Petua Bonda

Kulit kering tak cantik cepat tua

Hari ini 11hb mei 2014 , saya kongsikan punca kulit kering dan bagaimana mengatasinya. Masalah kulit kering dialami oleh sejagat satu dunia. Ia perkara normal dan jika tidak dikawal ia menyebabkan kemudaratan . JIka ia berlaku pada badan ia akan menyebabkan perit dan kegatalan yang berpanjangan serta merosakan kulit akibat banyak mengaru. Badan akan kelihatan kasar dan mengerutu. Muka saya semakin tua makin susah jaga..!! Saya takut muka kering makin cepat berkedut . Muka saya hanya sesuai dengan skin care berunsurkan hydration dan saya akan elakan formula ada kesan pemutih.

 

Dermaveen-Moisturising-Lotion-1-litre_6

Saya sering travel keluar negara mengalami alahan kering dan gatal badan semasa di Mekah atau pergi ke negara beriklim sejuk. Biasanya ramai jemaah mengunakan Vaseline tetapi saya mengunakan Beta Cream atau Psorless Cream ia dibuat dari buah badam . Harganya sangat mahal berwarna kuning dan hati-hati jika terkena baju putih. Cream ini sangat sesuai untuk orang yang akzema banyak dijual di Malaysia. Losyen lebih baik ialah ATODERM LAIT DAN ATODERM PO ZINC CREAM , tidak ada di Malaysia hanya ada di mekah harganya RM 180.00 KE RM 250.00.  Losyen murah lain selesa saya gunakan ialah dari oat iaitu Dermaveen untuk losyen selepas mandi wangi dan bagus untuk kulit saya tak ingat harganya. Saya tak jual produk ni dekat farmasi ada jual..!!

Kawan saya ramai farmasis dan doktor pakar. Kalau sembang kosong saya selitkan diskusi ilmu untuk belajar . Saya dapatkan ilmu juga dari mereka dan saya kongsikan disini..!! Kalau nak cantik kulit ikut Rasullulah SAW iaitu menyapu minyak zaitun sebelum tidur. Ketahui punca kulit kering melalui pengalaman dan pengetahuan yang saya .

 • Perubahan cuaca yang tidak stabil
 • Kerap travel keluar negara
 • Aircond atau kelembaban yang rendah
 • Naik kapal terbang kerana kekurangan oksigen
 • Cuaca sejuk dan angin keras
 • Keturunan dan masalah kulit seperti akzema/proriasis
 • Cuaca panas yang keterlaluan
 • Penuaan usia atau menapos
 • Kurang minum air dan tak cukup gizi
 • Kurang suplemen dan makan sayuran
 • Kurang tidur dan stress
 • Penyakit kencing manis
BMA ELAK MUKA CEPAT TUA

Saya mencipta produk yang berunsurkan tumbuhan yang tinggi dengan rawatan supaya kedut hilang, jeragat dan jerawat cepat sembuh. Kesannya menyerupai kesan botox untuk menaikan elastin kulit itulah BMA atau Bio Miracle Action . Ia umpama ubat merawat dan membekal vitamin serta makanan kepada kulit muka . Cara pakainya selepas mandi sehari 2 kali. Tahan 2 bulan sekotak. Pakai sikit sahaja. Saya mengunakannya kerana saya dapati kulit wanita mudah rosak bila semakin berusia. Sensitive cepat kering dan pigmentasi.

Sabun sahaja yang berbeza – Anthea untuk muka berjerawat . Zinnia untuk jeragat dan kulit normal. Zinnia ni bagus sangat muka jadi lembut , cerah dan kemerahan. Orang yang ada jerawat kalau dah pulih boleh tukar kepada sabun  Zinnia.

Ia umpama produk ajaib pakai 5 hari dah rasa kesannya kedutan kurang dan kesan jeragat akan pudar warnanya dan jika digunakan konsisten akan hilang terus insyaallah boleh awet muda. Kesan awal pengunaan bagi orang yang banyak sel kulit mati akan rasa gatal semasa awal pengunaan kerana serum itu yang paling kuat . Gunakan hanya 4 ke 5 titisan sahaja. Serum BMA sukar menembusi kulit muka dan ia akan melembutkan kulit mati dan menanggalkannya. Sangat sempurna ia mengantikan kulit baru yang lebih sihat. Best sangat. Kalau orang berjerawat pula akan rasa pedih sedikit dalam 2 ke 3 hari kerana ia membunuh kuman dan bacteria. Cepat kecut dan balancekan kulit berminyak .

Jika ingin melihat kesan penguna yang saya kaji boleh layari laman web jrm.com.my. Semua kisah benar..!! Bagi anda yang ingin tip saya jaga muka dengan bahan makanan boleh ikuti di blog peribadi saya tajuk “ RAWAT MUKA KERING DARI BAHAN MAKANAN”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!