• Petua Bonda

    KHASIAT DAUN SADERI

    Assalamualaikum followers kesayangan bonda. Dipetang hari bonda sambil menulis utk pengisian page sy ni.. Sebagai org berusia sy menarik perhatian anak2 muda kembali kpd alam .. Sesak2 sakit dirumah jgn mati akal..!!..Masa bonda muda2 dulu anak sakit demam panas hospital jauh, duit susah sy cari sumber alam lah tempat sy berubat.. Malah ia sgt menyihatkan dn Allah beri kesembuhan menggunakan rawatan alam.. Ni sedikit sebyk petua2 yg bonda berikan kerana ia dr pengalaman bonda sendiri..Kali ni Bonda stori ttg ” KHASIAT Daun Saderi “.. Ada mcm2 khasiat daun saderi.. Daun saderi digunakan dlm bidang perubatan sbb senang dapat. Jom tengok apa Gunanya.. ⚠..menurunkan kadar kolesterol dlm drah..Kolestrol tnggi blh menyebabkn…

  • Petua Bonda

    Khasiat Kacang Hijau

    KACANG HIJAU Buat bubur kacang pun sedap..Kalau buat taugeh sendiri lagi sedap..!!. Buat ulam dgn sambal atau pecal..Khasiatnya banyak pulak tu.. Wanita mengandung paling elok makan..sbb banyak serat..Kecerdasan janin (Asam folat) Mencegah cacat janin (Asam folat) Baik untuk ibu hamil (Asam folat) Pertumbuhan janin (Asam folat) Tulang (kalsium) Gigi (kalsium) Agar ibu hamil tidak mudah penat (protein).. Lain2 ni dia kebaikanya.. Vitamin A ,b6..Vitamin B1 dan B2 Zat karotenoid – sgt baik utk kesihatan mata Mineral Rendah Kalori Sumber Protein dan Karbohidrat Kalsium Cegah penyakit jantung (serat) Jaga kesihatan kulit (serat) Turunkan kadar gula (serat) Turunkan kolesterol (serat) Turunkan risiko diabetes (serat) Sumber energi /tenaga (serat) Membantu mencegah penuaan (Vitamin…

  • Petua Bonda

    Kebaikan Lendir Kacang Bendi

    Lama bonda x berkisah sebelum tidur.. Bonda menulis remang senja yg cantik di rumah hutan.. Jom tengok kebaikan Lendir Kacang Bendi.. Ia Sumber folate & serat ada Vit C, B6, thiamin, magnesium dan kalium.. ▪Bagus utk Turun kolesterol ▪Serat byk dlm kacang bendi ▪senang buang air besar ▪Bagus utk otak memori dn kecergasan. ▪Tonik utk hati bagus utk kencing manis ▪Tumbuhkan bakteria baik dlm usus. ▪Sayuran ni bagi rasa tenang utk org yg murung ▪Rawat ulser dn kekejangan sendi. ▪Lendir nya elok rawat kudis dn bisul Share jika ada nilai kebaikan.. Selamat malam pd semua yg sedang baca Info si kacang bendi..

  • Petua Bonda

    KEBAIKAN DAUN KEMANGI DAN BASIL

    Banyak berjalan melihat alam Kebesaran mu Ya Rabb Masya Allah.. Tiada daya dn upaya ku melainkan pertolongan Mu.. Malam ni bonda berkisah ttg Si Daun Daun Kemangi.. Daun Kemangi baunya macam serai.. tumbuhan herba nativ Asia Tenggara – pokok bersaiz kecil. Org Thailand mengunakannya sebagai bahan rasa dan aromanya yg sedap mengandungi sitral yang tinggi pada daun dan bunganya.. Kemangi manfaatnya.. Sifat antibiotik semulajadi dalam tubuh mencegah terjadinya keradangan pada tubuh.. *Merawat Batuk dan Selesema* Bahan-bahan pd pokok ni menjauhkan bakteria penyebab batuk dan selsema elok menghangatkan tubuh sesuai utk wanita lepas bersalin.. *Menjaga Kesihatan Mata* Ada vitamin A (x sebanyak dlm lobak) jaga kesihatan mata elok makan sebagai ulam..…

  • Petua Bonda

    JUS TIMUN SELASIH

    Minuman sy ni buat jika sy rasa kulit sy kering dn rasa nak demam.. Awet muda sihat dn Jus ni bagus utk suplemen rawat kanser nak kurus.. (Tp Dalam pantang jgn makan jus ni.. Buruk kesannya pd miss v) Kalau org x makan RV timun ni boleh melemahkan otot dinding vagina .. keputihan dn kesan lain kelemahannya masa buat sex longgar lg2 lah org yg makan pil perancang/implano/suntikan..(org yg sebutkan ni elok makan RV utk.imbangi.hormon dn baikan dalaman organ miss v mereka).. (Kelebihan RV makan ais ke timun ke…dia tetap berkesan naik pd badan x perlu pantang .Sbb bahannya sgt kuat )..

