Dugaan Nooraini

Digoda bos sendiri dlm konflik boy frend ganas.. Dugaan Nooraini : Part 82

Semua manusia melalui zaman muda, sbb tulah sy sgt2 tegas garang dgn anak2 atau staf perempuan yg muda tp yg rapat dgn sy kalau salah perbuatan mmg kena tazkirah ” sy x nak mereka kecewa “ panjang padahnya supaya xsalah pilih hidup nanti makan diri macam sy

Selepas peceraian dgn ex suami , sy lalui episod baru lebih tragis bukan sekadar miskin tp mental sakit fizikal lemah ..Hari2 sy kena maki hamun dn pukul selepas kawin dgn Jhon makin menjadi2 sebelum kawin dh nampak belangnya

Kisah salah pilihan pasangan hidup Lesunya hati x berdaya sy memikirkan dn berusaha sekuatnya sy memujuk hati utk bangun ..Wanita senang disayangi dan bila sakit hidup rasa berderai dn kesunyian

(Kisah silam sy naikan st ni masa yati .kri masih sekolah ajim ajah kecik2 lagi..Sekuat tenaga sy keje ..Org x sekolah tinggi gitulah hanya ada kekuatan jiwa ..)

Sy perlu sesaorg lelaki teman hidup utk rasa selamat tetapi rezeki sy x dapat begitu..sentiasa ketakutan dan sebenci2 perkara ialah jalan peceraian kena diselesaikan dgn keputusan yg tepat dn berani kerana ia melibatkan anak2 dan family, wajib sy selamatkan diri dulu yg dah trauma berkali2

Sebelum sy berkahwin dgn Jhon perkenalan dgn Jhon semakin lanjut selepas sy bekerja di Klang dn sy berkerja di Shah Alam..Meskipun gaji saya kecil sebagai hostess di Holiday Inn Shah Alam, saya gagahkan diri menyimpan duit untuk menziarahi anak saya yg ditinggalkan di kampung bersama ibu mertua .. Sy makan sekadar alas perut kalau boleh xpakai duit setiap hari..Hajat xnak guna duit gaji semuanya utk simpan supaya sy boleh bawa anak2 kembali duduk serumah

Sy akn makan yg free kat hotel atau kalau nak sedap sy kutip bekas2 org makan kat hotel yg x habis tu ( sy sedih bila ingat ni miskin daif sy mengutip2 makan.. tp sy x meminta2 kat org lain, azabnya hati masa ni kesaorangan lalui hidup)

Sy tringin nak kasi anak duit kampung , sy nk jaga anak2 dlm 1 rumah tp x mampu..Sy xnk hilang anak2 supaya mereka tau sy Mak jenis kerja utk masa depan mereka,  sy nak buktikan dan xnak lah mereka lupa sy..dn anggap sy jahat..!!

Zaman dulu mana ada hp menyambung hubungan bertanya kabar..Miskin dan terbuang keluarga xda siapa support bg kata2 nasihat jauh sekali lah nk bagi kewangan mmg xda yg sudi dekat..hantar lauk sepinggan pun xda walau dekat je dgn rumah sy!!

Melihatkan org lain ada family dilindungi , sy rasa ingin sekali hidup dlm grup family mcm tu, asal je berangan sy pintas otak sy ” Kita xleh berkehendak lebih2 lah , dah ni takdir lalui je kita hamba Allah ..Ikutkan je jgn buang masa sambil cari ilmu , pakailah ilmu ..usaha kuat2 selagi kuat masa muda, dah tua lain cerita..Kalau dhnhabis usaha terpulang Allah letak kita kat mana..Setidak2nya dh cuba dari kita x cuba langsung ..tu malas dan menyerah bulat2 pd kekurangan diri..Alhamdulillah lama2 kita jd redha dan faham Allah kasi gitu dah rezeki sy”

Allah x kasi sy rezeki dan hidup selesa family xpandang sy pun..Xkan nk paksa dah org x suka,  habis sy nk buat macam mana lg..Sy lah kena sayang diri sendiri dn masa depan jauh lagi ni.. sy sayang anak2 sbb tu sy kuat dn sy bukan jenis membelai tp motivate mereka ttg life supaya mereka selamat..

