Petua Bonda

Dill rawat luka, banyakan air susu dan rawat insomnia…

Rumpai Dill hidup dinegara orang kulit putih . Banyak zat didalamnya dan ia juga digunakan sebagai herba dinegara asia tengah. Di Poland ia dipanggil “Koper,” ia adalah salah satu herba yang paling popular digunakan di dapur sama seperti daun pasli dan daun kucai.

Sejarah perubatan dibarat telah lama mengunakan daun dill untuk menyembuhkan luka terbakar pada askar zaman dahulu. Caranya dengan menjadikan pes herba dan disapu pada kulit . Kini ia lebih popular sebagai sayuran dalam salad, jeruk dan sup.  Selain dijadikan rawatan untuk kulit terbakar ia boleh menyembuhkan masalah sukar tidur atau insomnia.

Rebus dill di dalam air dan minumlah jadikan sebagai amalan sehingga masalah sukar tidur dapat diatasi. Banyak juga khasiat daun dill untuk manusia baik untuk wanita menyusukan anak dan bayinya. Ia dapat meningkatkan pengeluaran air susu ibu dan bayi akan merasa lebih puas menyusu kerana dikatakan rasa susu ibu menjadi lebih sedap.

Cadangan produk hamil dan dalam berpantang : 

Produk ST (SENDAYUTINGGI)

Syncro energy ialah produk untuk wanita yang ingin membanyakkan air susu sekaligus menegangkan payudara wanita . Ramuannya terdapat kunyit putih yang bagus untuk sistem ketahanan ibu dalam pantang dan anak yang sedang menyusu ibu. Ia mungkin menyebabkan kegemukkan kerana selera makan akan bertambah. Ia sesuai untuk wanita kurus yang ingin menambahkan berat badan.

Produk JRM (JAMURATUMALAYA)

Super Perfect Collagen Dietary NT KolestrolSuper Perfect Collagen – untuk wanita sedang hamil sangat elok mengamalkannya kerana ia menjaga kulit dan rambut wanita hamil. Ia membantu kulit anak yang bakal lahir menjadi kuat tanpa alahan kulit atau akzema. Ia juga menjadikan kulit bayi sihat sihat dan cerah. Dietry NT Kolestrol tinggi kalsium dan mengelakan sembelit. Kedua minuman ini selamat bagi wanita hamil dan dalam pantang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!