Bicara Bonda

Nak tengok sarapan pagi sy..??

Assalamualaikum pembaca blog yg dimuliakan.. Hari sy nak tulis ttg sarapan sy semalam.. Kan cuti depavali…

Sy masak utk makan pagi dn petang sebelum nak pergi ke hutan utk aktiviti lasak sy.. Sarapan sy ialah pisang raja goreng tanpa minyak dn mee kuning yg paling bagus atau Mee Udon..

Sy ke kebun menebas hari ni. Aktiviti yg sy lakukan setiap hari menentukan apa makanan yg sy akan ambil sampai waktu petang..

Kenapa sy buat begitu..?? Sy perlukan 1200 kalori sehari kalau sy kerja di ofc saja.. Kan X aktif sgt.. So makanan sy ambil berkalori lebih kurang tu saja..

Kalau aktif sy akan makan maksima 2500 kalori. Nak makan banyak kena lasak lebih. Semua hasil kerja dapat, makan pun dapat.. Terlebih rajin kan bagus tu.. Badan pun sihat..

Sy makan Persis Dara atau Royal V.. Kopis sy dlm bekas 2 tungkat.. best Kopi Ratu.. Pekat dan puas kalau minum.. Khasiatnya paling terbaik utk wanita..
Sy makan Persis Dara atau Royal V.. Kopi sy dlm bekas 2 tingkat.. best Kopi Ratu.. Pekat dan puas kalau minum.. Khasiatnya paling terbaik utk wanita..

1 : Sy sgt percaya makanan seharian yg sy ambil mempengaruhi kekuatan fizikal dn kestabilan kesihatan.. InsyaAllah..

2 : Selain makanan sy menetapkan suplemen yg betul2 bagus supaya badan sy x lemah dibawa usia..

3 : Sy percaya perbuatan baik dlm setiap perlakuan tu akan memberi nilai impak besar.. Ia buat sy seronok dn dgn cara tu juga sy dapatkan ketenangan.. Sy cuba mengelakkan apa sja perkara negatif dlm diri sendiri mahupun dgn pergaulan..

4 : Aktiviti yg melibatkan alam seperti gunung, pokok, air (yg berkaitan dgn oksigen) akan mengcaj aura yg sgt2 positif. Tambahan pula kalau sy berpeluh, ia mengeluarkan racun dlm badan sy (toksin)..

Sy mulakan sarapan pagi dgn 1/2 sudu teh royal jelly asli. Seeloknya makan masa perut kosong.. Warnanya kuning dan rasanya sikit masam macam basi.. (Anak sy kata x lalu nak cium macam bau muntah)… He he khasiatnya subhanAllah sgt sgt baik sbb tu sy makan.. dn ia ada dalam Royal V..

Inilah rupa Royal Jelly sebenar..
Inilah rupa Royal Jelly sebenar..

Ratu lebah yg makan Royal Jelly (bukan madu) dn umurnya jauh lebih panjang dri lebah lain.. Sy dapati ramai org tua sihat dn awet muda makan Royal Jelly.. Mahal sekilo RM 2800 sekarang..!! Dulu baru RM2500..

Suplemen sy setiap pagi..
Suplemen sy setiap pagi..

Lepas tu sy minum air putih sebanyak 1 gelas.. Sy bersenam sambil membaca Almathurat selama 30 min sebelum keluar rumah. Selesai saja sy membaca Almathurat, sy makan pisang goreng dn jus buahan yg wajib sy minum setiap pagi atau petang..

Jus buahan sy mempunyai nilai kesihatan dn kecantikan yg sy tau menafaatnya.. Sepanjang perjalanan sy akan melihat gunung dn pokok2 besar.. Sy melihat dgn mata dan hati.. Supaya otak sy terus hidup dgn nilai keindahan.. (tasawuf itu sgt indah sbb).. Sambil tu sy berzikir dn sy niatkan zikir tu hidup di jantung bersama perjalanan darah terus kedlm badan sy..

Mee goreng sy ni banyak sgt sampai sy tak habis makan.. Sy kasi anak sy separuh..
Mee goreng sy ni banyak sgt sampai sy tak habis makan.. Sy kasi anak sy separuh..

Mesti anda pelik warna mee ni kan.?? Sy letak sayur ubi bit dn bayam merah.. Semuanya ada unsur makanan sihat..

Sy beli (atau buat mee sendiri) yg xda pengawet.. Econsave dn mall besar ada jual jenis mee tanpa minyak dn pengawet.. (maaf sy lupa brand nya).. Atau mee udon sejenis mee jepun..

Sawi atau taugeh adalah sayuran biasa org masak mee kan..!! Sy pula setiap makanan mesti makan lebih dri 60gm sayuran pd setiap menu dn pelbagaikan sayuran setiap makanan sy.. Kebetulan hari ni sy ingat ambik gambar sebelum masak.. Maka sy update kat blog..

Sebenarnya banyak lagi masakan sy yg pelik & diet. Sy buat kajian sejak 10 tahun lepas.. Mmg sedap… Selain minum air yg mencukupi kalau nak awet muda kurangkan makan cili.. Cili ni kebaikan hanya 1 iaitu membantu menguruskan badan tapi keburukannya banyak juga..!!..

Mudah dpt gastrik, pedih ulu hati, buasir yg berdarah sbb usus nipis dn cepat tua..

Hari ni just contoh apa makanan diet sihat sy diusia 50an.. Mee beli tanpa minyak jarang ada di kedai runcit.. JANGAN MAKAN MEE YG KUAT BAHAN PENGAWET.. BAHAYA..!!

Pisang sy sedang dimasak.. Hanya lapkan dgn 5 titis minyak supaya jadi pisang goreng..
Pisang sy sedang dimasak.. Hanya lapkan dgn 5 titis minyak supaya jadi pisang goreng..

Ni goreng pisang sy pula.. he he bezakan warnanya.. Lain bentuk dn rasanya.. Sy elakan minyak sayuran dlm menu makanan sy… Sy masak dgn periuk tefal jenis Air Frier..

Bezakan pisang yg dah siap utk mkn dgn pisang x diet.. Pisang sy yg x kena minyak mcm mentah tepungnya.. Sy buanglah tepung mentah tu..
Bezakan pisang yg dah siap utk mkn dgn pisang x diet.. Pisang sy yg x kena minyak mcm mentah tepungnya.. Sy buanglah tepung mentah tu..
Periuk ni paling latest dn bagus utk masakan diet sy tanpa minyak..
Periuk ni paling latest dn bagus utk masakan diet sy tanpa minyak..

Sebenarnya sy ada 2 periuk macam ni harganya dalam RM850 ke RM1200.. Sy hanya sapu sikit minyak zaitun atau bunga matahari ke2 minyak ni bagus utk badan.. Next story sy update lagi detail ttg apa khasiat setiap makanan sy..

Apa sy tulis ni x sempurna sgt just mengisi masa rehat lg pun hp kecil sy x selesa menaip.. Maaf sy boleh nak fokus sgt.

Sebelum berundur diri pesan sy pd anda semua.. Cuba rasa sekali dekatkan diri kita dgn alam semula jadi.. Kerana nikmatnya melebihi dri window shopping dekat mall..

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!