Sikap manusia keliling byk merosakan kita dn manage kewangan dgn betul, sy jadi manusia mesti jd org yg bertaggjawab . Bkn puji diri sy masa menulis sy hanya utk iktibar..Xda harta hina lagi2 status janda susah,  x hina jadi janda tp masyarakat  dn family yg hinakan kita

Pd wanita dlm dilema perceraian jgn bagi  anak2 kita dgn exsuami yg x boleh didik anak dgn elok dan kuatlah bawa anak2 dlm hidup kita,  lepaskan mereka bila dewasa jumpa dgn ayahnya jgn halang..Islam x suruh dendam elokan hubungan mereka , ayah anak x putus..wlu kita xsuka macam mana pun anak2 dn ayah ada hak mereka

Kita jadi ibu boyak badan dah koyak rabak bersalin, bercerai lagi kenapa x berani nak jaga anak dn ubah diri dn bawa anak2 pulak.?? Lemah wanita, x sekolah miskin x semestinya bodoh , sy bukan cacat , nasib sy Allah dah takdir gitu..xkan nak meratapi lama2 atau jatuh semangat , lagi sy diuji, 3 kali ganda sy bangunkan jiwa sy ..Sy ubah diri rajin pun sbb ank2 ..Mereka x pernah luput dalam fikiran saya. MATI MACAM MANA PUN SUSAHNYA SY XKAN SERAH ANAK PD BEKAS SUAMI..!!

Perangi jiwa yg lemah, Lagi kita lemah miskin xda orang nak bantu wang ringgit, ziarah pun x..agaknya jadi org kaya best kot ..org x hina belanja senang, makan sedap, ada kete..Kalau lah Mak sy kaya raya kasi sy harta mesti sy x merempat miskin makan susah macam ni..Untung jd anak org kaya yg Mak ayah kasi sikit harta nk mulakan hidup ( sy berangan2 dan membandingkan hidup sy dgn org lain)

Zaman dulu susah jadi janda , Org anggap sy jahat lawa pulak tu katanya mesti nak cari laki kaya ,  org takut janda mengoda suami org , ni paling sy benci statement ”  menumpang kasih dn kebendaan utk hidup senang “..Sy xmurah diri nak harta lelaki utk hidup senang..

Sy x akan rampas suami orang dan sakitnya sy dapat rasa ” sy xkan kawin .. x nak sy berkenalan pun.. x ingin dgn suami org”..Lagi byk masalah dr kesenangan..Sy kalau ada jodoh sy hanya akn kawin dgn bujang ..Tp  bukan Jhon..!! ( itu kata hati sy walhal Allah tetap menguji hati sy bos sendiri suami org yg suka sy ..citer seterusnya lagi berat ujian sy)

Sy xpernah memberitahu siapa sy pd Jhon kerana dia sekadar kawan utk bercakap2 , sy mmg naif sejak dulu bab kenal lelaki ..Xtau nk bezakan yg suka sy atau jatuh hati.. he he selagi org x cakap sy sayang dn nak kawin selagi tu sy anggap kawan

Ambik berat lah macam mana sekali pun pd sy , selagi x cakap macam tu, ia bukan ada apa2 hubungan istimewa..Dia xda hak nk tahan atau nk kawal dgn siapa sy kawan atau kemana sy pergi

Seperti biasa Jhon akn menunggu sy depan pintu hotel dn menjemput sy balik naik teksi atau dia dtg dgn kawannya yg ada kereta jemput sy balik..ini sudah tentu menyukarkan sy bergaul dgn org lain..Dia menhadiahkan sy cd lagu I,m always love u dr whitney Houston dr filem body guard

Sejak dulu sy xda kawan hanya teman kerja xda yg rapat , Jhon saja lah manusia yg ambil berat ttg sy ..tp mood ganas dn mengongkong semua gerak geri kemana saja dia nk tau.Sy yg x pernah bercinta xtau itu tanda cinta..(Naif sbb sy x pernah bergaul bebas)

Sy sah bercerai sy dgn ex suami pun sy x bagi tau dia ,  Bg sy dia x perlu tau pun asal usul sy.. xnak sy bercerita sbb sy xda hati pun..Sy x berkenan sikapnya sejak awal dn sampai bila2 pun..!!  tp namanya jodoh dlm apa cara pun kita x leh elak takdir Allah..

