Resipi Bonda

Resipi Kek Carrot Almond..

Sy masa open hauz pertama kali sambut kawan2 lama buat kek karot.. Jika anda nak buat sebarang majlis sebenarnya tip sy sama macam kita buat bisnes.. Sy akan buat check list kerja dn follow jer..

Paling penting step yg sy kena buat dulu dn last kena selari dgn jadual function.. Tu je rahsianya ha ha ha..

Rumah sy sgt banyak mesin2, peti sejuk, oven dn peralatan lengkap yg memudahkan sy memasak.. Kalau malas rugilah sy beli mesin2 tu x digunakan dn niat masa beli mmg nak jamu org makan.. Prinsip sy sedekah itu meringan beban masa mati sy nanti..

Walau tetamu 200 org, sy mampu mengurusnya.. Kerja wajib sy ialah masak dn monitor urus barang utk pasang meja dn siapkan peralatan.. Ia riadah bermakna sekali, bersenam dn bersedekah niat sy bukan buat kerja percuma tu..!!

Hari ni sy nak kongsikan kek karot yg merupakan salah 1 menu desert yg sy buat.. Sy paling suka menjamu tetamu dgn masakan sendiri.. Jimat satu hal dn masakan pun dri bahan berkualiti..

11846432_770387806417964_1637490810_n

Almond Carrot CakeĀ 

Bahan2nya:

350 gm butter

350 gm gula castor

270 gm tepung naik sendiri

90 gm carrot diparut (perah airnya)

60 gm badam cincang (bakar kejap)

60 gm kismis

6 biji telor gred A

1 tsp orange flavour/sunquick

Cara2nya :

  1. Pukul butter & gula hingga kembang (10min dgn putaran paling laju)
  2. Masukan telor satu persatu (putaran slow)
  3. Masukan tepung, kismis, badam dan orange flavor.
  4. Last gaul carrot.. badam dgn spatula..
  5. Bakar dgn loyang 9×9 – 180c – 50 minit..

Kek ni gebu dn sy suka rasa karotnya yg berderai.. Ana semua cuba lah.. Kan masih ada raya ni…!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!