Bicara Bonda

Terbukti sihat.. Kuat dn Muda..

Tulisan sy hari ni, pandangan sy sendiri ttg perjalanan usia “Pentingnya Hidup Sihat..”

Masa muda sy nak sgt cari bahagia.. Akal cetek masa tu sy hanya nampak nikmat bahagia tu ialah hidup bersama suami anak2 yg kita sayang dan berduit..

Rupanya nilai bahagia tu ialah merasa kemanisan iman.. Sedar diri sy ni banyak sgt nikmat Allah pd sy.. Maka akan terbit ikhlas & syukur atas apa ketentuan takdir Allah bagi..

Jawapan yg sy cari selama ni terjawab erti bahagia ialah Sihat.. Aman merasa cukup apa adanya, itu lah erti yg sebenar2nya org yg dlm berbahagia..

Masa muda sy fikir nak cantik dulu.. Sihat tu no 2.. dn aman dah jadi no3 .!! (salah prinsip sy msa muda tu.. Sekarang baru sy sedar.. bila dah tua semuanya jadi terbalik..)

Sy nak sihat dulu.. Bila sihat lebih rasa aman dn senang nak nikmati kehidupan.. Cantik dh jadi no 3 keutamaannya..

Menjaga kesihatan InsyaAllah umur panjang dn kualiti kesihatan boleh bertahan dgn baik.. Banyak sy jumpa org yg berusia  masih sihat bertenaga macam org muda..

Isshhh rugi x bertanyakan  cara pemakanan dn kehidupan mereka.. Sy dapati lebih kurang sama dgn sy je.. Kalau ada perbezaan pun x banyak hanya bergantung kpd bangsa sja..

Jom baca lagi..

Kebanyakan org masa muda wawasannya nak nak kaya je.. Makan sekehendaknya.. Lepas tu kawin.. Ada anak.. dn travel.. Ramai juga org muda suffer sakit sbb xjaga makanan atau sbb takdir.. (Urusan Allah semuanya apa yg jadi)

Sy rasa semua org sama je kehendaknya kan..!! Org masuk 40an lebih matang kehendaknya seiring usianya.. Cuba perhatikan mereka lebih dekat dgn family,  setia dgn pasangan, banyak yg mendekati ugama.. Alhamdulillah sepatutnya begitulah yg sebaik2nya..

Sebelum sy nak berstori ttg penjagaan makanan.. nak sy selitkan maksud aman di hati sy definasikannya.. Kita semua kena cari perkara yg baik2, sy mmg kena cari aman utk selamanya supaya hidup x berisiko..

Antara kriterianya:

  1. Sy hidupkan wawasan fikir perjalanan mati.. X nak buat jahat dn nak yg baik2 jer.. Banyak buat salah org benci dan bila disumpah dek org takut jadi doa..
  2. X suka bising.. x suka hidup banyak tekanan.. X suka dipaksa apalah lagi terpaksa.. x suka hutang.. Biasanya mood org veteran jer macam ni.. (anda kena matangkan wawasan hidup sebelum sampai usia tau.. Baru best hidup ni)
  3. Anak2 jangan menyusahkan sy masa dah tua.. Sy dah letih membesarkan dn mendidik anak.

Ni baru tips kesihatan yg sy amalkan.. Juga antara kenalan sy yg terdekat dimana sy bertanyakan pd mereka.. Bagaimana mereka berumur panjang masih sihat bertenaga..

  1. Jangan makan junk food.. Makanan segera macam maggi, nugget.. Makanan yg banyak pengawet dn pewarna makanan.. Jangan terdedah kepada asap dn petrol  kenderaan.. Pencemaran bahan kimia di kilang atau bahan pencuci rumah ke atau parfume…
  2. Elakan makan gula, makan nasi & gula waktu malam punca penyakit..
  3. Kurangkan makan daging, telur ayam, seafood, minyak dan santan.. Sebulan 2 atau 3 kali sahaja dgn kuantiti sedikit.. Lebihkan makan ikan..
  4. Makan jangan full sbb sistem perut jadi penat lambat hadam.. Perutlah sumber segala penyakit..!!
  5. Sama sekali elakan minum air gas dn banyakkan minum air putih..
  6. Sayuran buah-buahan kena pelbagai warna.. Makan buah-buahan wajib dlm seminggu.. Buah-buahan pula elak yg manis..
  7. Jangan layan stress.. Banyak berzikir.. Hiburkan hati buat apa yg kita suka.. Banyakkan sedekah.. Menghormati org..
  8. Lebihkan hidup berkasih sayang.. Lepaskan kemarahan dgn fikir baik ttg org dn maafkan org..
  9. Jogging jalan kaki di pagi hari dlm 40 minit.. Dapatkan cahaya pagi jam 10pg ke bawah.. Tulang jd kuat dn fikiran tenang.. Toksin keluar..
  10. Sy percaya rawatan stroke terbaik dgn berjalan kaki dn badan kena cahaya matahari pagi.. (rendam kaki mereka dgn garam bukit + air suam + daun atau buah mengkudu selama 30 minit pagi dn malam, cepat sembuhnya InsyaAllah)..
  11. Banyakkan diri dekat pokok hijau dan alam semula jadi.. Mata biasakan pandang pokok2.. Ia akan merawat mata, release stress dn darah tinggi..
  12. Minum susu & bijirin kaya fiber  menguatkan tulang dn sistem penghadaman..
  13. Kurangkan nasi/ kabohidrat / gula / makanan berdarah utk mengawal kesihatan dn ingatan lebih kuat..
Sy syka pokok dan seni.. Rumah sy banyak sgt sy tanam pokok..
Sy suka pokok dan seni.. Rumah sy banyak sgt sy tanam pokok..
Kemana saja sy travel, sy akan ambil idea tu nk buat dkt rumah sy..
Kemana saja sy travel, sy akan ambil idea tu nk buat dkt rumah sy..

