Bicara Bonda

Sy x layak dapat lesen..

Senyum sorang sy melihat si abang Sado Ajim (tu anak remaja sy).. Baru dapat lesen ke mana je suruh beli barang laju je menurut perintah.. Maklumlah baru dapat strering kereta.. Sy senyum sbb ingat kisah sy dapat lesen pun iyer..

ajim
Ni lah Ajim anak lelaki sado sy..

Kira bagus juga dia jika dibandingkan abangnya yg dapat lesen terus jahanam 2 biji kereta akibat clumsy dn gopoh bawa kereta… Anak oh anak… Hari ni sy nak tulis ttg pengalaman sy dapatkan lesen kereta pulak… Macam lawak pun ada kenangan silam sy ni..

Dulu2 sy rasa perempuan boleh drive sendiri ke KL amat hebat.. Hebat dia boleh menyelit dlm jamed dn sgt berani… Uissshhhh bawa kereta bukan senang oiiiii…!!  Jaga tepi kiri kanan depan belakang kena tengok.. Sy dah biasa naik motor sejak umur 18 tahun dn x pernah pegang stereng kereta langsung sebelum ni.. Umur sy 30 tahun baru sy ada lesen..

Sy benci nak bawa kereta sbb sgt takut.. dan sy yakin sy x kan lulus..!!

Punca sy nak ambil lesen bila melihat kawan2 sekerja muda2 semua sibuk ambik lesen kereta.. Sy yg paling tua dikalangan mereka xda lesen apa pun.. Naik motor ke ofc x berlesen..Niat hati nak ambik lesen moto jer.. Tp alang2 baik lesen kereta terus (wlupn sy xda keta msa tu)..

He he niat awal sy nak beli je lesen terbang.. Sy dengar masa nak renew nanti sistem akan tolak sbb mereka tau lesen terbang.. Jadi sy ambik cara sah sbb mmg x pandai bawa kereta pun kena belajar bawa kereta jugak sbb tu wajib buat cara sah lah..

Masa belajar memandu tu, sy ni bab naik bukit beres…. Bab parking sy x boleh buat .. GAGAL TERUS.. ha ha ha.. Sy sampai sekarang sy x cekap parking kereta dgn elok. HANTAM SAJALAH… Walaupun dan bertahun2 bawa kereta.. Kalau susah sangat nak parking sbb sempit sy dgn muka selamba, keluar kereta dn minta org parkingkan..

Apa sy tulis hari ni kisah silam pengalamankan.. Jangan pulak JPJ baca blog sy ni lesen memandu sy kena tarik sudah.. ha ha ha.. Ini kisah silam lahhh en JPJ  “sekarang sudah expert …” (kih kih kih)

 

Kisah ni sy ingat je sy ketawa..

Hari test tu sy terbayang x lulus dn kalau gagal kena bayar berapa ratus.. Ulang semula semua jadi leceh.. Berdebar masa giliran sy lalui saat test.. Mulanya semua berjalan lancar je, nak dijadikan kes masa tiba dekat trafik light selekoh nak tamatkan test tu… Adoiii tetiba enjin termati.. Sy panik x tentu arah, menangis terus !!..

Sy     :   Encik sy tahu sy gagal ni.. Ya Allah encik.., sy  sy sy kesian kat sy encik.. Tolonggg Encik.. Luluskan lah sy.. Sy bukan org senang En nak ambik lesen ni pun sy potong duit makan lunch ..!! Utk budget buat lesen.. Sy x sengaja dn x tau jadi panik enjin tu mati..

Polis : Hidupkan lah semula.. Kalau macam ni bawa kereta mmg orang macam awak lah selalu meyusahkan org lain dn berlaku kemalangan..

Sy     : En.. Tolong lahhh En.. Maafkan sy En.. Kuasa En boleh luluskan atau gagalkan sy.. Sy x reti nak hidupkan enjin dah.. Panik sgt sbb enjin mati.. Sy ingat gagal je dah.. Mana sy nak cekau duit En..!! (bersungguh2 sy approach abang polis tu)

Polis : Hidupkan sekarang enjin tu (jerkah polis.. Sy senyap x bunyi merayu dah bila kena jerkah… Dlm hati x mempan polis ni kena rayu.. Masa tu lagi ler sy x jumpa nak cari kunci nak hidupkn enjin.. Menggigil sambil terketar2)

Sy     : takut takut Salawat salawat.. Mana kunci ni adoii mak oiii.. Parah kes mak oiii….(Sambil sy merapu raban.. jumpa akhirnya kunci..)

