Dugaan Nooraini

Dugaan Nooraini: Part 5 : Ani sawan Ani Minum Air Sirap..

Sambungan part 5,

Bermula keesokan harinya..bangunnya sy dr tidur..

Di pagi hari kedua di Felda Kechau Satu.. Kabus putih tebal..dingin sejuknya sampai ketulang. .Udara bersih..Damai yg buat sy senang sekali lihat indah ciptaan Allah..Hati x sunyi berkata2 Syukurlah apa adanya sy ni x cacat pun masih ada waktu nak usaha. .(masih muda terlalu mentah ..matang sebelum usia..susah ni sy rasa membuat minda sy lebih tajam).

Meskipun susah hidup sy ketika itu, sy tetap senang di kelilingi hutan yg  kaya dgn rahsia alamnya.. Sy masak utk sarapan pagi utk kami semua sambil menguruskan anak2.. Elok je ada kelapangan waktu kala anak2 tidur sy berkejar menguruskan tanah pula.. Parang dan cangkul menebas dikeliling rumah..

Suka betul sy melihat kepulan asap masa membakar rumput.. Menanam ubi dan sayuran…!! Sy penerokawati yg paling muda disana yg berusia 18 tahun ..!! ..

Berganti minggu dan bulan disana  begitulah rutin sy setiap hari dikelapangan waktu mengurus halaman dan bercucuk tanaman, menternak ayam itik supaya dapat menampung makanan yg bakal habis.. Rumah sy kemas.. Cantik sekali dipandang mata.. Sayuran sudah berhasil..Ayam sudah berketak.. Itik mula bertelur.. Hiburan sy ialah mencuci kain di paya, terletak dibawah bukit.. Jernih airnya.. Banyak lintah cuma jgn berendam di air tenang..

Sy kendong Ani sambil membawa timba berisi kain dan berus plastik/sabun… Dan Yati mengekori sy menuruni bukit menuju kesungai.. Sejuk dan ceria Yati menemani sy..

TETAP ADA KENANGAN.. PALING PAHIT DAN PALING MANIS ITU YG SY AKAN INGAT…Al kisahnya ..

Felda siapkan tandas diluar rumah (belakang rumah).. Xsukanya bila nak ke tandas malam hari.. Dah lah bawa pelita minyak tanah.. Adoiiii seramnya jgn cakap lah.. Sy pulak kalau boleh nak elak xnak ketandas malam2… Sangat banyak babi hutan dan kemungkinan binatang buas lain juga ada…

Reban ayam pun sy binakan pagar kelilingnya supaya babi hutan x masuk.. Pernah sebelum dibuatkan pagar dikeliling reban ayam .. Babi hutan bukan sj makan ubi dan tanaman tapi makan ayam dan itik sy sekali.. Sudah banyak kali babi makan ternakan ..riuh reban jadinya..Sedih marah geram.. Itulah sumber lauk kami yg miskin waktu tu..

Xpernah sy lupa kejadian terserempak dgn babi hutan yg sangat besar semasa nak ke tandas..!! BESARNYA MACAM TONG DRAM LEBIH 100KG.. Babi hutan nak merempuh kearah sy akibat terkejut, masyaAllah sy takut betul bercampur geli.. Lintang pukang sy berlari ..Kalau disondolnya kena samak dan boleh mati… Terkincit berlari sampai berdarah2 kaki berlari .. terus xjadi nak ketandas. .

Semasa kami datang ke Felda tu, getah masih kecil..  x boleh ditoreh.. Pendapatan bekas suami sy dengan bekerja membaja  diladang getah dgn upahnya 50 sen seguni.. Sehari dapatlah dalam Rm 8.00.. Paling banyak Rm 15.00.. Ada kerja ada gaji.. Xkerja x da gaji.. Kalau rajin kerja boleh dapat Rm20 keatas…

Sepanjang 2 bulan disana Alhamdullilah anak sihat semuanya. NAMUN KETAKUTAN SY DATANG LAGI..SEMUANYA SEMAKIN SEDIKIT.. ANAK KURANG ZAT BAGAIMANA JADINYA… Bekalan makanan mula menyusut.. Sy semakin berjimat..Yati sy berhentikan susu.. Sebagai ganti sy bagi Yati minum air tanak nasi dan campur sikit gula… Dan Ani sy cairkan susunya.. Sy adukan kepada bekas suami perkara ini agar dia berusaha lebih kerana utk susu anak saja, bukan utk sy .!! Sy risau ani akan kurang zat sbb x minum susu… Silap gayanya kalau begini berterusan nanti sy akan bagi minum sirap…

Sy kecewa sekali..(sy x nak cerita buruk ttg dia) sy x kan lupa ayat ni yg sering diucapkan.. sekadar utk iktibar renungan kita bersama….”Usha lah macam mana pun secupak xkan jadi segantang..kalau itu nasib kita.”  ..Sy marah sekali slogan negatif itu dan benci dgn pepatah bodoh ni..!!!!

