Petua Bonda

Rawat muka kering dari bahan makanan

Umur Haifa Wehbe 38 tahun, artis kontroversi Lubnan.

Ramai orang malas jaga muka sebab merasa tak penting. Tapi bila melihat orang lain lebih cantik dan muda sedangkan umur sebaya , masa tu  “HATI RASA SAKIT DAN MENYESAL” . Allah bagi kita semua  makhluk ciptaannya cantik. Pepatah saya senang je “ Tunggul getah kalau dihias pun jadi cantik. Jika dibiar buruk terus reput tunggul kayu tu. Begitu juga lah manusia “.

Jangan percaya kecantikan mampu bertahan dengan semulajadi tanpa dijaga atau dibaja…!! Tak mungkin setakat makan nasi dan rutin pemakanan harian mampu jadi cantik ..Hanya suplemen dan penjagaan rapi mampu melambatkan atau mempertahankannya..Sangat penting dan kali ini saya bagi petua cara rawat muka kering mengunakan bahan makanan. Kalau nak cantik memang kena rajin dan bagaimana mengatasinya jika kulit kering dan lesu dengan rawatan secara alamiah.


air kelapa mudaAir kelapa muda mempunyai khasiat yang bagus merawat kulit muka yang kering. Pelembab semulajadi terbaik. Ia juga mengelakan muka dari radang akibat cuaca panas.

Classic-Avocado-Face-Fask-For-Dry-SkinAlpukat atau buah avocado yang masak ranum. Ramas dan gaul dengan madu. Tepek pada muka dan biarkan dalam 20 minit. Beli kat mall memang mahal harganya sebiji RM 6 atau 10.00

advaith-001Yogurt kalau disapu pada muka dan leher ia melembutkan dan  mengeluarkan kepingan kulit kering. Yogurt mempunyai asid laktik yang melegakan dan menyegarkan kulit, dan menenangkan serta menurunkan kegatalan pada kulit muka. Nak bagus lagi campur betik atau pulpa (sari tengah ) betik .

Yogurt dengan susu hampir sama kualitinya..Jika dengan susu Susu segar pula jangan dimasak atau dipanaskan. .!! Tekap pada muka dan usap pada leher biarkan selama 20 minit. Baru bilas. Muka rasa sejuk dan ia memberikan kulit lembut, sihat dan cepat segar .

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!