Bicara Bonda

Cerita Tentang Menopause Part 1

Kepada pembaca blog sy khasnya wanita mencecah usia 30an wajib baca topic ni.. Ye lahh Bab menopause ni penting kena tau.. Persiapan minda dn diri..

b4be5575084b1b50b4b9cf7b022db74bSy suka bertanyakan pada ramai wanita.. Pengalaman orang lain tu penting.. Minat kepada topic ini dah lama sy cari melalui pengalaman orang lain selain dri doktor pakar wanita.

Sy dah merisik kabar ttg menopause ni sejak umur sy 30an lagi untuk sy mencipta produk sesuai dgn badan sy, apa yg terbaik supaya sy menopause nanti dlm keadaan stabil dn melalui usia tua yg ceria.. Sy x nak sedih2 he he.. Menopause itu pasti akan datang..!!

D’folia tetap the best produk ST, Sedu Arrow, ST Beauty, Amme Complete Set Bersalin tu sape dah makan akan nampak kesannya “lambat tua dn sihat badannya”.. Itu je mampu sy katakan selain Allah yg mengizinkan semua tu terjadi..

Mmg sy makan tu sejak muda lagi dan Syukur pd Allah produk tu berkesan kpd pengguna yg amalkan.. Sy rasa ST bertahan sampai sekarang pun sbb produk2 herba ni.. (KALAU NAK BELI PRODUK ST di FB : Sendayu Tinggi Online atau whats up ke 019 791 7133/ 019 3042 2133)

Menopause ni x semua wanita mengalami gejala yang sama.. Bergantung pd kondisi badan & physiologi org tu.. Penjagaan kualiti dn gizi makanan sgt penting. Kalau baik gizinya insyaAllah wanita tu boleh menjaga penghasilan ke2 hormon itu semakin lama bertahan dlm badan. Badan kita ni macam kereta gak kena jaga enjinnya dgn baik.

Ramai org makan untuk kenyang jer dan x kisah apa yg dimakan tu x cukup utk awet kecantikan dn kesihatan badannya.. Menyeluruh…!! Banyak perkara kena jaga.. Makan suplemen, rehat dn ketenangan mesti cukup. MAKANAN HARIAN KITA X MAMPU MENAMPUNG KEPERLUAN KOLAGEN DN HORMON..

Kesan buruk akibat menopause diusia muda..?? Ramai yg takut sangat pasal perkara ni sbb tu sy makan herba sejak muda….

  • Mereka x cukup bersedia menghadapi masa peralihan tu.. Mereka merasa ketegangan mental dan selalu cemas.
  • Wanita tu berdebar2 dan selalu takut kehilangan kecantikan bentuk badan & paling ketara takut suami berubah hati..

Menopause awal :

Pernah sy brjumpa wanita berumur 25 tahun & 27 tahun sudah menopause.. Simptom yg dialaminya mulanya haid tu x teratur, cepat penat, selalu pening, susah tidur, jantung berdebar-debar dan badan sakit2.

perut buncitCerita mereka kat sy : “Ni akibat kawin muda” Sy menafikan sbb sy pun kawin muda juga (segar je sy semuanya ha ha ha).. Sy cakap kepercayaan sy menopause awal ni berpunca jika org tu berpenyakit yg panjang dn makan ubatan hospital terlalu lama.. kegemukan atau makanan x cukup khasiat..

Keluhannya lagi : Haid x teratur sangkaannya biasa saja lewat haid rupanya menopause betul2 terjadi. Konflik pd bentuk fizikal dirinya semakin gemuk, perut buncit dn suaminya dingin dn berhajat kahwin lagi.. Bisa ayat suami sy “awak x sedap langsung”..

Tu yg trauma sgt (masa buat sex mmg nak lari jer katanya sakit sbb kering.. x layan takut laki kawin lain.. Kalau dilayan pulak sakit teramat sangat sbb kering..)..

Sbb tu bagi sy kena cari ilmu supaya boleh prevent awal.. “rugi kalau x banyak pengetahuan” rupanya baru sy tau x sama apa yg dilalui setiap wanita. Yg sering sy dengari ialah wanita yg menopause sering mengeluh sakit dn kering semasa berhubungan sex malah xda keinginan langsung kepada perkara tu….

Tp bukan semua ya..!! Ada wanita berumur lewat 60an badan sihat tegap slim melim Penguna tegar ST sejak ST ditubuhkan..

Sy bertanyakan mereka ttg perkara ni “mampu ke dgn sex lagi dan bagaimana kesan kekeringan tu“… Kata mereka kat sy “Sy makan produk awak dah lama tu lah yg dapat mempertahankan kestabilan tu malah lebih enjoy selepas menopause kerana x takut hamil dn xada sebarang perubahan pun masa menopause.. just xda haid je lah“..