Polis           : Ha aaaaaa ha ha apa lagi.. JALANNNNNNNNN…

Sy pun bawa kereta dan selesai ujian.. Masa keluar dari kereta sy matikan enjin dan pandang abang polis tu..

“Terimaksih En.. Errr kata2 last sy En.. Sy nak sgt lulus.. Sy tau sy x layak lulus.. Kalau adalah rasa kesian En, sy minta tolong sgt bagi markah kesian cukuplah x perlu markah lulus En..”.. (Banyak cantik mana ada markah kesian tp ayat sy tu DALAM MAKNANYA.. MAKSUDNYA LULUSKAN LAH SY WALAUPUN SY X LAYAK LULUS ..).. Abang polis x senyum dn x respon apa..

Punya lah sedih bila dia x respond masa last sy mengayat tu… Tertekan jgn cakaplah masa tunggu keputusan… Bila dengar keputusan tup tup sy lulus.. Terkejut gorila sy…!! Suka x tergambar masa tu gembiranya lulus, he he dalam hati sy tetap bercakap “sy x layak lulus sebenarnya pun.. Sy lulus sbb ehsan abang polis jer.. Meskipun abang polis tu keras dn x manis mukanya jelas hatinya sgt baik. “

Dia x tindas sy org miskin sbb dia tau banyak org susah cari duit ” ..Sy doa banyak2 kat abang polis tu.. Allah bagi dia kebaikan semua sudut yg x disangka2.. Sy sedar ambik lh 10 kalipun agaknya sy ni x lulus juga.. Sy x pandai buka enjin.. isi air.. isi angin kereta malah isi minyak kereta baru 2 tahun ni sy pandai isi sendiri.. Sy hanya pandai bawa dn beli kereta..

Esok sy tulis kalau lapanglah.. Kisah lucu sy kena langgar treller lepas sebulan dapat lesen.. Masa tu sy nak jual produk ST kat Kontena Nasional PJ… Part 2 : Kena langgar treller waktu solat jumaat..

11 Comments

  • sitifadillah

    Sy baca…sy pun gelak Puan Rozita…kih3, agaknya…mata duk nangis2 mrayu tu dah tak nampak lobang kunci kot…kih3

  • kakciks

    Kakcik ada lesen dah hampir 20 tahun tapi adalah dua tiga kali bawa kereta gara2 suami lebih rela jadi pemandu kakcik dari membiarkan kakcik memandu… 🙁

  • Ayza

    Hehe..lawak baca kisah puan.sy dlu pn amik lesen umur 32..bayangkan la..org lain dh bertukar ganti pakai kete sy baru terhegeh2 nak belajar..hehe maklumla bukannya murah amik lesen.banyak komitmen lain..tp disebabkan terdesak masa tu sy amik gak lew…

    Bukit ok..bila parking..amik ko..kihkih yg geram tu time practice ok je..xde langgar line..time test dgn jpj..mati enjin tgh jln..parking truk..huhu..amik le lg sekali teman..kahkah..sabo jelah puan..sengih je cam muka sadin..hehehe

  • ika

    ika dh 8 thn memandu tanpa lesen…
    sbb dh 5x amik ujian L XLULUS…
    waaaaaa….
    setiap kali nk kuar berniaga.
    niat dlm hati saya nk mencari rezeki…

    minta jgn pak polisi @ pak jpj xbaca

  • qsuri

    kelakar baca kisah puan yang ini, teringat masa saya ambil ujian memandu. Masa tu saya tengah mengandung 7 bulan, dengan perut boyot-boyot tu sy gi juga test JPJ tu. Masa test tu jangan cakapla betapa menggigilnya saya sebab sy ni jenis yang bila panik mesti menggigil. Masa parking sy lepas. Sy risau masa naik bukit dan kena berhenti tu. Memang menggigil sesungguh nak budjet sampai ngam-ngam kat garisan. Alhamdulillah sy lepas. Dek kerana syok sangat saya berhenti kereta matikan enjin dan terus keluar. Elok sy jalan sikit, saya dengar JPJ tu cakap dik….. kereta bergerak sendiri tu… Allah sy lupa tarik hand break… dalam hati matilah aku… dengan perut boyot-boyot tu sy kejar kereta dan buka pintu tarik hand break…. hahahah… mengah jangan cakap la.. tambah malu lagi… bila sampai kat JPJ tu dia kata… nasib dah abis kalau tak memang dia tak bagi lulus… hahah… kiranya saya lulus lah… so sampai skrg sy memang akan pastikan sy tarik hand break bila keluar kereta sebab takut kereta lari meninggalkan saya…. heheh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!