Jejak Bonda

Hari terakhir di Paris…


Sangat luas tempat ni..kat dalam ni ada shopping mall kedai makan islam namanya Nora…. Sy tak makan pun sebab nak lunch dihotel makan bekal sy tu..

Saja nak sharè .. Supaya anda berhati2 dengan Pasport Msia adalah universal boleh masuk kesemua negara.. Pasport malaysia berharga dijual. .

Hari ni 13hb Sept hari ke3 di Paris..Ini laluan ke shopping mall..Ada 1 kedai tu bagus sgt, .Waktu solat dia tutup sebahagian ruang dn benarkan org solat kawasan tu..baguskan..!!

10705339_586482951475118_1570157611_n

Beg brand MK ni harganya 180 eu ( + – rm760 ) ringan lembut.. Sesuai letak ipad.. Kad dan banyak compartments. Senang kalau travel jaga keselamatan..murah kan ..kat Msia myb dalam Rm1,200

Beg coach ni 230 eu ( – + Rm 900) Kalau kat Malaysia beg ni myb dlm 3 ke 4 ribu…

10704790_586483348141745_1690743608_nPerjalanan ke London jam 7am …14hb Sept 2014..Sepanjang kemari sy hanya mengenakan tudung yg tanda awning atau cap supaya selesa x pening kepala..sy bawa pakaian sgt sedikit..supaya beg tak berat.. Sy beli baju, kasut juga utk anak2. Uniknya disini ialah semuahya kualiti, berjenama dan murah harganya.. Baju batu 9 ke 12 eu… Sebb tu jimat tang makan tapi tang baju boleh beli…Mmg banyak Yati dn anak2nya membeli..

Perasaan seronok ke Paris ialah cuaca yg sangat nyaman, melihat rumah2 boat mereka yg mewah, bangunan yg cantik dn seni ukiran sangat mewah dan melihat orang2nya yg cantik2 , semua bermake up , tak ada org yg tak lawa..

Rasa diri kami kerdil dn hodoh sgt kata Yati. Ha ha ha sy kata kita melayu tetap cantik… Disebabkan mereka tinggi, rambut perang, bergaya menampakkan org barat lebih urban dn stylo.

Dalam 2 jam bosan, kejap je dah lapar. .adoi lepas ni naik lah berat badan ..mmg tak boleh tahan..dalam kereta api ni adz cafe..Risotto ni makanan pelik. .ha ha nasi italy dgn keju dn cendawan..Ha ha ha sy ingat mee soto..belilah susahnya nak telan..SEDAP LAH LAGI BIBUR LAMBOK …kecur lah Makanan kita gak sedap..

Kami menaiki keretaapi selama 2 jam utk ke london di Gare Du Nord. .

 

Kami bergerak berkumpulan seramai 30 org. Pemandangan dlm bangunan nak tunggu train dtg
Kami bergerak berkumpulan seramai 30 org. Pemandangan dlm bangunan nak tunggu train dtg

Kami mengakhiri petang di Paris dengan berjalan kaki di kawasan bandar kecil .. Melihat rumah2 dn cara hidup mreka.. Mmg bersih, bergaya dn sangat menjaga alam sekitar.. Orang tua atau muda semua kemas dan sgt bergaya..

10668595_586483201475093_1915691358_n10656125_586483068141773_160991535_nKami menaiki keretaapi selama 2 jam utk ke london di Gare Du Nord. .

Malam ni sy mengemas barang kerana esok nak ke London pula..Seawal jam 7..

Setiba di hotel kami IBIS London..Bunga Ros besar2 bunganya ..cantik suka nyaaa..warna juga mak aiii..subhanallah Tapi tak secantik bagunan di Paris lahh.

10681567_586482988141781_1818604215_nYg seronok banyak kedai Pakistan India yg halal dikiri kanan jalan..MATA WANG SINI LAGI TINGGI 5.4 (ganda) DARI RM…

Jam 2 kami masuk ke hotel ..sedihnya hotel ..peti sejuk pun tak da..semalam dekat 600rm..tapi cikai macam kat Msia harga Semalam Rm 60 tau..!!.

Tak apa lah cikai pun janji dapat tido.. Apa yg sy nak kongsikan disini ialah ..Kebesaran Allah menciptakan alam..Malaysia tetap paling cantik dihati sy..masyarakatnya budaya alam xan makanannya..Ada org Europe kata kat sy dia dah dtg Msia..” Unik makanan budaya Pemandangan dn banyak mesjid”..

Org barat sombong dan x mesra ..Sama lah macam org arab..kasar dn maki org kita suka2 je kat airport.. Cara kita berpakaian mungkin nampak miskin..kita pendek hitam..nampak kita x bertemadun..Walhal org Msia lebih besar rumahnya..rumah mereka kecik2..kalau rumah flat 4 tingkat tu basikal pun bawa naik atas letak kat balkoni..

Bangsa kita kalau org luar negara sibuk nak layan nak tolong dan tersengeh2 nak mesra sambut mereka ..sy bab ni mmg sakit hati..Kat Radio siap pesan ..Tahun ini tahun melawat Msia..bantu dn bersopanlah dgn pelancong..

Banyak berjalan luas pandangan..Sepanjang jalan sy menjadi org yg lebih bersyukur dgn apa yg Allah dah bagi…Kalau lah Pm Kita Najib sehebat Mahathir ..Sy lah org yg paling bersyukur..

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!