Resipi Bonda

Koci Nagasari..

Minta maaf yer sbb lambat sy bagi Resepi kuih ni.. Kali ni sy kombinasikan antara nagasari dgn kuih koci.. Mudah nak buatnya.. Sy x timbang, sukat2 gitu jer.. Apa sy bagi ni panduan Puan2 kena balancekan sendiri nanti..

  • (A) Bahagian Koci
    1. Tepung pulut 2 cawan
    2. Dalam 2 sudu besar air kapur makan
    3. Pewarna hijau dn merah
    4. Air..

 

11660010_756040097852735_981258487_o

11663926_756040071186071_19890477_o

Cara buat kocinya :

Bahagi 2 tepung tu.. Asingkan utk warna merah dan hijau.. Uli sampai lembut.. Untuk buat kuih koci ni saiznya kena kecil dari saiz koci biasa ya puan2.. Sbb nanti kita nak satukan dalam daun pisang..11659161_756040047852740_1485409770_o

  • (B) Inti Koci
    1. Kelapa parut yg muda buang kulit  (1 biji kelapa)
    2. Gula merah (1 senduk besar)
    3. Gula pasir (1/2 cawan kecil)
    4. Air (1/2 cawan)
    5. Kalau nak letak durian pun boleh.. (1/2 cawan)
    6. Sy bagi anggaran je ni.. Anda kena balancekan yer..

Part B buat intinya ni kena buat dulu.. Kalau sy di rumah biasanya akan buat banyak dn simpan bekukan.. Sbb tu sy kalau nak buat apa2 cepat siap kerja sy.. Semua dah ready stok.. Balik kerja boleh masak macam2.. Seronok ke dapur ni..11659085_756040034519408_628967722_o

  • (C) Nagasari
    1. Tepung beras 1 1/2 cawan
    2. 1 sudu besar tepung hangkwee (kedai buat kek banyak jual.. kalau xda x pa.. Cuma adunan x kan jadi jernih bila dah jadi nanti)
    3. Gula 1/2 cawan
    4. Garam sikit
    5. Santan 1/2 cawan

Air dalam 2 cawan (kena tambah air kalau kurang.. Sy bagi ni anggaran.. Kalau nak lembut kuihnya kena balancekan masa uli part kuih koci dn nagasari ni)..
Masak atas api sederhana.. Masa masak ni kacau jangan berhenti.. Agak kental dah bersatu kira siap lah tu, sbb kita akan bungkus dn kukus kuih koci sekali lagi.. So masak bersatu sudahlah..11713180_756040124519399_1599575110_o

11715432_756040117852733_750788544_o11705658_756040184519393_435058466_o

11715503_756040131186065_1943951155_o

11713314_756040164519395_82380338_oBila semua dah ready, kita bungkuslah atas daun (nak jadikan bentuk lepat.. kalau nak cantik lagi boleh bungkus dalam plastic, lagi cantik.. Transparent.. Nampak kuih dri luar.. he he itu kalau nak menunjuk boleh lah..Ni nak makan dgn family x payahlah.. (Janji sedap) Caranya letak adunan nagasari memanjang dan koci pula dikiri kanan lepas.. Senang sangat nak bungkusnya.. Lepas tu kukuslah dalam 20 minit..

Koci Nagasari bila dah siap.. Nampak pun dah sedap..!!
Koci Nagasari bila dah siap.. Nampak pun dah sedap..!!

Sejukan baru boleh makan.. Dia akan kental dan berwarna jernih terang.. Sedap lemak.. kenyal.. manis.. yang pasti “mengemukan”.. Selamat mencuba ya Puan..

One Comment

  • zetie

    Remehnye nk buat puan…hehe.puan saya ada try resepi semperit puan.sedap..dan saya buat jual..puan halalkan resepi tu yer..hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!