Jejak Bonda

Hari ke-2 di Paris selepas Ajim di samun…

Suami sy membeli tiket kereta api bawah tanah..

Alhamdullilah suami dan menantu sy ni pandai baca map dan senang kalau travel ada mereka.. kami tiba ke destinasi..

Tengok lah gambar ni kami keluar dari train banyak bunga mereka susun kat tong sampah.

 Motor berkuasa tinggi sangat banyak digunakan disini.. Harganya jauh lebih murah dr negara kita.. Kereta pelik2 juga banyak. Bangunan lama yg unik.? Dibandar Paris tidak ada bangunan baru atau moden..Memang sangat indah seni binanya.

Sy suka melihat temadun setiap negara yg sy lawati..sy bukan belanja mewah..Sy bawa baju sikit sahaja..Baju tidur anak dn sy cuma 4 pasang.. Baju jalan 8 pasang dan tudung..Setiap baju tahan utk 3 kali pakai..Itu tips sy nak jimatkan berat beg supaya tak kena caj extra.. Beg kosong balik nanti boleh isi barang..Lihat tandas awam ni unik sekali.. Tanda mmg tak ada air.. Kena isi botol mineral selalu kalau nak bersuci..ha ha ha..
10617489_586461631477250_700125178_n
10634310_586451791478234_1079291192_n 10708127_586451904811556_820894716_n

10668666_586451934811553_543786291_n

10695185_586452001478213_1200845172_n 10695367_586451974811549_1442270749_n

Kami berjalan 20 kilo meter semalam..Maka sy tak berdiet banyak minum air. Tanpa kasut tinggi..Tanpa tudung yg ketat supaya sy selesa berjalan jauh.. Stroller anak kecik tu merupakan kenderaan isi barang yg berat.. Banyak meringankan utk jalan jauh..


Pengemis kat sana pyn sombong ada stylo..Mereka duduk tepi jalan..pakaian kemas..ada kucing gemuk dan standy makanan kucing dan air minum..

Ada juga pengemis main muzik..Kalau nak ambik gambar tak bagi duit tak boleh lah ambik gambar..

Pengemis ni sedang tidur masa sy ambik gambar..kih kih kih..

Ha ajim tak perasan sy ambik gambar dia di Lafaye ni kami shopping alah murah je..Mahal2 x nak lah sy..sebelum pergi sy beli pouch bag letak kat perut supaya selamat..

Harga 56 euro..tak jenama pun.

Sy suka sbb nipis…

Beli kat stesen keretapi jer..

Baju ni sy beli 19 euro.

ha ha ha.. Kesian saya yg penting lawa …

Sejauh2 kami berjalan sempat sy ambik gambar orang ingeris berkebun.. Kami cross sungai tengoklah jambatan ni cantik.? Tapi hancing subhanallah. Agaknya orang sini kencing merata2.. Kereta sini macam2. . Kalau bergaya wahhhh.? Mmg betul kota Paris kota fesyen. Kalau beg berjenama ni tak heran lah.. Semua pakai berjenama.

10681932_586463281477085_1609862494_n

Auuuuuuwwww ..kunci..?? Banyak org jual pad lock hanya utk lock dijambatan.. Agaknya kalau Ramlah Ram nyanyi Kau Kunci Cinta Ku pasti meletoop kat Pariz ni sbb banyak word kunci… Kelas Ramlah Ram.. Cher tanya Ramlah ada tak letak Kunci lat Paris..

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!