Bicara Bonda

Menu Biji Teratai mencantikan kulit amalan Pn Rozita..

Subhanallah maha suci Allah dan maha bijaksana.. Yg memberikan sy & kita semua Ilmu & rezeki..

Lagu famous Fauziah latiff tahun 80an..
Lagu famous Fauziah latiff tahun 80an..

Alhamdullilah dah 20 tahun perjalanan ST.. hari ni nak cerita pasal makanan harian sy lagi.. “TERATAI KEMBANG DITASIK MADU”.. ha ha ha berlagu sy pepagi ni… Sy menyanyi sgt lah merdu rugi anda semua x pernah dengar sy menyanyi.. (sy bergurau jerrr)..

Ya topik teratai, ia merupakan rawatan kecantikan dn kesihatan purba yg sgt bijak..

sedu arrowTeratai bersifat dingin x panas. Ia ada dalam suplemen ST “Sedu Arrow” atau sayuran yg sy makan. Bukan nak promote produk tu tp kebetulan tulis ttg teratai sy citerlah sekali KENAPA SY MAKAN SEDU ARROW SEJAK MUDA SEHINGGA SEKARANG..

org kopek biji teratai
Biji Teratai..

Anda pelik sy makan sayur teratai.. atau junk food sy biji teratai ..?? Tulisan sy benar belaka.. x da ditokok tambah.. Anak2 sy x suka menu masakan herba, x sedap katanya..

Yatie Sendayu Tinggi..
Yatie Sendayu Tinggi..

Herba ST mereka sanggup makan sbb xda dah rasa pahit (he he he formula herba ni sy je pandai buat.. Anak2 x da yg pandai pun.. Yati pandai buat Make up dn beauty produk..)..

Sy cerita kebaikan Sedu Arrow sikit ya.. Harga RM30 ada 60 biji. Cara makan : Sehari 2 kali / 2 biji sekali pengambilan…. Murah jer kan.. (beli online ST 019 7917 133 atau 019 3042 133)

Ia bersifat dingin, menyuburkan rahim bagi org nak anak.. Ia sgt berkesan mencantikan kulit. Muka lain macam serinya.. Bersih licin walaupun x bermake up.. Hebat kan.. Sape yg dah makan tau la kesannya.. X tipu.. he he he..

Formula Sedu Arrow sy ada masukan dlm Ammy Complete/Set Bersalin.. Sbb tu ramai org yg dah makan Ammy Complete sebagai rawatan pantang (jika makan sejak anak sulung) x kan tukar dgn produk lain.. (KALAU PAKAI JENAMA LAIN.. KESANNYA PD BADAN X KAN SAMA..).. Herba dlm Sedu Arrow dan Amme Complete effectnya muka dan badan berbeza lebih segar.. Lebih berseri cantiknya selepas bersalin. Kulit paling ketara bersih dan cantik sgt lepas bersalin..

pokok teratai
Bunga pokok teratai..

Teratai makanan ringan zaman sy kecik2.. Junk food x da..!! Setiap kali kesawah itu kesukaan sy.. Laparr… Teratai membiak diparit dengan cantik sekali.. Sy menarik bunga teratai yg tua untuk sy ambil bijinya.. Pahit2 lemak rasanya..

Kalau anda follow blog sy. sy akan dtg sy cerita kisah sedih sy belajar perubatan ayurveda dgn Dr Ali masa tu dalam Dugaan Ajim (lepas habis dugaan Noor Aini).. Sy namakan story tu ikut nama anak..

Ke2 anak ni ada sejarah masing2.. Masa arwah Ani hidup sy dgn anak2 azab dan susah x terperinya lah sampai saat dia meninggal.. Bila lahir Ajim semua bertukar jadi sebaliknya dan terbuka segala jalan cari rezeki jadi sgt mudah.. Masa membesarkan Ajim tu lah sy belajar dgn Dr Ali mendalami ttg khasiat teratai..

Biji Teratai x dikomersialkan dinegara kita.. Kalau di Cina, Vietnam, India.. Ia dikomersialkan sebagai ubat, kosmetik dan  makanan ringan.. Ada musim2nya dituai dan dikeringkan..

Alkisah ttg teratai..

Perubatan Cina

Ia menu makanan lazat bagus untuk cantik dan sihat.. Mereka ada menu masakan untuk nak dapatkan  kulit licin, putih dn sihat kemerahan.. Wanita lah yg obses tu..

Biji teratai sumber protein yang baik, magnesium, kalium, besi, zink dan fosforus. Rendah lemak tepu, tinggi natrium, dan bagus halang kolesterol.