Amalkan makanan terbaik di dunia yg ada unsur perubatan seperti :

  1. Air zam-zam
  2. Buah delima
  3. Badam, Soya dn kekacang.
  4. Susu
  5. Brokoli
  6. Pucuk betik
  7. Peria
  8. Kurma
  9. Cengkih
  10. Salmon atau keli
  11. Lemon
  12. Saderi atau daun sup..

(Ada lagi malas nak tulis.. Ini yg sy selalu makan..)..

Cara sy rawat minda.. :

  1. Setiap hari baca Quran dlm 3 muka surat minima.. Istighfar.. selawat..
  2. Jauhi membaca bacaan dn perbualan yg x menguntungkan..
  3. Menjauhi pergaulan yg merosakkan minda..
  4. Elakan tempat bising
  5. Elakan diri dri perbuatan berisiko buruk.
  6. Elakan matahari panas.
  7. Elakan pakaian ketat atau merimaskan.

InsyaAllah sy tulis lagi kenapa sy kerap makan makanan 12 jenis makanan di atas..

11783723_766975846759160_778083769_oLelaki ini jiran sy berusia 80 tahun masih bekerja di syarikat minyak di Abu DHABI.. xda sebarang penyakit.. xda uban.. Secara keseluruhan life dia nampak seusia sy saja.. Hebat betul kesihatannya.. kulit gigi.. tulang tegap sihat..

Berjoging setiap hari dn mengamalkan cara permakanan yg sihat.. dn dia percaya pada berjalan kaki dn matahari pagi menyihatkannya.

Nenek(maaf tiada gambar) ini mengambil ROYAL JELLY setiap hari hanya itu suplemen dia (sy ada masukan bahan ni pd Royal V.. Ia bagus utk sistem ketahanan badan).. Berusia 80an.. Xda penyakit dia x mengamalkan minum susu pun… Masih kuat bekerja di nusery bunga.. Kan sy kata org bermain dgn alam boleh menguatkan badan

Mak Long sy..
Mak Long sy..

Mak long sy berusia hampir 80.. Mengamalkan tahajud.. Berjalan kaki sejauh 3km.. Jamu x pernah putus sejak muda dn Mak Long penguna tegar ROYAL V, Dietry NT Kolestrol dn Kopi Ratu..

Ketenangan akan buat manusia bahagia.. Jika hidup seronok dn rasa bahagia akan merangsang otak keseluruhan badan terus meningkatkan hormon dn kesihatan lebih tinggi..

4 Comments

  • ayu wady

    as slm… klu tak silap saya puan pernah senaraikan makanan yang patut dielakkan klu tak silap saya dlm official website ST yang sebelumnya dalam 6 @ 7 benda termasuklah tembikai dan timun (tak igt yg lain).. mungkin puan boleh senaraikan balik..

    • jamuratu malaya

      Ayu wady
      menjalar tu puan macam timun temhikai boleh dibayangkan antara buahan atau sayuran menjalar mavam labu air..kundur..Sy akan tulis ikut sempat ya puan..X janji tp sy cuba jika ada kelapangan waktu

  • atie

    Salam Bonda Rozita,

    Saya masih lagi tercari2 perkara apa yang sebenarnyer saya suke n happy bile melakukannyer..bila tgk bonda suke dgn unsur alam mengingatkan saya masih kecik saya byk menghabiskan masa dgn alam dan itulh yang slalu gembirakan saya. Syukur n trima ksih Ya Allah krn temukn saya dgn laman blog ini. n trima kasih kpd Bonda sebb byk sgt nasihat2 berguna bonda bagi..saya mtk izin utk saya ambil ilmu ini dan share dgn my family n kawan2 ye dan mtk halalkn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!