Bicara Bonda

Program : SEMINAR CELIK MINDA USHAWAN “U-BOLEH”… 3 hb Dis 2014

Lokasi : Dewan Banquet RTC Perak

Anjuran : JPW Perak

Pengarah : Sri Hartini Mohamed Shamsudin

Fb : Jabatan Pembangunan  Wanita Negeri Perak 

Peserta memenuhi dewan
Semasa talk

Sy diminta untuk menjadi salah seorang mentor utk berkongsi tips pengalaman dan ciri2 peribadi menjadi usahawan cemerlang.. Peserta seramai 200 orang kebanyakan golongan usahawan pendapat rendah dibawah RM 1000.. Sebelum sy memulakan tugas biasanya sy akan mendengar taklimat dari penganjur majlis utk sy plan part mana sy kena tekankan supaya mereka ada kesedaran dan bangun mencari potensi .. kuat mengejar misi dlm kehidupan supaya terus berjuang.

Puan Sri Hartini selaku pengarah disana sempat berbual dgn sy dan mengulas sedikit pandangan beliau ttg kemiskinan dan respond dari golongan miskin yg baru menjadi usahawan .. Harapan JPW dgn adanya aktiviti seperti ni dapat merubah sikap dan semangat berdaya saing setidak2nya 30% dari sebelumnya.. Kejayaan mereka dlm perniagaan merupakan kejayaan JPW..

Crew JRM sedang menyusun produk di set dewan

Kata Puan Sri sangat ramai wanita yg datang berjumpanya dan macam suka menempah miskin ..!!  Sejak wujudnya BRIM dan bantuan2 kerajaan ni… Seperti jalan hidup bagi mereka makin mudah dan makin menggalakkan masyarakat malas berusaha kerana kerajaan menyediakan  1 org anak akan dapat RM150.. Kalau 4 dah berapa..

Sesi demo make up yang simple dan menarik

Golongan miskin ibu tunggal yg suaminya mati, bercerai kerana suami menghisap dadah, wanita yg hadapi konflik rumahtangga ditinggalkan suami selama berbulan2.. Ini antara peserta yg dapat bantuan dr kerajaan.. Namun ada diantara mereka x boleh berfikir secara logik rancang kehidupan…

Contohnya suami x bertanggung jawab,Kerap menghilang dan x memberi nafkah.. Sesekali jumpa dah mengandung .. Lepas tu mengadu ke jabatan ..” Sy x nak mengandung.. Suami sy sejak awal kawin selalu tinggalkan sy adakala x balik sampai 6 bulan dan lepas tu dia menghilang lagi. Suami sy x bertanggung jawab.. Sy nak tuntut cerai lepas ni sbb dia x berubah dan x bagi nafkah langsung.. Ni anak sy dah ada 4 orang… Sy pula x kerja ..”..

Ulas Puan Seri, kalau dah tau ragam perkahwinan dan sikap suami macam ni merancanglah jgn mengandung atau beranak ramai2 kerana wanita ni yg akan menyara kehidupan anak2 dan kena mengandakan usha.. Kalau ada anak kecik bagaimana wanita ini nak bekerja.??

KEJAR CINTA ALLAH… MENSYUKURI UJIAN YANG BERAT TERASA RINGAN, 

Pn. Norasiah bersama crew JRM & produknya

Selesai ceramah seperti biasa booth sy akan di penuhi dgn peserta membeli produk (sy bagi harga kilang) dan sesi bergambar.. Ada seorg wanita yg menarik perhatian sy ketika itu yg sy kongsikan pd anda hari ni… Melihatkan wajah dan perwatakannya, wanita ni org susah, berpenyakit.. Berpendidikan tinggi dan sy merasa dia sgt kuat pd agama… Sy belajar sesuatu darinya dan kagum sekali SIKAPNYA TENANG ..REDHA DAN BERLAPANG DADA DGN MUSIBAH..BERGANTUNG BERSUNGGUH2 DGN ALLAH..

Hasil kerja tangan Pn. Norasiah

Dia menarik lengan sy dan mengeluarkan sesuatu dari begnya. Terasa sejuk tangannya sambil bercakap2..Antara perbualan kami

Pn Norasiah : Sy suka sgt teruja ceramah Puan tadi… Sgt memberikan inspirasi ..Sy nak sgt hadiahkan puan gelang getah buatan tangan sy ni.. Sy tau Pn ada banyak gelang yg mahal2… Sy teringin nak tengok Pn pakai gelang sy..boleh x Pn ..??.

Sy : Boleh apa salahnya..Pn jual ke gelang2 ni..   Belajar kat mana.??

Pn Norasiah : Ya sy jual dlm RM6 ke RM 9 je.. Ada utk hiasan selipar, beg dan ada yg buat gelang.. Utk pndapatan, saya buat loom bands, sperti yg puan maklum, dan juga jual genie bra dan brg elektrik online kt google plus.. Saya baru blajar buat bsns online ni drp JPW alhamdulillah,  baru sebulan kut… Klu puan nk cari brgn apa2, blh saya carikn dgn hrga murah in shaa Allah.. (Sy terharu sbb dia masih mahu bersedekah kpd sy dan sgt menghargai sy nak juga sy memakai hasil kerja tangannya)..

Sy : Pn umur berapa..Masih bersuami ke ..? Pn ni nampaknya x sihat ada penyakit serius dan anak berapa org .

Pn Norasiah : Alhamdulillah puan bgitu ambil berat trhadap hdup saya..trasa di sayangi, trasa Allah sayang.. ..