Dlm ayurveda katanya Subhuti Dharmananda, Ph.D pengarah dari Institut Perubatan Tradisional ia sgt berkesan melambatkan penuaan. Enzim L-Isoaspartyl Methyltransferase, yang dikatakan untuk membantu membaiki protein rosak, demikian menurut Institut Kushi, sebuah laman web Macrobiotik.  Ia ada flavonoid semula jadi yang menghalang keradangan.

Masa belajar tu Dr cakap teratai ni kata astringen yang mempunyai manfaat untuk buah pinggang, membantu untuk memulihkan tenaga penting dalam badan.. Merawat keadaan seksual & menyuburkan limpa.

Kalau org susah tidur, selalu resah, stress terutama insomnia & simptom menopause elok makan Sedu Arrow & Royal V.. Izin Allah akan mudah tidur dn tenang sbb bahan herba dalam tu ada unsur sedatif sekali gus mengurangkan tekanan darah.

Ni sup teratai dgn kobis putih panjang.. Setiap apa kita makan sebenarnya jika anda pandai mengenali badan ia akan memberikan reaksi selepas 5jam..
Ni sup teratai dgn kobis putih panjang.. Setiap apa kita makan sebenarnya jika anda pandai mengenali badan ia akan memberikan reaksi selepas 5jam..

Saya suka masak biji teratai mentah sbb khasiatnya lebih bagus sbb ada unsur pahit tu sebagai ubat juga.. Tp bila sy beli yg dikomersialkan tu sebagai sayuran rasanya x lagi pahit sbb dah diproses..

Ni dia biji teratai yg dah diproses..
Ni dia biji teratai yg dah diproses..

Anda semua boleh beli dipasaraya econsave ada dijual sayuran ni.. Harganya RM 2.60 sepeket.. x tau lah di Mall tempat lain ada atau x..!! Pasar2 basah yg biasa ada gak jual.. Kebanyakannya bangsa cina selalu beli..

Mudah masaknya pun just ditumis atau masak sup dgn ayam atau sayuran lain.. Masak lemak x sesuai. Rasanya lembut dn lemak sekali.. Sekali cuba mesti anda akan beli lagi.. Kebaikan lain mengamalkan biji teratai :

  • Membantu memulihkan sistem penghadaman yg lemah.
  • Melegakan cirit-birit.
  • Mengatasi gangguan kencing, termasuk jangkitan saluran kencing dan Prostat.
  • Menghalang jantung tersumbat.
  • Menjaga kesihatan saraf.
Royal-V
Royal V banyak dijual dikedai jamu atau secara online whatsapp 013 774 7133/019 3737 133

Sekali lagi sy ulangi Teratai merupakan perubatan purba yg sgt bijak utk kecantikan.. Sbb tu ST x banyak iklan tp herbanya sgt laku dijual sbb menjadi.. Bila sy berusia sy kena makan Royal V yg lebih kuat kesannya supaya badan sy boleh bertahan dgn peningkatan usia.. Semuanya atas Izin Allah..

9 Comments

  • bahtera kasih

    Pernah la dgr biji teratai org mkn tp x pernah cuba..rupanya banyk khasiatnya…boleh makan terus ke bonda..??! menarik ni…bleh cuba..hehe..

  • salmah Abdullah

    Salam puan Rozita, terimakasih info mengenai khasiat biji teratai..Keluarga saya boleh dikategori miskin .Masa kecil2 dulu hingga remaja saya adik beradik selalu memakannya apabila lapar sementara menunggu arwah abah menjala ikan di lombong2. Itu yang selalu dicakap ( kalu kome lapo ambil teratai tu makan dulu nanti balik kita makan nasi). Baru sekarang saya tahu banyaknya khasiat biji teratai. Mula sekarang saya nak makan balik biji teratai yg puan tunjukkan contoh dijual dipasaraya dan nk cuba menu yg puan makan. Alhamdulillah xrugi saya selalu membaca difb jrm..moga Allah swt pelihara kesihatan puan agar dapat berkongsi lebih banyak ilmu dgn pembaca..amiiin

  • mia

    assalamualaikum w.b.t bonda

    dulu di tempat kerja saya makanan disediakan percuma di kantin,setiap minggu mesti ada sup kosong sup akar teratai tu.ianya mcm sup kosong dimasak bersama ayam potong kecil2 dan kacang tanah.akar teratai tu mcm bentuk bunga…takde rasa pahit rasa lembut2 je

    siapa2 mahu idea memasak sup ni boleh try google.rasanya ini masakan cina…dan saya pasti ini makanan berkhasiat kerana tempat kerja saya sentiasa menyediakan makanan yang berkhasiat dan seimbang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!