Bali je dah lebih 10 kali kesana.. Kebanyakan tempat menarik di Indonesia sy dah pergi sehingga ke pelosok kampung..Sy tak suka Jakarta .. kerana sesak, bahaya dan orang nya kasar.. Tempat lain di Indon sgt seronok.. Sy tak jemu ke Indon kerana sy senang dgn budi bahasa, mereka hormat kepada kita.. Makanan banyak dan barang2 murah ..

Indon jalanraya sgt teruk sekali dn kawasan keliling yg kotor.Hanya kota Bali yg bersih. .Orang Indon Penyayang dan sy paling suka Indonesia..

Seperkara saya melihat disini, Allah memberikan nikmat mukabumi yg teramat cantik, dingin , subur kepada orang2 kafir ( kerana mereka akan kekal nanti didalam neraka/ sebab tu didunia shurga bagi mereka) Tetapi bagi mereka yang beriman beruntunglah kerana menikmati hidup yang ke2-duanya indah di dunia dan apa lagi syurga..

Bila di lihat orang islam hina miskin buruk seperti di negara Afrika, Somalia, India dan gersang sekali hanya batu dan pasir sahaja seperti Mekah.. Untuk menguji iman umat islam tahan ke tak dgn ujian didunia ini. .

3 Comments

  • Bimo Mekarwangi Tour

    PAKEJ JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Perkenalkan kami dari Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insya Allah, driver & tour guide kami yang profesional santun, peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015… Joom tempah transport murah kat Bandung jer.

    Rate per Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)
    *Include : minyak, parking fee, tol, driver fee, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps sahaja.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
    Email : bimomekarwangi@gmail.com
    Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!