  • Petua Bonda

    KEBAIKAN KACANG MERAH

    Cerita bonda lunch time ni ..Jalani hidup sebaiknya bermula dr Pemakanan.. corak kehidupan boleh merubah kesihatan dn ia juga boleh merawat penyakit.. Bonda ingin berkisa ttg “6 Khasiat Makan Kacang Merah”..Nak kurus makan makanan yg byk serat .. ▪ Kcg ni byk serat..menghindari byk penyakit berbahaya.Memanjangkan jangka hayat manusia sbb dia mempertahankan kesihatan jd lbh baik.. ▪Ia salah 1 kacang yg x mengemukan..Selamat bg org sensitif akzema atau jerawat ..mengenyangkan dan bagus utk diet kurus.. ▪Diet paling bagus minima kita ambik serat dlm14 gram sehari .. ▪Khasiatnya sama mcm kacang lain spt kacang tanah, kacang soya, kacang panjang atau kacang hijau ia menu makanan sihat. ▪Seulas kacang merah ada protein,…

  • Petua Bonda

    Khasiat Bawang Putih

    Assalamualaikum..Cuti sekolah panjang ibu bapa paling teruja dgn anak2 bawa bercuti x sama zaman sy dulu terperap dok kampung.. Beruntung sgt anak2 zaman sekarang kecik2 dh lihat dunia yg luas.. Pagi ni bonda nk bercerita ttg ▪▪▪Khasiat Bawang Putih ▪▪▪ Ia Penyedap masakan , 9 makanan terbaik didunia yg x ternilai banyaknya.. Nilai ubat-ubatan pelbagai jenis penyakit.. Antara lain jom baca apa kelebihannya 1. Mengatasi Masalah Jerawat Tepek pd jerawat cepat kecut.. 2. Menyembuhkan Penyakit Kulit Rebus dgn api pelan bahan2nya Minyak kelapa bawang putih + kunyit ia mengurangi infeksi penyakit kulit. Lakukan secara rutin hasilnya kulit yang lebih sihat dan halus. 3. Mencegah Rambut Rosak Ni caranya tp busuk..…

  • Petua Bonda

    Kilatkan Lantai

    Sy ada 3 cara kilatkan lantai.. 1.Sy guna mop letrik yg guna air panas..Ia bukan sja bersih malah bunuh kuman.. (kos mahal) 2.Sy akan suruh maid bersihkan tile yg kasar dgn bahan ni Air panas + Sabun serbuk + clorox.. Mop dgn air banyak bukan sekadar lembab..!!.( cara ni mudah tp bahaya) #Lepas mop biarkan dalam 30 minit baru bilas dgn air biasa.. Mop 2 kali sampai kering.. Ia buka sj bersih berkilat..Kaki sedap pijak lantai tu.. Bahan peluntur baju ni ialah toxin bahaya dn bg kesan buruk pd badan.. Mata boleh x nampak, sesak nafas, org hamil boleh gugur.. Masa mop tutup hidung.. Anak2 jgn dekat.. 3.Sy guna cuka makan…

  • Petua Bonda,  Umum

    Rawat Bentan..

    Wanita muda zaman sekarang x tahu pantang sebb mak nya juga x berpantang.. Atau mereka sendiri x berpantang.. Bila bentan susah nak ubat.. Bentan ni serta merta jadi atau kesan panjang makan badan wanita.. Proses bersalin bukan perkara main macam kita berak..!!.. Kalau x jaga betul, makan badan.. sbb tu sy lihat kesan buruk pd ramai wanita yg sy kaji sejak ukur sy 12 tahun.!!. Yg cepat kesan bentan ialah kancing gigi.. menggigil.. pening.. pengsan.. tumpah darah.. sendi sakit. Berpanjangan.. macam bisa sendi mencucuk 2.. badan x kuàt.. darah lambat kering dn berbau.. gila meroyan.. Akar belimbing buluh diambil pd tengahari jumaat.. dan kalau tau lanjut buka blog sy bahagian…

  • Petua Bonda

    Kelebihan Periuk Tanah untuk Kesihatan.

    Subhanallah… Mmg periuk tanah lah paling bagus sbb tiada bahan logam berst (heavy metal, Aluminium / besi boleh leech-out toxicity) Tu yg kdg2 org keracunan logam berat dari periuk yg diguna bertahun2. Puas berubat pun tak boleh… Rupa2nya sbb heavy metal yg menyebabkan kerosakan saraf.. (Guru sy Dr Suraya Naturorphaty.. Perubatan tanpa dadah).. Jangan pandang rendah kehidupan dn rawatan semulajdi.. Jangan bangga pd hidup dn makanan moden..

error: Content is protected !!