(Meeting dgn pengurus lama sy .Ros dn Marisa saja yg tau konflik hidup sy dgn bekas suami ke2 saat ni.Sy bekerja xhenti sampai jam 1 ke 2 am nanti jam 4.am sy bangun beli ikan utk dijaja kawasan kampung sampai jam 9am)

Kebiasaan sy balik dr kerja dia akn turunkan sy depan ofcnya dn sy gunakan phone ofc jhon call Mak angkat sy di Padang tengku bertanya kabarnya..( rupanya dari situ dia dah tau siapa sy ..dia cek nombor dekat bill tanya siapa asal usul sy ..) Jhon senyap x menyoal sedikit pun ttg kisah sy wlu dia tau..!! Mak Cik memberitahu sy ada suami dn anak 3 pindah KL kerja kilang, dia ada kedai dn kebun getah kat sini..

Sy kenal sorang lelaki bos sy sendiri.. sy namakan Katak itu nama timangannya wajar pun sikap dia macam licik, licin, melompat 2 alam …** Hati perempuan mudah cair pd lelaki yg sopan lembut dn soleh..haaaah romantik lagi lah melembutkan kebodohan wanita seperti sy yg janda waktu itu…Perkara yg paling sy benci itu juga yg Allah duga

Kisah ni sy xkan lupa dn ia kenangan manis yg paling sy benci sepanjang usia sy..Dia bos yg jatuh cinta dn bermula kisah Suami org jatuh hati pd sy ..!!

Bos mengekori kemana saja sy pergi, masa kerja sy semakin indah dn cemas..Sy x selesa dn gerak geri sy diperhatikannya dirisik2nya melalui staf2 lain “…Bos mula menyampaikan isi hatinya suka sy ..disuruhnya staf lain sampaikan

Staf mula menyebarkan citer yg bos suka pd sy..Sy xkan layan sbb suami org dan sy xpercaya pun , siapa lah sy ” jgn perasan lah ” ..Dia ada keta  mewah dn selalu wifenya makan dihotel..itu nk tempah maut namanya kalau dilayan
.
Sy citer pd kawan sy yg sy nak lari ke Johor cari kerja disana sbb sy takut setiap kali nk balik kerja kemana sj Jhon mengekori sy selagi sy terus tinggal sini sbb boyfrend sy ganas dn selalu mengugut ..” kalau ko nak putus telinga cubalah cari boyfrend lain”

Jhon bekerja dgn company besar media cetak dgn gaji yg besar tp langsung xada apa dlm dirinya, kereta atau rumah..!! Pelik pd sy malah selalu xda duit.. Sy suspek dia penagih dadah dgn keadaan dia yg kurus melidi..Pelan2 dia mula mengikis duit sy alasannya nak beli kamera kerja part timenya..Dia janji akn bayar balik lepas 2 minggu

Sy yg xda pengalaman berkenalan dgn lelaki . Ketakutan buat sy bodoh sekejap bab ni sy tersedar dn dpt pelajaran utk jd berani.. lawan ketakutan dn alangkah bodohnya org xpandai manage duit ..xplan masa depan.Sikapnya sy benci selalu angkuh cakap besar..Dia pendidikan tinggi ..english berhabuk., gaji byk rugi lah xda isi dlm diri , kualiti diri mcm tin karat yg 0 mereput bagi sy.

Wlu dia pendidikan tinggi sama je level macam sy yg x bersekolah yg x da masa depan.. Sy mula celik ttg kehidupan sebenar masa ni umur sy 26 tahun.. Manusia lalai sbb dunia abaikan ugama , sia2kan masa dan bazirkan kewangan tanpa matlamat hidup ..Sbb tu sy nampak family dn pengunaan usia dn masa sgt berguna yg naikan martabat kemanusiaan bermula dr situ..

Dia suka cerita aksi ngeri , potong telinga india kawan samseng, dn mengugut mcm2. Sy pulak bodoh percaya bulat2 ..Org kampung betul cara sy berfikir,  bila diingat2kan balik ..!! ha ha banggang bebeno lerr sy ni

Dlm berapa bulan kenal tu dia kata nk pinjam Rm800..Serba salah nak kasi ke x , takut pun ada dalam hati pelik .Setiap bulan dia bagi duit pd Mak dia sgt banyak ..Kenapa kena Mak yg manage..??  dia x reti ke , hati ni membizy body..nak tanya segan ohh so mushkil  .

