Bicara Bonda

Kesan makan pil perancang.. Kisah benar..

5 hari sy x tulis utk entri baru dalam blog.. sbb xda cuti panjang.. Sy banyak gi event sibuk sgt dan x cukup masa nak menaip.. Mmg penat turun naik kapal terbang dan berdiri sepanjang atas stage.. Dah itu cara rezeki sy, adakala bagus juga sambil bagi harga murah2 nak habiskan stok produk.. Nak beli iklan x mampu mahal sgt.. Ikhtiar yg termampu.. (gambar sy di event)

Event Sme TM Net ..Di Pan Pacifik Hotel di Persada Johor..
Event Sme TM Net ..Di Pan Pacifik Hotel di Persada Johor..
Bersama Staff Kementerian Pembangunan Wanita.. Semasa event di Perak baru2 ni.
Bersama Staff Kementerian Pembangunan Wanita.. Semasa event di Perak baru2 ni.

Niaga JRM ni sy buat sendiri x banyak guna sisitem IT.. Ada gak rahmatnya sebalik penat dapat jumpa dengan pengguna selain tu sy juga turun 2kg sekarang dalam seminggu tau..!!.. (Malas nak tulis sy makan produk apa sbb x nak nanti follower cakap sy perasan dan menjual barang lah pulak.. Malu jugak he he he..)..

Syukur Alhamdullilah, sukanya sangat2 sy jumpa tips diet (dgn makan produk sy) terbaru sy dapat dalam seminggu ni mmg benar2 membantu sy kurus lagi.. Bukan senang nak turunkan seminggu 2 kg dah tua2 ni.. (Biarlah rahsia dulu.. Dengarkan lagu siti.. he he he..)

Kali ni sy nak cerita sikit ttg kesan pil perancang pd wanita..

Contoh pil perancang..
Contoh pil perancang..

Sy berkongsi dalam entri kali ni kerana sy percaya tulisan sy kali ni ada kaitan dgn pembaca diluar sana.. Sy menarik perhatian pembaca dengan menjadikan staff sy yg comel ni sebagai panduan sahaja.. Siti dah lama kerja dgn sy.. (Sayang sy dengan dia ni, macam family sendiri..) Banyak dia bertanya pendapat dan petua dgn sy sejak dulu hingga sekarang..

Alkisahnya :

Siti ni masa belum kawin skin dia sgt cantik.. Comel rendah sgt org nya.. Slim Melim berat asalnya 42kg.. Walaupun kuat makan zaman anak dara, x naik pun badannya.. Masa last mengandung berat badannya 56kg.. Bersalin dia makan Ammy Complete (mmg sy sponsor staff wanita yg bersalin).. Masa di kampung nurse kampung bagi dia makan pil perancang Noriday khas utk cegah hamil dan banyakan susu..

Siti yg kecil molek tu..
Siti yg kecil molek tu..

Siti hanya turun 52kg maksudnya hilang 4kg sja lepas bersalin.. X banyak turun sepatutnya makan set bersalin dgn usia dia masih muda tu dia boleh dapat ke berat badan asal 42kg.. atau lebih kurus dari tu..

Rahsia Ammy Complete ST sgt banyak.. JIka anda pernah makan tahu lah kesannya.. (Produk ni bertahan lama dipasaran dan butik ST sentiasa laku.. X iklan pun org tetap beli sbb dh tau kebaikannya) Ia akan mencantikan semua part badan termasuk kuruskan, segarkan badan.. Malah akan dapat kurus dr sebelumnya kalau bersalin umur muda..

Sy perhatikan perubahan kulit dan dirinya selepas bersalin sehingga usia anaknya 4 bulan.. Berat badannnya x turun lagi dan semakin hari sy lihat kulitnya kusam, mukanya sembab bulat.. (seri muka masa anak dara dah bertukar jadi mak2 orang ha ha ha..) Jom baca perbualan sy dgnnya..

