Petua Bonda

Petua Kenali bra dan senaman elak Bra Fat..

Gelaran khas utk bra fat : Donat atau mendonat.. Yati punya bahasa ni “menternak donat”.. Sy dah lama nak tulis ttg lemak belakang badan ni..

Sy percaya ramai wanita yg x suka ada bonjolan daging berlebih terkeluar dari tali belakang bra atau pd bahagian pinggang.. Lebihan daging ni dikenali bra fat.. Lebihan daging ni sering dialami wanita lepas bersalin.. Susah nak buang bila mengalami kegemukan…Tips tu lah yg sy nak ceritakan kali ni..

Contoh gmbr lemak di bahagian belakang badan..
Contoh gmbr lemak di bahagian belakang badan..

Sy ni ceria dan suka mengusik terutamanya dgn kenalan rapat.. Sy bagi motivasi diri sendiri untuk lebih mengesankan jiwa supaya sy terus suka menjaga badan.. Sy mengejek diri sy sendiri contohnya bila sembang dgn Yati contohnya.. “adoii tensen betul perut dah mendonat ketepi.. Issh x suka mendonat sampai terkeluar dri tali belakang bra lah pulak” (he he gitu lah sy perosak bahasa melayu..)

Selain penyakit banyak kelemahan akibat gemuk sama ada lelaki atau perempuan.. Antara sembang kami sampai terbarai ketawa membayangkan ttg kegemukan..

Yati : Makkk lelaki kalau gemuk nampak meranum perut bulat kedepan.. Kalau bini nak usap saat berdua nak beromachis tu, x payah tempat lain dah, tuju ke perut dulu.. Buncit melining ranumnya macam nak meletup.. Eii Yati geli x suka lelaki boroi..

Sy :  Rugi jadi lelaki boroi sbb semua jadi bantut pendek jadinya, susah bininya nak klimaks kena usaha lebih.. Lelaki penat x pasal2 cepat mencungkap.. Lebih gaya pada isi.. (sy berkias sy harap anda paham)

Yati : Ehhh ye ke Mak.. Takutnya x seronok lah.. ha ha ha dah macam kena belasah suami gemuk tu kan Mak jadinya.. (mengilai Yati ketawa).. X boleh jadi ni, makan kena jaga.. Yati dengan Ady (suami Yati) saling mengingatkan supaya kami x gemuk dan x nak menternak donat.. Ady senang kurus tp masa gemuk lemaknya ketepi dan kalau pakai baju ketat nampak lah mendonat ketepi.. X lawa langsung, Yati tegur Mak.. Ady terus jaga makan dn ambik suplemen..

Tulisan sembang sy dgn Yati ni adalah sedikit kiasan yg boleh kita renungkan bersama2 bahawa kegemukan amat menyekat kegembiraan dan kesihatan.. Hakikatnya perempuan gemuk lebih banyak kelemahannya (next story sy tulis)..

Sy panggil donat sebab terbayang masa uli roti atau donat.. Melimpah kembang.. Masa tu lah terfikir.. ”Ehhhhhh samalah macam lebihan daging kat perut atau kat belakang lebihan daging kat bra sy..” Sy ejek diri sendiri supaya cari positif supaya build up terus mencari jalan supaya xda donat kat badan..

Mendonat ni x seksi dipandang, x sedap dipegang..

X mengasyikan masa dipeluk oleh pasangan.. Badan berat, pakai baju x lawa puas lah mengayakan walaupun bergurdle tetap ada kesan…!!

Kalau suami x komplen, x bermaksud dia x sedar.. Adalah lebih parah kalau En suami menyuarakan..

Sy sgt sukakan kecantikan.. Bagi sy semua bentuk badan wanita kena dipamerkan masa berdepan dgn suami.. Kasi mereka juling buat santapan mata.. Kesannya kemana saja suami pergi dia akan teringat dan rindu selalu.. he he he..

Jom layan lagi ..

Bonjol di sekitar kawasan coli atau daging terlebih menjengkelkan.. Tidak menyenangkan susah bebenor nak buangkannya.. Antaranya sy dengar dri beberapa pendapat cara nak hilangkannya :
Turn Up Cardio.. Cepat menyingkir lemak hanya 60 minit lima kali seminggu.. Yoga juga dikatakan boleh menguruskan badan.. Ada fatwa mengatakan haram mengamalkan yoga.. (sy x buat macam ni saja tulis je.. Sy x buat senaman berat atau gym.. Senaman yg sy yg sedang2 aje)

Makanan peka : Maksud sy pilihan makanan yang sihat.. Cari resipi pembakaran lemak untuk sarapan pagi, makan tengah hari, makan malam, dan juga makanan ringan yang boleh mempercepatkan bonjolan daging cepat hilang..

Sy ada resepi tp x ramai kenalan mampu nak ikut sbb x sedap dan sgt azab.. Sy pernah mencuba kepada orang yg obesiti (x pernah kurus tp berhajat je nak kurus).. Makan produk mereka sanggup.. Suruh ikut diet cara sy mereka menangis.. Lawaknya lepas tu menyumpah2 “Sy rela gemuk dari menyeksa tekak utk kurus..”

Sy makan produk menguruskan badan masa gemuk sahaja lepas kurus sy x makan dah.. Sy just jaga makanan dn rutin seharian je.. Next story sy tulis kenapa sy ambil suplemen tu dan apa keperluan utk badan sy.. Bila berusia Royal V menjadi keutamaan sejak muda D Folia tu makanan utama sy..