Kita ada kaki dan tangan..paling mahal akal dan usha rajin tanpa jemu.. Habis kalau takdir buruk , kita tunggu je ke..!!  Tanpa sebarang ikhtiar utk berubah …??? Berpegang kepada slogan bodoh tu..Mmg lah x kan merubah sesuatu.!!

Selepas itu susu Ani hanya meyusu utk malam sahaja..Siang sy bagi air sirap.. Xmampu.. Sy cuba bagi Ani makan nasi supaya dia cukup zat… Siang sy bagi minum air beras penganti susu.. Ada kala sy takut juga bukantong beras.. Nak makan apa..?? Ubi yg sy tanam ke… Sejak tu sy berazam utk bekerja lepas ni..

Sy mula down dan membandingkan sikap abah dgn dia.. Sy mulai caj pemikiran semakin negatif.. Persoalan kenapa dan mengapa..!!

Apa salah sy dan kenapa dia jadi suami sy.. Kawan2 masuk maktab dan ambik STP.. Sy muda dan beranak 2, miskin yg melampau.. Nape ini yg keluarga pilih utk sy lalui.. Sy bukan hodoh sampai tak laku/andartu.. Kenapa anak perempuan menyusahkan.. Sy sekolah cerdik.. Sy x makan banyak pun..!! Xmenyusahkan org pun..!! Kenapa sampai kena kawin…!! (Dendam dan rasa x puas hati sy menyala lagi)..

Ani sering demam .. Jauh sekali nak kehospital kerajaan. Sy hanya pernah sekali je bawa ke hospital. Minyak moto pun kena berkira… Akhirnya sy beri Ani cortal kanak2.. Stok habis sy mulai bagi panadol dewasa kerat 4 sedangkan Ani masih berumur 5 bulan…

Sedang sy melipat kain sementara Ani tidur dibuaian.. Yati menguiskan mainan dari besen2 sy memasak dan mengacau2 dgn sudu dan cawan plastik.. Masa miskin xmampu beIikan Yati mainan.. (Sedih sgt sy, tape xnangis sy waktu tu..tahan air mata). Sy tanya Yati apa dia sgt2 impikan ..”Yati nak anak patung kelip2 mata biru ” bersungguh2 dia cakap dengan sy.. Dalam hati sy cakap.. Budak kecik ada keinginan,  sy ni yg dewasa x da keinginan ke.. kalau bukan utk sy utk anak lah, sambil tengok keletah Yati sy menjawab dgn sungguh2.. “Mak nanti kerja kuat mesti mak belikan…”  Yati menjerit suka sgt..

Sy melihat buaian Ani bergoncang kuat sekali, sy bangun mendekati Ani..Subhanallah.. Lahaulawala kuwata illa billah hil aliyyil azim…ANI SAWAN…MATANYA JULING KEATAS..Mulutnya berbuih dan tarik 2 dalam 5 minit.. Yg pelik panas badanya x kuat pun.. Sy hairan kenapa jadi sawan.. Pasti sy panik (Sy tau sawan boleh membuatkan org jadi bodoh sbb urat tu mencengkam ke otak)… Sy mendokong Ani mencari air .. Nak jelom turunkan panas dan redakan kejang.

Sy takut anda bosan sbb cerita Dugaan Ani yg panjang sirinya..ha ha ha..maaf yer… Xda idea.. Tu je yg ada.. Sy sambung lagi dalam sehari 2 ni.. Terima kasih banyak atas komen anda semua.  Terasa dekat anda disisi sy.. Luv u all..