Sy        : T kamu ada x turun lagi berat badan atau kekal 52kg..?? (sebenarnya sy x nak cakap dia masih gemuk 52kg sbb dia rendah.. Sy takut dia sentap.. Sy mengharap dia yg tanya soalan bukan sy yg tanya dia..)

CT       : x mau turun2 lah puan macam tu je..

Sy        : Kamu makan banyak ke, senam x, makan produk supplemen apa?

CT       : Sy makan set bersalin Ammy Complete tulah.. sbb ada yg x habis lagi.. D Folia dan Sedu Arrow makan juga.. Sy x senam sbb mmg xda masa.. Sy selera makan kuat, tu makan banyak sekarang.. Lapar je sbb menyusukan anak..

Sy        : Kamu merancang kehamilan pakai apa CT..?? (soalan ni penting dan sy syak dia ambik pil perancang )

CT       : Ambik Pil puan sbb sy x nak anak lagi buat sementara.. Mak sy pun suruh makan..

Sy        : Patutlah muka kamu lain sbb Pil perancang mmg susah nak kurus dan menyebabkan hormon x teratur, warna kulit jadi kelam.. Muka kering dan kelam sangat.. setengah org keluar jerawat tau T..

CT       : Patutlah puan..!! Sy x tau jadi macam tu, sy tau Puan ada suruh sy ambik IUCD tapi sy takut lah puan.. Ngeri sy masa nak masukkan tu.. Lagipun mahal kosnya..

Sy        : Napa takut pulak..? Sy pun dulu2 takut juga tengok doktor masukan sudu besi besar dan peralatannya tu dlm Miss V.. Kena cakap lah dgn diri kita CT.. Sakit dan ngeri lagi masa bersalin, IUCD sekejap masukan x sampai 5 minit dah siap tau T…!! Mahal yer.. Tp sekali masuk je kan.. Tahannya 3 tahun.. Pil perancang murah tapi bulan2 kena beli dan hari2 kena makan..

Kebaikan IUCD ni, dia x effect bentuk badan, warna kulit badan dan muka.. Cuma haid akan keluar lama dari biasa.. Contoh jika 5 hari dia akan keluar 9 hari.. Pikir mana kamu nak..?? Makan pil x takut.. tp kalau sy, kesannya sy lebih takut utk jangka masa panjang dan jangka masa pendek.. Doktor x cakap kelemahannya..!!

Muka kamu jadi kelam, kering dan kusam.. Badan makin gemuk.. Makan pil ni Siti 2 tahun dalam badan x hilang kesannya kecuali kamu bersalin sekali lagi.. Itupun kalau lemak kamu x keras, sebati jadi tepu.. Ada gak yg x mahu turun2 lepas tu.. Biasanyalah lepas bersalin badan akan bertukar dgn hormon yg diperbaharui..

Baik kamu cepat pakai IUCD.. Sayangkn muka kamu dan badan kamu T, sy suka yg dulu.. kejar dapatkan balik badan anak dara.. Kita pompan cepat tua.. laki kita x komplen lama 2 menjeling..”

Selepas mendapat teguran sy, CT berusaha memakai IUCD dan selama dia makan pil perancang haidnya keluar sangat sedikit hanya 2 ke 3 hari sja.. Ini ialah bukti gangguan hormone.. Susah kurus dan mudah gemuk, meskipun bukan semua org macam tu.. Tp 80% beginilah kesannya.. (dalaman miss V masa hubungan seks kalau makan pil akan banyak air dan berkocak bunyinya.. Cengkaman xda terlalu lemah )..

Nota : Kena makan D Folia dan Royal V baru seimbang.. Produk ni mengetatkan kembali dan kuatkan cengkaman.. Kalau x makan mmg longgar sangat.. Pas tu pakai cucian Putik Telaga Dara.. Dia bersihkan bau dan bakteria.. Ketatkan sekali bahagian luaran.. Kesannya super ummphh produk ni.. Jangan percaya iklan cuba beli set ni sekali.. Caye ke X caye.. he he he..