Walaupun saya hidup serba kekurangan dr pandangan dunia,  alhamdulillah ianya serba kekurangan yg cukup.. Apa yg saya perlukn, Allah cukupkn dan saya yakin keadaan saya skarang adalah terbaik utk saya.. jd masih layak kah saya kata diri saya mskin? lg pun saya teringt sirah… org miskin yg brsyukur mpunyai tmpt istimewa d sisi islam..Alhamdulillah… Pada saya,  cukup itu lbh pnting dr kaya..Sori ye puan,  bertazkirah pulak..

Suami saya mnghilangkn diri ktika ank saya berusia 3 tahun.. Mungkin silap saya sendiri sb saya x jd isteri solehah waktu tu.. Ntah lah.. Dh takdir saya bgitu.. Saya terima dan saya maju ke hadapan.. Saya dulu workholic,  keje je dan berehat hanye dgn anak je.. dulu pkir dan kjar dunia je,  tp x ckup2 pun.. Bila Allah bg penyakit baru tersdar..lantas saya sgt brsyukur sebab Allah bg saya pluang utk taubat dan tebus diri..kmbali pd Allah.. ketika nk operation,  doktor pesan dgn kakak suruh panggil adik beradik keluarga sume, sb pluang utk saya brjaya operasi hanya 20%..

Sy : Ya Allah kesiannya Puan (Terkedu.. Terkejut dalam hati sy mesti umurnya xpanjang.. Bagaimana dia urus hidup).. Cepat2 Pn Norasiah menjawab soalan sy dgn tenang dn gembira..

Pn Norasiah : Sebab  saya keje swasta,  syarikt x tanggung ape2..Ketika masuk hospital kedah,  saya minta bilik paling murah, mgikut kmampuan saya… Tapi bilik yg saya dpt,alhamdulillah,  cantik,  brsih dgn sgala kmudahan mcm 5 star.. Allah mmudahkn saya…Mashaallah… kini hidup saya lbh tenang, senang dan cukup, dgn pndaptn yg sdikit ini brbnding hdup saya dulu yg pndptan nye munkin agak mewah pd prkiraan saya… Saya pernah jd pengurus pemasaran dan komunkasi di Avillion port dickson.. Selama 4 tahun..

Alhamdullilah. . Doktor kata sy cuma boleh hidup 2 bulan je.. Elok sampai sekarang , sy x mati pun..  Allah pilih sy utk ujian ni.. Sy pun x tau macam mana sy dapat duit dan hidup semua serba mudah. Sy masuk Hospital Besar Sultana Bahiya di kedah.. Sy ingat sy akan dapat yg paling rendah sbb sy miskin dn x kerja dgn kerajaan..tapi Allah tempatkan sy paling mewah dan sgt selesa macam 5 star..

Sy : Puan rumah sendiri ke ..atau sewa..dan berapa pendapatan puan sebulan niaga ni..

Pn Norasiah : Sy menyewa sebulan RM 360..Ni tuan rumah nak ambik balik rumah dan sy kena cari rumah lain..Pendapatan sy RM 500 sebulan. Anak sy sorang tu je umur 23 tahun..Suka kawan dgn org yg buang masa dan dia x da kerja tetap..

Sy : Subahallah cukup ke Puan RM 500 dengan makan, tambang pergi hospital , sewa rumah,bil api air dan anak lagi..

Pn Norasiah : Cukup semuanya Allah bagi.. Sy x pernah minta 2 kat orang hanya Allah sy bergantung. Sy dah pergi umrah sy.. Sy nak sgt pergi mmg sy xda duit tawakal sy hanya berdoa..Sy x tau mana dtg duit..Tapi dalam akaun sy cukup utk sy pergi dn balik umrah.. Semua izin Allah kan Puan..!! ..

Sy : Puan pernah kerja dan kelulusan puan dari mana..??

Pn Norasiah : Sy belajar kat UITM kos pentadbiran awam…Umur sy sekarang 50..Sy kerja sampai 2009..Lepas tu sy x boleh kerja sepenuh masa ..Sy cepat letih..Sekarang sy mengajar Al Quran dan tajwid Alhamdullilah

Sy : Puan buat aktiviti apa sekarang cari ilmu atau niaga. .??

Pn Norasiah : Sy masih belajar di UM kos usuluddin ada 3 modul (Rm900)selama 4 bulan.  1 modul RM300.. Sy ulang alik dari perak ke Kl belajar.Sy bayar sikit2.. Bila nak periksa baru sy bayar penuh… Sy sgt2 bersyukur.. Sy belajar sbb itu ilmu Allah. Seronok belajar ilmu Allah.. Allah selalu cukupkan keperluan sy.. Sy masih belajar fb x cekap lagi..nak buat sampingan cari rezeki..

Sy : Sy cuba bantu puan melalui penulisan sy..Mana lah tahu ada yg berminat nak berurusan dgn pn berikan sy no hp..No akaun..

Sy mengkahiri perbualan dengan rasa kagum kerana tawakal dan pergantungan hatinya pada Allah..Tiada keluh kesah dalam kesusahan kesakitan dan kepayahan hidup..Sy sendiri x mampu sepertinya..”Puan doakan sy agar Allah redha pada sy, lembut kan hati sy dan anak2 kepada jalan Allah..Doakan kami  terus mengejar redha Allah beramal seperti Puan“..

Sekiranya ada diantara pembaca blog sy yg ingin membeli produk Pn Norasiah atau bersedekah utk dia meneruskan pembelajarannya atau menampung kos hidupnya yg sakit  …Sy ada sertakan disini detail.. Sumbangan anda besar maknanya..   ..Maka mudah2an Allah permudahkan urusan hidup kita semua.. Amen Ya Rabbal Al Amin..

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!