Jejak Bonda

Paris indah khabar dari rupa…

Perjalanan di Airport Paris.

Assallamualaikum. .Syukur Alhamdullilah selamat tiba di Paris jam 6.30am waktu sini. .Msia jam 11.30 am beza 6 jam..Pertama kali trip ke Paris London seumur hidup sy..Flight kami sangat besar berbeza dgn penerbangan kami sebelumnya. Saya naik ekonomi klas je. Selesa dan luas betul . Kata suami sy sebelum ni boeing yang kali ni air bus , sebab tu beza. Masa berlepas , mendarat dan semasa langgar awan tak terasa goyang atau takut .. Doa sy Allah makbulkan..Beg semua lepas..x diperiksa semuanya langsung..Stok makanan sangat membantu..Sy kalau x makan lauk melayu boleh hilang mood terus..

Anak dan menantu semua tahu sy dan suami ni susah bab makan..Kami rela lapar dr menjamah sebarangan..Risau kehalalan..test tak kena..mahal tak berbaloi kerana kami susah nak terima makanan luar.. Saya tak teruja sangat kemari sebab sy bukan suka pakaian atau beg berjenama pun.. Saya memang  tak suka barang mahal tak berbaloi dan tak boleh nak jadikan aset pun. Kalau setakat nak menunjuk tak berbaloi..!!Kalau saya ada pakai pun sebab terpaksa nak jaga imej..!! Orang kutuk saya pakai beg murah..Sy lagi selesa pakai beg sembonia ringan je..kih kih kih..what everlah sbb test manusia kan sama…

Beras 1.60 euro, harga paling murah. yang mahal 4.50 Euro kalau duit Malyasia RM 22.50 untuk 1 kg
Beras 1.60 euro, harga paling murah. yang mahal 4.50 Euro kalau duit Malyasia RM 22.50 untuk 1 kg

Kami stay kt bandar kecil jauh dr Kota Paris..Sebelum ni saya travel private pakej jauh lebih selesa semua sudut..Kali ni murah ikut Poto travel maklumlah free ikut Tv3 punya program…Saya rindu service WTA Nadia Dan Hafni kawan saya tu..Meraka layan kami umpama family..1st kelas services..!!..

Trips Paris London ni jika dibandingkan dgn turki jauh lebih senang dn seronok ke Turki ..Mewah sgt cantik..seronok semuanya serba menakjubkan pemandangannya .. Sini semua serba mahal, hilang mood 80 % sejak hampir kena copet tambahan pula makanan sini subhanallah mahalnya..!!555555555555555555698

u

Anak beli roti 3 dan kopi 1 : 20 euro bersamaan dekat 90rm.. Suhu sini sejuk 10c.. Kami terus ke Eiffil tower bangunan terkenal di Paris. Sepanjang jambatan dipenuhi dgn kunci2 .Kononnya pengikat cinta.. Lawak betul sebesar 2 kaki pun ada kuncinya. Baik letak kat rumah je kunci tu tak masuk perompak..!! Alahai kat sana just ambik gambar 20 minit je dan ronda sikit2..

Tu pun ada insiden hampir kena pick pocket. . Sy sedang minum air panas.. Nak bagi anak makan roti alas perut je. Stok makanan tak buka lagi sbb kami tak sampai lagi ke hotel. Datang sekumpulan remaja wanita sibuk nak minta tanda tangan suami sy.. 2 org lagi seluk poket ..itulah taktik jahat mereka ..Sy perhatikan dr belakang dn menjerit supaya suami sy alert..Mereka terus rempuh sy . Air panas kena tangan dan kena baju tebal sy..sakitnya hati aii…Mereka pura2 seakan xda apa2 berlaku dan ketawa kan sy, adoii sandiwaranya .!! Sekumpulan lelaki kulit hitam menyerang perempuan pencopet tadi..mereka lari…. Apa yg Seronoknya ke Paris..Ntah lah. .x seperti yg diagung2kan…Indah kabar dari Rupa..Hotel kat sini terukkkknya tak ada bell boy..angkat sendiri..!!666

Bunga cantik2 ditepi jalan..Sangat sejuk dan perlukan pakaian tebal yg padat utk panaskan badan.Bibir pucat sy tak tahan sejuk..

Bilik mandi tak boleh basah . Apa lagi kalau memasak..Sy kena sorok semua makanan saya. (Denda kena bayar)..Apa enjoynya jadi tourist ..?? Kita bayar hotel..lepas mandi lap badan dan kena lap lantai bilik mandi pulak..dah lah bagasi angkat sendiri.!! Malam sunyi sepi, jam 6.00 ptg sy keluar mengintai suasana disini. Sambil minum air panas yg saya buat sendiri dr hotel..Supaya badan sy panas. Wanita disini sangat berfesyen..Sy suka tengok cantik dan kemas.. Esok sy up date lagi..Terima kasih Siti Ahmad rakan Fb sy byk bagi tips berguna utk travel kemari.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!