Lepas beranak mmg Miss V akan kembang, membesar dalam tu.. lemah kalau x berjaga, longgar lesu, lisut.. Nak pikat suami ini paling utama kena jaga dulu.. Sensasi rahsia yg mungkin Mak2 kita malu nak citer.. Sy lah bercerita.. huihh kalau kat event detail sy bercerita.. Kat sini sy malu sbb takut lelaki baca..

Selepas anaknya CT berusia 8 bulan, (dia baru je masukan IUCD) bulan ni dia datang haid sgt sakit yg x terperi sangkaan sengugutnya.. Sekali lagi dia berjumpa sy bertanyakan ttg perihal dirinya..

Siti Sebelum dan Selepas
Siti Sebelum dan Selepas

CT       : Puan sy x dapat dtg ofc pagi td sakit sangat perut sy.. Adakah sebb makan IUCD..? Sebelum ni sy x pernah sakit macam ni.. atau IUCD ni terkeluar puan..??

Sy        : CT IUCD kalau terkeluar ia x akan sama sekali menyebabkan sengugut masa haid.. Sy syak saluran fallopian kamu sumbat dan darah x lancar dan mengganggu haid sekali dgn hormon.. Sbb selama ni kamu makan pil haid keluar sikit2, x lawas dan kamu rasa lesu kesan dri makan pil ni…

Kalau IUCD terkeluar kamu akan rasa nyilu dan sakit sedikit masa berjalan.. Kalau x pasti dgn apa sy cakap lebih baik pergi scan jumpa doktorlah.. Kamu makan x Persis Dara atau Royal V..?? (sy syak dia x ambik sbb mahal harga Persis dara atau Royal V)

CT       : X puan sy makan D Folia dn Sedu jer sekarang..

Sy        : Kamu ambik dalam peti sejuk tu CT makan sehari 2 kali ambik over dos tau.. Supaya darah x sumbat “3 pagi dan 3 petang esok mesti lancar keluarnya Insyaallah”..

Esoknya dia berjumpa sy dan kesannya lepas makan 2 kali je semalam.. Haidnya terus keluar dgn banyak sekali.. Dah x sumbat lah.. Sebenarnya Royal V atau Persis Dara ni sgt banyak kebaikannya.. D Folia mmg bagus terbaik tp Royal V ni dia mencakupi keperluan hormon wanita yg wanita sgt perlukannya utk stabilkan diri jadi muda kurus dan cantik.. Sihat yg kita nak, paling utama tu..

34 Comments

  • zizah nizam

    Bagus la pencerahan puan ttg pil perancang nie.. Zah baru jee post kar fb pasal nie laa.. Nurse&doc sarankan ambik pil perancang tp selama nie zah rancang sendiri je.. Skrg baru tau kesan ambik pil rancang nie..

    Puan.. Next entry share lak tips utk turun berat bdn 2kg seminggu tuu.. Rase followers nk tau gak .. Hihihi

    Terima kasih

  • seri

    Salam pn sy ingin bertnya selain iucd ape lg yg kite boleh ambil ye untuk perancg? Sy ade ambil pil perancg postinor ptotla berat sy susah trun selera mkn jd tnggi .muke naik jerawat kecik2 .sy.amalkan set kurus sendayu tinggi turun tp x bnyk sgt now baru sy taw punce dri pil perancng

  • sya

    aslm puan.btl tu.pd mulanya sy haid x lancar..tp skrg ambik d.folia dan royal v.uumur 25 org tgur macam budak sekolah.bila org jumpa je dgn sy org selalu ckp aii adk xpergi sekolah ke..hehe..mudanye.terima kasih puan keluarkn prodak yg baik.insayallah semiga puan berjaya dlm hdp dunia dan akhirat..aminnn

