Bicara Bonda

Pahitnya jadi Pengasas (PART 1 : Macam pijak bara api)

Gambar tahun Mei 2012.

Ramai yg antar emel kat sy dan tanya sy bagaimana asam garam jadi pengasas..Ni yg nak sy try tulis…Sy kalau cakap jujur je..Ha cengini citernya.. ( Sekarang mood sy menulis macam sembang dengan orang kampung)…biar keluar mood best best.

Ramai orang nak jadi pengasas sebab dianggap kaya raya ..Apa tak nya kat majalah, pengasas2 ni bercerita yg digembur2kan dgn gaya kemewahan belaka ..Mau tak kecur liur org yg baca…ye ler paham2 ler tu..!!

Byk org yg nak rasa hidup mewah. Macam mudah je kan…??? Hakikatnya sangat susah dan tak semudah itu berada dlm industri ni ..!! yg syok2 je mereka citer …yg susah in detail tak kan di kabor kan..!!.

Kat majalah atau surat khabar pulak mmg tak boleh cerita sembarangan .. Media dan pengasas2 mereka tak cerita detail pun musibah yg mereka lalui, nampak gempak je kan..!! Hak bersuara mmg tak da pun , dalam industri ini banyak kepura2an dan tak kurang main rasuahnya. .Sbb tu Allah haramkan riba’ kerana melemahkan sesama manusia..

Nak pertahankan harta dunia macam2 boleh buat , nak atau tak nak jerr..bila dah berduit byk perkara menduga iman ..ehemmm.. Tersedak sedak lah pulak sy ni….agrrrrrhhh……..Susah dik oii nak tahan kesabaran…Masa kak tengah tension , kak rasa nak guling2 badan sebab nak keluar kan bisa akibat tekanan .!! Kih kih kih… Kalau jalan haram ni mmg boleh selesai dgn mudah tapi dijamin selamat selama2 nya ke..??

Macam bergantung dgn iblis dik oiii..Bersyarat dan mereka tak kan puas..!! Sampai bila nak pegang dunia ni..?? Mmg berpinar2 mata kak .. Selamat yg sementara je..!! Kalau tak pikir dosa pahala mmg hantam je.. Sbb akhirat dan alam kubur mmg tak nampak .. Allah sorokan dari manusia utk nilai iman kita.. Kalau nampak ler alam kubur tak da lah orang nak buat jahat… Sbb tu Allah jadi kan ada shurga dan ada neraka..!!

Kalau rajin nak follow luahan hati saya sebagai pengasas boleh ikuti  tulisan saya Pahitnya jadi Pengasas / ada 3 part sebab panjang sangat :

(PART 1 : Macam pijak bara api)

(PART 2 : Niaga tak ikut syariat) 

(part 3 : Susah deal dengan KKM dan LHDN)

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!