Paling sy x tahan dia mengakui keinginan sex nya cuma sikit berkurangan “ehh Mak cik masih mampu seminggu 1 ke 2 kali, Pak cik lah yg x mampu“..

muda tu tua

gmbr muda tuaKecantikan muka dn badannya masih bertahan dan banyak sy tanya apa amalan dn pemakanannya masa muda.. Sy sgt berminat utk tahu lebih lanjut..

Menopause yg kebiasaannya bg wanita diusia 50 sampai 57 tahun. Kalau yg muda sebelum berusia 40 tahun itu mmg x normal.. Bagaimana pun menopause atau putus haid tetap akan berlaku pd semua wanita (menopause xda ada penghasilan telur lagi sbb tu x boleh hamil)..

Fasa Pra Menopause.

  • Tanda awal haid tidak teratur. Contohnya bulan ini ada haid, tetapi bulan berikutnya xda, dan adakala muncul tiga bulan kemudian. Itu pun masa haidnya lebih singkat, mungkin hanya tiga hari, dan jumlah darah haid yang keluar sangat sedikit.
  • Kata mereka lagi rasa panas pd muka sehingga muka mereka nampak merah..
  • Rasa sejuk dn menggigil kdg2 datang tiba2 dn x dpt dikawal.. Pernah ditahan wad sehingga doktor x pasti sakit apa..
  • Emosi yang x stabil, susah menahan buang air, libido seks terus menurun, pelupa, banyak peluh, cepat penat kerap pening, tangan dan kaki seperti dicucuk2, susah tidur, nafas terasa sesak, badan sering sakit2, jantung sering berdebar-debar. Rasa sengal sendi..
  • Sering terbangun dari tidur pada waktu malam.. Dan susah nak lelapkan mata balik..
  • Kulit menjadi keriput, mudah iritasi, rahim mengecil, masalah kesihatan jantung..
  • Mudah stress atau dapat sakit depresi, alzeimer atau nyamuk dan berlahu kekejangan badan / stroke.
  • Dalam jangka panjang tulang mudah rapuh. Mereka makin pendek dn mengecut tulangnya..
  • Senang gemuk susah pulak nak kurus dietlah macam mana pun.. Perut membuncit saiz punggung dn peha cepat kembang..

Minggu depan Insyaallah kalau sy free sy tulis lagi ttg menopause dn tips menjaga makanan..

Royal V lebih kuat utk menahan masalah menopause dn gejalanya.. Bagi wanita berusia makan Royal V, Kopi Ratu adalah sebaiknya kerana herba kat dalam tu mmg sy lebihkan bahannya khas utk wanita diusia 30an.. Bila kekurangan hormon akan menyebabkan kesan buruk pd kesihatan, kecantikan, susah kurus dn cepat menopause.. Belian Online Royal V & Kopi Ratu utk produk JRM 013 7747133 & 019 3737 133..

 

8 Comments

  • mariam

    salam puan rozita. maaf ganggu. saya ingin bertanya pandangan puan jika kita makan lebih dari satu supplemen bagaimana kita menjarakkan masa antara satu satu supplemen? contohnya jika makan vitamin c dan dfolia, berapa jarak masa yang diperlukan untuk memastikan kedua dua nya diserap ke dlam badan dengan baik? dan bagaimana jika lebih dari dua supplemen? harap puan dapat membantu. terima kasih. 🙂

  • norjaybe

    puan, bagaimana saya nk membeli produk puan? boleh puan cadangkan set produk puan yang boleh mengatasi masalah jeragat. saya kini berumur 53 tahun. saya juga berminat untuk mengambil supplement bagi wanita yang sudah menapaus…..jika mengambil kopi ratu sahaja sudah mencukupi untuk supplement wanita menapaus?harap dapat maklumbalas.terima kasih…

  • Rina

    Salam..pd usia remaja lagi haid saya x normal,adakala sampai 6 bln x dtg period. Remaja apa tau nak hala kat mana masalah. Malu dan x diambil berat sgt oleh ibu masa tu. Kemudian dlm usia 23 sy kawin, haid sy dtg hanya 3,4 bulan sekali. Pd masa yg sama sy mengalami hypertension. Bnyk doc klinik sy pergi,mrk bg clomid ubat subur yg buat sy gemuk. Bosan dgn klinik wanita biasa,hubby refer sy ke KPJ,doc pakar.doc suh sy buat MRI ..terkejut bila result mengatakan sy ada tumor puititory gland dikepala..dan reading prolactin yg terlalu tinggi.fungsinya mengeluarkan hormon wanita. Doc pakar bg saya ubat ‘bromocriptine’ ..dalam masa sebulan saja makan ubat,period sy dtg setiap bulan tp x tetap dan tumor puititory gland saya kecut. Bacaan prolactin juga turun!. So pd wanita2 yg usia muda ,yg ada gangguan haid yg ‘pelik’ pergi lah jumpa pakar,buat mri ,mana tau masalah anda spt sy..tentu ada masalah hormon jika anda menopause sblm masa
    Sedangkan usia muda belia bukan lah masa ‘menopouse’ yg lazim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!