  • MURNI BINTI MASNON

    assalamualaikum puan,,,

    saya berumur 30 thn dan mempunyai 2 org cahaya mata..sekarang ni sy mkn d folia..kalo saya tambah mkn royal v ni badan saya x jd gemok ke..sbb skrg pon bdn da berisi..tinggi saya 157 cm dan berat 70kg…dlm proses diet..tp mcm susah nk turun kalini…saya gemok air…
    sejak gemok ni,,peranakkn senang sgt turun…sbb tu sy mkn d folia…
    bantu saya puan..

    • jamuratu malaya

      Cik Puan Siti..

      He he he…Muka kasar pakai kamera hp x nampak lah sayang…sy ada gamgar ni jer…lagi 1 puan…Org kalau skinnx cantik pakai make up nipis x menjadi ..Seri lain

  • Odah

    Puan ..saya nak tanya..kawan saya nie belum kawin tapi dh mula makan pil perancang.sbb kata dia badan dia kurus sangat..makan pill perancang boleh gemuk.soalan saya..xde effect ke baru umur 19 dh makan pill perancang?rosak dalam ke ..jadi mandul ke?

  • efa

    As salam puan..sy blum berkahwin…sy mempunyai brat bdan berlebihan..peroid pun 2bulan sekali dtang..tinggi sy 173cm dan brat 95kg..sy juga ada msalah prtumbuhan bulu roma brlebihan sperti ada janggut..blh puan bantu mslah sy ni..sy malu puan utk brdpan dgan orang skeliling..

  • Qaseh

    Assalmualaikum puan
    sya berkhawin da msuk 3tahun lebih . masa sya mengandung ank prtama sya mengalami keguguran, masa itu usia kndungan sya da msuk 6bulan lebih. Slepas stahun dri kguguran tu sya mengambil pil perancng tetapi sya cuma bertahan 4bulan sja kerana bila sya makan pil tersebut sya akan rasa pening dan kurang selera makan mlah berat badan smakin menurun. Sya da tak makan pil tu lagi selama tujuh bulan ne kerana plan nak mengndung. Tapi sayang masih tk da rezeki lgi.saya risau dengan keadaan sya sekarang adakah ia effect dri pengambilan pil perancang tersebut???

  • Eian

    Sy mengalami period yg banyak Dan Ade anemia. Hari Ni sy admited hospital.bila Doctor buat scan dr dapati Ada febroid Kat rahim sy. Dr bg sy pil perancang katenye Tuk betulkn hormon sy. Sy takut nk mkn sbb sy tak pernah mkn pil perancang selama ni. Puan boleh bg sy pendapat tak ape yg patut sy buat ???

  • Mymainie

    8 tahun saya ambil pil perancang..yg saya nampak jeragat semakin banyak, dingin dan haid sedikit..tapi saya tak gemuk. Sekarang saya dah pasang IUCD. Kesan paling cepat dan ketara ialah haid banyak walaupun peringkat awal rasa sakit perut dan darah haid keluar berketul2..dan lagi satu dah tak dingin lagi. Saya tak sabar nak rasa perubahan baik seterusnya pada tubuh badan saya selepas ini.

  • alin

    salam puan..mcm mana sy nk berhubung trs dgn pn..sbb sy pya kes lain skit..sy nk ckp direct dgn puan br sy akn faham dan puashati..sy sgt berharap pn sudi ye..trm kasih

  • alin

    salam puan ..sy teringin sgt nk trs berhubung dgn pn….mcm mana sy nk berhubung trs dgn pn..sbb sy pya kes lain skit..sy nk ckp direct dgn puan br sy akn faham dan puashati..sy sgt berharap pn sudi ye..trm kasih ada masalah sikit

  • Ain

    Salam puan sy lepas bersalin saya mkn pil perancang shgga anak saya umur 2 tahn saya berhnti pastu priod x datang 6 bln saya takot sy pi klinik pastu doktor bg ubat bg dtg bln. Pil tu 10 bijik pas mkn br priod dtg . Skrg ank sy dh 7 thn priod sy ttp sama x dtg sy nak mengandung. Skrg dh masuk 3 bln priod x dtg bantu la sy puan ..