Tahun 1993 gaji dia masa tu 3500..Banyak giler sedangkan sy gaji kecik siap dia nk pinjam RM800 yg besar bagi sy waktu tu. Sy nak gunakan duit tu untuk sewa rumah dn beli katil .. ” kamu kasi je aku pinjam duit tu nanti aku bayar balik terus belikan kamu katil untuk bilik sewa kamu tu “..

Meragukan tp takut sbb sy ingat dia gengstar kena bagi , ehh  dia bergaji besar mesti dia boleh bayar  xkan dia nk tipu ..

Pengalaman hidup sendiri ialah university minda utk sy..Kesalahan kesilapan tindakan kisah silam sy besar bagi impak kejayaan , sbb sy berhati2 dn janji sy xkan mengulanginya .. Sy mengatasi minda dn emosi, dn kebodohan , atasi ketakutan, kemurungan hidup mengunakan minda separuh sedar ..Buat perkara terbagus supaya mengatasi minda dn jiwa sakit

Dr pengalaman sy tu sy boleh baca psychology orang lain & diri sendiri,  sy boleh baca orang dn predictive agak tepat dlm sesatu pekara dlm biznez atau life (kalau x tepat pun dalam 90 % betul Jika Izin Allah ..)

Sy ingin bahagia  dn mencari nilai kepuasan hidup..Apa sy miliki hari ni adalah explored dlm diri sy mcm 1 game of journey , yg sgt sakit , yg beranjau duri , ketawa tangis …errmm sungguh tua sekali bonda sekarang..Aduhai badan dn jiwa ni sudah jauh sy bermain2 dgn minda dn gerak tubuh sy sendiri

Bonda nak tamatkan dgn baik ..Manusia dn kelalaian , jgn sesat dlm diri sendiri yg kita x sedar Islam itu jalan penunjuk hidup..Bonda menulis dlm sunyi malam dirumah hutan..damai dn penuh asyik sy bercinta dgn alam ..Bonda menulis utk anak2 muda dn wanita jgn lemah dn bodoh kerana ingin disayangi atau terburu2 dgn keputusan hidup

Wlu Jhon buruk perangai bahasa biadab, xda hala tuju hidup .. baran xsolat dia tetap ada kebaikan..Sbb tu dlm panduan hikmah kehidupan sy belajar ttg kemanusiaan ” Jgn pandang buruk manusia 100% tetap ada baiknya, rugi lambat sedar, nk gilap payah , malap jiwanya..  x hijrah ubah diri jd lebh baik..Rugi dn sayanglah dipersiakan sbb kita x ambik peluang gilap potensi diri sejak muda..!!

Kebaikan Jhon  ” Tak pernah dia sentuh sy walu sedikit pun malah dia selalu cakap dgn bangga pd sy ” Aku mashetah teruna wlu umur aku 32 tahun, model telanjang pun aku x sentuh tau..” 

Sy percaya apa dia cakap bab tu kerana selama sy kawan dgn jhon pakailah seksi mana pun dia x sentuh sy..!! Semua kawan2 model perempuan sy cakap gitu juga juga ..dia bab tu sgt suci murni he he he..Sy pulak nk cari calon suami xpandang rupa dn harta ..Sy benci palyboy atau suami curang..Janji solat dn baik jadilah..Lagi pun siapa lah sy klu nk memilih sgt.. sy bukan ada peljaran atau harta yg nk dibanggakan..

Jhon sorang anak lelaki yg sgt sayang keluarga wlu mulut puaka..Dia dapat  gaji semua dia bagi pd ibunya..Dia hnya dpt duit belanja seminggu sekali dr Maknya…Hubungan kami xda kepastian sbb dia xpandai ucap sayang atau hala hubungan ini.. tp itulah cara dia melindungi dn nyatakan sayang dgn mengugut dn kontrol..

Sambungan seterusnya part 83…sy kena tumbuk jhon sampai lebam mata lepas balik kampung ziarah anak (sy x cakap dgn dia yg sy balik kampung)

One Comment

Leave a Reply to Fadhliah Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!