Jawapan jelas ada 6 “S” sikap org yg nak kurus tapi x menjadi.. ha ha ha apa dia..??

  1. Seronok makan.
  2. Sibuk nak tau tips kurus, lepas tu x buat apa2.
  3. Seksa jiwa sbb x tahan dgn disiplin utk kurus.
  4. Selera makan x kenal waktu.
  5. Senang baca je atau senang nak beli produk tp x senang nak buat.
  6. Selagi abang sayang (x perlulah jaga badan)

Next bila2 sy ada mood sy tulis lengkapkan buku sy ttg masakan sy dan cara makan sy.. Amalan makan cara sy muda dan dah berusia sgt berbeza.. Baru boleh kurus dan x nampak kecut atau kendur.. Kurus tapi tegang itu yg sy cari selama ni.. Seterusnya sy nak cerita sikit ttg bra..

Sy masih ingat lagi zaman kanak2 sekitar tahun 60an wanita berusia kalau panas dan lepak2 mereka pakai bra je.. Islam x benarkan dan pandangan mata kasar x cantik pun.. Yg nampak hanyalah kelemahan.. Lebihan daging berbonjol belakang bra, warna kulit kering dan kasar, kulit kendur kusam x bermaya.. Itu dari pandangan belakang je, kalau depan ha ha ha x suka nak tengok dah.. (pepaham je)..

Kesan dari ni ia menarik perhatian sy sejak kecil supaya sy bercermat dgn apa anugerah yg Allah bagi pd badan sy.. Sebanyak2 syukur kelebihan rezeki yg Allah bagi, dapat sy melihat dan menilai betapalah berharganya aset kulit..

Sy juga berdoa supaya Allah bagi sy ilmu utk menjaganya.. Saya suka mencari ilmu dgn membaca, analisa atau melihat dunia luar dari pengamatan dan pengalaman sy wanita yg x jaga pemakanan, cara berfikir, x makan suplemen, dn banyak faktor2 lain menjadikan kulit dan keadaan fizikal mereka sgt cepat tua dari usia..

Bertuah org yg menjaga rapi dan malang sekali orang yg membiarkan dirinya dimakan tua.. Kita x boleh memberhentikan penuaan.. Umur hanyalah angka.. Kita sekadar boleh beriktiar memperlahankan penuaan..

Sy dah tulis buku tips makanan, sedikit senaman utk menegangkan part2 tertentu dan diet sy kurus sepanjang usia saya.. Cuma sy masih teragak2 nak terbitkannya.. Kos mahal, sy takut x laku dan sy x tau nak pasarkannya.. Itu bukan bidang sy.. (Sy simpan, sy masih mengemaskan sebelum ia dibukukan..)..

Amalan sy antara Bra dan Senaman..

Perhatikan contoh bra bunga hitam kecil bawah sekali ialah bra standard biasa.. Ia x dapat menghalang lemak.. Jenis kain bra yg lemah tali belakang akan menyebabkan pengumpulan lemak berlaku... Bra berwarna turquoise keatas ialah bra sy yg kukuh dn besar pd bahagian belakang nya menyingkirkan lemak dn kemaskan pd belakang badan sy..
Perhatikan contoh bra bunga hitam kecil bawah sekali ialah bra standard biasa.. Ia x dapat menghalang lemak.. Jenis kain bra yg lemah tali belakang akan menyebabkan pengumpulan lemak berlaku…
Bra berwarna turquoise keatas ialah bra sy yg kukuh dn besar pd bahagian belakang nya menyingkirkan lemak dn kemaskan pd belakang badan sy..

Pengalaman ini sy kaji sejak umur sy 26 tahun.. Selepas usia sy 43 tahun baru sy mendapat jawapannya.. Ia benar2 menakjubkan.. Kuasa Bra dan senaman sy amalkan..

Sy x mengamalkan gurdle kerana ia merimaskan dn membuatkan sy cepat marah atau stress sbb ketat sgt.. Susah nak gerak.. Masa sy muda dan kurus sy terasa masih ada donat belakang badan masa pakai bra.. Mengenali ramai kenalan berbagai bangsa, pasti ada yg menarik perhatian sy.. Terutamanya wanita yg betul2 sempurna kecantikan badan mereka.. Sy x lepaskan peluang bertanyakan tips diri mereka.. Elak daging mendonat atau bagaimana mereka kurus sempurna..

Senaman ni bagus menegangkn dn elak bra fat.. sy amalkan..! Kat mana2 event sy selalu ajar..
Senaman ni bagus menegangkn dn elak bra fat.. sy amalkan..! Kat mana2 event sy selalu ajar..

Macam2 orang sy jumpa dri pengalaman cerita mereka yg berbeza2.. Kesimpulannya sy mencuba selama 6 bulan senaman dgn memilih bra bertali besar dan kukuh hasilnya sangat membantu menghalang bonjolan lemak daging hadir dari belakang bra.. Donat x lagi melimpah keluar..

Senaman ringkas tetapi sangat tegang dan agak sakit semasa melakukan pergerakan tu terutama orang yg x pernah buat.. NO PAIN NO GAIN.. Biasanya semasa event ada beberapa tips sy bagi seperti senaman mengecilkan punggung, menegangkan urat perut dan kuatkan tulang belakang.. Mengemaskan lengan supaya x besar.. (Boleh call PA sy Niza 019 229 2133 utk jemputan talk tentang kecantikan atau ushawan)..

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!