Sy nak relax jap sehari 2 dari story bersiri ni… Dan  esok sy nak bagi resepi crumble peach cheese cake atau crumble mangga kuinin cheese ..Kita masak2 pulakk…

26 Comments

  • Eya

    part tandas kat luar tu saya setuju…dan satu lg kalau ada tetamu dtg rumah jiran sebelah, terpaksa tahan niat nak ke tandas sbb malu dorang nampak…hahaha

    bila baca cerita puan ni, mcm ingatkan saya kisash lama saya..rasa sedih pun ada sbb benda tu dah berlalu lama..tua dah saya…mak abah pun.. πŸ™

  • Siti Zaleha Ibrahim

    Assalamualaikum Puan. Saya mengikuti cerita Ani dari part 1 lagi. Sabtu ahad saya tertunggu-tunggu episode seterusnya… Pandai Puan menulis, idea yang baik datang dari penceritaan yang tulus dan jujur. Berkelapangan nanti Puan sambung ye. Moga Puan sekeluarga diberi kesihatan yang baik, rezeki yang berterusan mengalir dan dikasihi Allah Ta’ala. Aamiin…

  • siti fadillah

    Teruskan menulis puan…sy sentiasa tak sabar menanti tulisan puan, cerita kisah hidup yg sangat menyentuh hati, saya jadikan pengajaran dan tauladan…..

  • rahayu my

    Pn..please continue cerita ni,saya x pernah bosan baca cerita tentang kisah silam pn..terlalu byk pengajaran yg boleh dijadikan pedoman hidup…

  • Nor Asikin Daud

    Puan, teruskan kisah Ani saya x sabar nak baca.Seterusnya Yati dan yang penting bagaimana puan mendidik dato’ aliff syukri menjadi begitu berjaya dan molek akhlaknya. Puan bnyk memberi inspirasi kpd saya dlm menghadapi dugaan hidup.

  • Jurina

    Salam puan.
    Seronok membaca tulisan puan. Penulisan puan cantik dan tersusun mcm novel. <3 Terus terang, saya mmg suka & ingin mengetahui cerita disebalik diri puan sblm kejayaan puan. Susah senang puan.
    Dulu, bila tngok iklan tv ttg seorang perempuan kendong anak minta kain buruk x silap saya..buat saya selalu tertanya2 mcm mana kehidupan dia?, mcm mana dia tempoh?, apa yg buat dia jadi kuat? (hati yg cekal). Skrg, x sangka saya boleh baca coretan puan sendiri. So, saya mmg X BOSAN LANGSUNG dgn coretan puan ni malah sentiasa tertunggu2 :-). Puan kena sambung lg tau.. Lagi banyak yg puan share ttg suka duka kehidupan puan lg saya suka (bz body) hehehee.. Saya tunggu.. B-)

  • anita

    assalamualaikum puan, air mata sy menitis bc kisah kali ni πŸ™
    terkenang ms sy kecil dlu minta mainan dgn mak…mak jawab, mak x mampu beli ank patung tu tp x pa, mari mak buatkan patung baby kain batik …jadi mak sy buatkan..sy mengulik, usung, sayang ank patung tu siang mlm..x sampai seminngu kot, mak minta baby tu bukak balik kain batik sbb mak nk pakai masa bersalin adik ke 7 :(..

  • rizz

    Cukup menarik kisahnye,sedih pun ada.puan cukup tabah menghadapinye.pd mulanye sy tak nak baca sbb takut citenye sedih tp hati nak jugak baca bila baca mmg sedih..cekal dan tabah betul puan melalui nye.

  • Lelasabun

    Hanya bulan ni Nov 2015, sy baru nampak blog ni. Bagusnya dah sampai part 60 +++. Saya tak payah tunggu2 what next, hanya baca hari2. 1 hari 1-2 part, mcm baca story book, selak2 page je. Penceritaan yg berani. Bukan ramai orang berani ceritakan kisah buruk. Mungkin ada orang yang konservatif akan pandang macam buka aib sendiri atau orang lain. Tapi dengan niat nak memberi semangat pada wanita2 lain, inshaAllah akan masuk ke hati pembaca. Pedulikan mereka yang negatif. Saya faham mengapa berulang kali disebut point tak suka ex-suami. Bukan nak buka aibnya, cuma nak tekankan tak suka pada mentality serah pada nasib, dan kebetulan contoh paling dekat semuanya ada dkt ex-husband. Apa boleh buat, cerita nyata, kena sebut jugalah… Moga jafi panduan untuk yang masih muda2 diluar sana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!