  • Ct

    Assalamualaikum puan….

    Saya berumur 30 thn…Skrg sy ada ambil pil noriday..anak ke 3 dah masuk 5 bulan…muka mmg nampak kusam…
    Produk apa yg sesuai utk sy amalkan…saya baru nak cuba…sy bercadang nak rancang sendiri lepas ni…insya Allah….harap puan boleh bantu saya….terima kasih…

  • Ain

    Salam puan..sy pernah mgamalkan pil perancang selama 4bln..slps melahirkn ank ke2..mmg betul..pil perncg ni bt muka sy bminyak, berjerawat dan rambut gugur dgn byk skli sdgkn rambut sy xpernah gugur lg semenjak sy mgandungkn ank pertama (lelaki) shgga melahirkan ank ke2 (perempuan)..betul org ckp mgndungkn ank lelaki bentuk bdn, kulit, rambut dan wajah lebih berseri2 dan cantik berbeza dgn mgndungkn ank perempuan..mkn pil prncg jgk bt bdn sy npk berisi dan kembg wlpon sy dh jg mkn.slps bln yg ke4..sy xtahan lg..sy terus bhenti sblm sy jd botak!!! Tp smsa mgmbil perncg sy tiada mslh haid tsumbat. Sy amik jns norriday dan oralcon..kedua2nya klinik bg.tp yg bt rambut n skin sy problem ialah norriday..setelah sy bhenti mmg hormon kurg stable..prnah period lmbt smpi 9 hri sdgkn sblm ni period cycle mmg normal 28 days..sy ada jg mgamalkn jamu..ttpi bkn st pd waktu itu dan ia mmg mbntu hormon sy..sejak 3 mggu lps sy ada mgamalkn syncro energy..sy mula mkn pd hri ptama spttnya sy period..dan trs period sy xdtg2 hgga lmbt 13hri..sy pikir nk stop dlu tgk period dtg ke x tp bila sy inbox kak yatie d fb..dia pon suh sy stop jika sy xselesa..tp sy decided xnk stop n trskn sb syg..dh nk hbs pon..tb2..2hr lps tu period sy dtg..alhamdulillah..n period pon lancar sb sy ttp teruskn mkn syncro energy tu..cuma sy nk katakn..syncro energy tu buatkn mood sy gembira..xletih, xmrh2..perut pon xsebu wlpon lmbt dtg period..tp sy xrs selera mkn sy btambah cuma kalo lmbt mkn sy akn pening kpla mcm dia push tuk sy mkn..tp tu pd pmulaan sj..slps hmpir smggu..bdn sy jd normal blk..kenapa ya puan ita??lagi pun tujuan sy mkn syncro energy adalh utk mcantikkan bentuk bdn bknnya nk gemuk pun..hehehe..cuma ms tu sy xder pilihan lain sb sume stock jamu st dh hbs di outlet. Soalan sy ya puan..apa suggestion puan jika sy nk tegangkan keseluruhan bentuk bdn termasuk menegangkan bhgn punggung dan payudara, mcantikkan kulit yg kering, ketatkan dan lebatkn rambut..sy jgk nk kecilkn bhgn lengan, kempiskn perut, peha, pinggul dan menegangkannya apabila sudah kecil bahagian tsebut itu nanti..adakah sy perlu mgambil d folia, sedu arrow dan royal v skligus??sy jgk ada mgamalkan d folia coffee dan slimmax..keputihan trs hlg wlpon bru 2 paket sy minum dan mkn nasi pon kurg sb knyg dgn slimmax..sy jg baru mcuba whitening soap st..mmg puas hti sb kulit muka xkering lgsg spt sabun2 yg penah sy cb dlu..kulit jgk smakin cerah..mengenai ibu sy pula dia mgalami sakit lutut, kebas tapak tgn dan drh tggi dan jntg agk lemah jika byk bt keja..apa yg dia ptt amalkan??bt pengetahuan puan sy berumur 30thn,mpunyai 2 org ank dan mmiliki ketggian serta berat 159cm, 53kg..manakala ibu sy berumur 61thn..tggi 160cm berat 70kg..sy hrp puan dpt jwp soalan sy ini dgn segera. Tima kasih puan..sy bru sj mgikuti kisah puan dan seronok mbacanya..semoga allah swt merahmati hdp puan sekeluarga di dunia dan di akhirat..aaminnn…

