Petua Bonda

Sayur drum stick Rawat asma dan cepat tinggi..

2Drum stick atau sayuran tongkat pemukul dram bantu kualiti kesihatan lebih baik . Bila anda membaca tajuk tulisan saya pasti anda akan fikir peha ayam kan..!! atau pengetuk drum ..?? Sayur ini juga dikenali sebagai kelo. Kaum India sangat mengemarinya dan dikatakan ia menbuatkan selera sex semakin kuat selepas mengamalkannnya…Haa bagus tu..!!

ha ha ha begitu juga lady finger ..Tulisan saya kali ini ialah sayuran yang dipanggil drum stick . Ia hidup di negara India . Ia gudang sumber mineral dan vitamin yang sangat tinggi. Akar, kulit kayu, batang, daun dan buah-buahan semua berguna.  Jus yang diekstrak daripada sayur-sayuran ini kaya dengan kalsium.

Ia sangat bagus untuk anak-anak yang membesar supaya cepat tinggi dan menguatkan tulang. Jika diberikan kepada wanita hamil ia boleh mengelakkan komplikasi semasa kehamilan dan semasa bersalin . Bagi pesakit asma rebus dan menyedut wap daripada drumsticks mendidih dapat melegakan kesesakan akibat asma. Tak payah pakai nabuliser kan..!! Jika ingin kulit berkilat dan berseri minum rebusan drumstick bersama perahan limau..

One Comment

 • Saya Nur

  Assalamuaalaikum Kak Rozita.

  Saya dari kecik suka makan sayur ni.
  Kalau dikalangan kaum india mereka memanggil sayur ni sayur kelo.

  Saya membesar dipersekitaran berbilangan bangsa di Sentul dan kebanyakan rumah kaum India byk menanam pokok kelo ni di rumah.
  Kebetulan kawasan rumah rumah saya juga banyak tumbuh pokok kelo ni.

  Sayur kelo ni mmg sedap masak dalca.
  Daunnya juga ada dikalangan kaum India masak lemak.
  kena buang dulu la kulit luarnya..

  SELAMAT MENCUBA.

  IKHLAS DR

  NUR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!