Bicara Bonda

Peminta Sedekah Rumah Banglo..

Saya ada butik St di Rawang, saya terkedu ada juga peminta sedekah wanita melayu.. Tua sangat kasihan merayau2 macam India yang saya  cerita di blog saya yg lepas. Dia meminta sedekah setiap kali ditrafic light dan  jalam Jem.. Kasihanya dia dimana rumah dan dimana anak2 dia.. Saya dulu xda FB dan blog maka tak ambik gambarnya..

Saya bercerita pada kawan saya yang tinggal di Rawang yang sering datang ke majlis tazkirah dirumah saya tentang peminta sedekah orang melayu ni..

Jawab kawan saya “ Puan dia tu bukan miskin . Dia sengaja sebab malas  kerja seronok minta sedekah . Kan kerja mudah tu..!! Saya pun kesian dan saya ingat nak ambik dia duduk sekali dengan saya. Bagi dia kerja bantu saya buat kuih. Masa tu magrib saya bawa kereta pelan2 ikut dia balik kerumah ingat nak bincanglah ttg tawaran saya tu.  Rumahnya banglo Puan..!! Saya terkejut dan memang tak percaya. Saya tak puas hati esok paginya saya mengedap lagi lepas solat subuh, kebetulan rumahnya tak jauh sangat lah dari rumah saya . Elok dia keluar dari gate rumahnya  “

Saya terlopong mendengar cerita kawan saya tu..ada gak rupanya orang begitu..!!..

5 Comments

  • ilasaleh

    memang ada puan.. dulu kat area umah mak ada sorang ppuan bawak anak mintak sedekah umah ke umah.. sebelum sedekah mak tanya ” awak nie sihat anggota badan kenapa tak keja? meminta2 nie bukan amalan org islam”

    dia boleh jawab “kalau keja gaji sebulan 800 je.kalau mintak sedekah lagi banyak & gaji hari”

    terkedu mak dengar

  • siti hajar

    assalammmualaikum puan…saya salah seorang pengikut puan yg takkan ketinggalan utk baca update dari puan setiap hari…tapi..setiap kali baca…saya rasa macam tak puas…rasa banyak cite puan yg tergantung…macam banyak tanda tanya..macam banyak yg penyudahan tak macam penyudahan…hehehe..kan best if puan buat cerita yg penyudahannye tak tergantung…saya macam tertungggu2…saya dah banyak kali katam blog puan..bila saya balik dari kerja,saya akan bercerita dekat emak saya tentang blog puan…saya akan sharing dekat sume org yg saya kenal…bagi saya puan la kekuatan saya utk jadi kuat bekerja..walaupun keje makan gaji…saya nak berjaya jugak macam puan…terima kasih banyak2…nnt if saya ingat lagi..saya akan komen lagi…love u

  • nancy

    kan siti.. saya pun menjadikan puan Rozita ni idol saya skg. sejak saya dengar cerita beliau. kelmarin saya ada ikut event beliau, jadi peserta je..best ceritanya. sejak kelmaren, puan Rozita telah menjadi idola dalam hidup saya.

    • jamuratu malaya

      Nancy, terimaksih banyak atas komen..Kerana nak memandu jiwa kedepan ada kala kita jadi lemah semangat..sebb tu sy kongsikan pengalaman sy agar kuat dn ingat masih ada manusia lain yg berat ujiannnya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!