  • Ayu

    Salam Pn Rozita, tak berhenti2 saya baca semua post di blog puan ni sejak Allah temukan saya dgn blog ni 2 hari lps semasa sy mencari2 jln penyelesaian masalah saya

    Dah 7 thn sy menanti rezeki anak. Sy mengalami keputihan yg bnyk. Dlm masa 7 thn ni sy dh jumpa 3 pakar sakit puan dan semua bg sy mkn pil perancang

    Namun sy belum ada rezeki anak, sebaliknya badan sy yg naik dan kulit jadi lebih kusam, pori2 membesar, sering naik gegata di mlm hari, selalu lesu & lenguh badan

    Apa produk yg puan sarankan utk saya, lebih2 lg utk keputihan, kesuburan & menaikkan seri wajah. Terima kasih

  • Zaleha

    As salam puan. Sy berumur 40an…blm ada zuriat. Pernah check kesuburan awal 30an dan ok..bekas suami ada masalah kesuburan.

    Perior saya regular setiao bln 6-7 hari. Senggugut dtg semula pd umur akhir 30an sehingga kini. Check doc dan disahkan ada fibroid kecil tp tidak menghalang utk hamil dan tak perlu dibuang.

    Kini saya bernikah semula dgn duda yg mempunyai anak dan kami dlm usaha utk dpt zuriat. Sy ada ambil dfolia dan sedu arrow. Sy juga kdg2 ada masalah lebihan air dan kentut divagina.

    Pernah ambil persis dara.

    Minta nasihat puan.

    Terima kasih..as salam.

  • Ida

    Assalam..puan saya berumur 25 thn dan masih bujang. Berat badan saya 80kg tggi 164cm. Saya mengalami masalah haid yg tidak teratur. Saya pernah rujuk masalah ini pada doktor dan saya diberi pil perancang. Tetapi saya dh berhenti makan pil tersebut bila saya perasan yg berat badan sya susah nk trun dan muka berjerawat. Baru ini sya ad amalkan supplemen dan vitamin yg disarankan oleh doktor dan haid sya dtg seperti biasa. Tetapi saya tidak mahu bergantung kepada ubatan dlm perkara ini. Adakah sesuai untuk saya amalkan D folia bg haid saya dtg secara smula jadi atau puan ada cadangan . Terima kasih puan.

  • Fara

    assalamualaikum puan…maaf..sy nk mtk pendapat puan…sy dh ade 2 org ank…bongsu lahir bln 9 2016..pd bulan 2 sy ade amik suntikan depo sbb katanya untuk rancang dan jarakkan kehamilan…masalahnya skrg sy mula bertambah berat badan bagai dipam walhal selera mkn sy dh menurun..period lgsg xdtg..kdg sakit perut..muka pn sembab..bantu sy puan utk dpt kan cara bagaimana nk atasi masalah ni..

  • nur haslinda ainie

    saya baru lepas gugur. doc suruh rehat 1 tahun lebih baru bagus untuk msa pregnant blik. iucd xsakit ke xde cara lain lg ke bonda?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!