• Dugaan Nooraini

    Dugaan Nooraini: Part 8 : Baring lapik daun pisang hilangkan stress…

    Sambung part 8,  Disana Kechau Satu seawal setahun tu..dari awal pindah sehingga lepas bersalin anak yg ke3 tu mmg sy x nampak peluang bagaimana caranya mencari rezeki disana.. Sy buntu fikir tapi wajib kena buat sesuatu buat tambahan keperluan hidup kami…!! x terfikir pun nak kaya… Sy hanya nak anak makan dan boleh kesekolah nanti…Itu je sy nak buat.. Keliling hutan dan peneroka disitu hanya hampir 80 orang sj.. Bukan bandar yg banyak peluang pekerjaan.. Boleh gak sy jual nasi lemak ke.. Sy pula x da kepandaian/Kemahiran apa2 langsung.. Sy tau azab baru akan tiba..!!! lebih derita dari sebelumnya… Sy xda tenaga dan kemahiran kena siapkan mental utk hadapi tekanan…

  • Bicara Bonda

    Asma kurus lepas chat di Rozita Jrm…

    Masa sy awal2 buat FB sy malu mengaku sy ni Rozita Ibrahim.. (malu dah tua2 ada FB ) Yati lah paksa sy..” Mak bagus demi pengguna nak cakap dengan mak ‘..Mak cuba lah.. Saya belajar FB dengan staff dan anak2 remaja.. (terkial-2 ntah apa yg seronoknya)..Bila dan pandai anak2 ejek pulak “Mak dah gila IT“ adoiii.. Antara yg kawan2 FB saya masih ingat saya sering chat dgn Milla Shafinaz.. Norbita Samsudin..Jurina..Airiss Marisa.. Azlina Zaki dan banyak lagi.. Saya ingat semuanya yg selalu respond sy.. (yg sy x sebut jangan marah tau.. banyak sgt sy chat dgn kawan2 FB) Apa saya nak share ialah perkenalan kami Asma Mokhtar ..melalui FB ..!!…

  • Resipi Bonda

    ” Bubur Jagung Touch up” …

    Ada kisah sejarahnya . ..ha ha bila lapar pandai je sy mencipta makanan utk kami makan supaya jadi sedap.. Walaupun dgn air asam ubi rebus.. Mmg menyelerakan sedap je menjamah makanan.. Allah bagi nikmat bermacam rupa bentuknya.. Kita je sedar x sedar.. Dalam susah ada senang.. Dalam senang tetap ada susahnya.. Bumi Allah luas khazanahnya… Bagi sy walau kat mana sy berada.. Rumah sewa ke.. Rumah flat ke (tanam dlm pasu lah) Rumah banglo, rumah setinggan ke.. Asal ada tanah je menjadi lah rezeki buat kami.. Lagi luas tanah lagi panjang akal sy ..!! Asal je ada ruang sy nak bertanam sayuran buat makan..serai, kacang botol, cili api..Sy bela ayam…

  • Bicara Bonda

    Kerja sini, beli tanah balik India..

    Assallamualaikum. Selamat hari isnin..Hari memulakan kerja.. Sy nak tulis hari ni pasal India ni…!! Masa sy beli kerepek pada minggu lepas.. Sy suka dengar cerita dia.. Dah macam wartawan pulak sy ni.. Dari perbualan singkat tu sy mempelajari sejarah hidupnya dan mengambil iktibar darinya.. Sebelum anda scroll lagi utk baca tulisan sy ni ttg India ni… Sy terfikir apa sy nak up date hari… Kisah hangat gosip2 sy mmg xda… Sbb sy x suka baca gosip2 artis dan benda merapu. Rugi sgt buang masa dan biarkan kepala lekat pekara merapu.. Yg hanya boleh sy tuliskan hanyalah diari hidup sy dgn sedikit moral of the  story.. Supaya  kita semua boleh fikir…

  • Resipi Bonda

    Resipi Lasagna…

    Bahan layer sos daging Bawang putih Bawang merah Serbuk cili Minyak masak menumis Daging kisar sendiri atau ramly 1 bungkus Cendawan jenis tebal Oregano Mix herb ( cari kat kedai kek banyak) Black pepper Chilli powder ( sebab nak pedas sikit) Garam Buah tomato Cara masak sos layer dagingnya.. •Tumis bawang agak garing . Masukan rebusan daging kisar bersama airnya  anggaran dalam 1 cwn..Jangan banyak air, lagi pekat kental lagi bagus kalau buat lasagna..pendapat sy yg x pakar ni… Nota :  Boleh juga masa tumis ni masukan  terus daging dan letak air sampai daging tu masak betul.. Sy ada 2 cara , biasanya saya akan rebus daging asing dengan api…

  • Resipi Bonda

    Chilled Oreo Cheese Cake…

    Perhatian: Sebelum buat kek ni wajib baca dan fahamkan stepnya dulu..Relax jgn kelam kabut, mesti ada sorang bantu kacau , sementara anda melakukan step seterusnya.. Sediakan awal untuk oreo di bahagikan  kepada 3 bahagian utk mudahkan kerja .. 1: Sederhana utk asas kek : 200gm (step 1) 2: Sedang kasar utk hiasan inti cheese : 40 gm ( step 5) 3: Paling halus utk hiasan : 100gm ( step 6) Step yg sy bagi ni amat mudah difahami dan Insyallah akan jadi nanti jika anda membuatnya..Sy tulis macam ni sbb sy dah selalu buat, saya yakin mudah untuk anda paham ..!!Sy sekali buat sampai 4 biji kek oreo ni utk…

  • Petua Bonda

    Rahsia kesembuhan dari epal…

    Tajuk : Rahsia kesembuhan dari epal Apa yg sy nak tulis sebenarnya pengalaman mengenai epal dan kebaikannya ..Bukan niat sy nak agungkan buah-buahan luar negara ni..Melihat pengalaman abah yg sakit dan dirawat boleh pakar sakit tulang alternatif yg sy jemput khas dari Indonesia tu yg menarik utk sy kongsikan di blog sy.. Sayangnya sy lupa namanya dan hilang semua kontek nombor , dah lama sangat kisah ni. Kebolehan pakar dari Indonesia ni, sangat banyak, ia tahu tahap sejuk dan darah yg tidak mengalir lancar pada bahagian badan arwah abah.. Sy mengenalinya dari cadangan seorang kawan yg pernah berurusan dengannya.. Dirumahnya di Indonesia berbaris org nak tunggu giliran utk berubat.. Dia…

  • Resipi Bonda

    Resepi Biskut Semperit Dahlia..

    Assallamualaikum Sy dapat asalnya dari kawan sy nun jauh di Australia. .Milla..!!Sy try buat sekali milla. Sy rasa ada yg sy boleh adjust so. Sy adjust sampai sy dapat test yg sy cuba dapatkan .. 4 kali sy ubah2 resepi asal tu ( sy kaji kelemahan kenapa kembang..keras masa tekan, tak dapat wangi yg sy nak). Dan hari ni jadi ..So sy share utk semua nak mencubanya… Step semua x tukar bahan sj sy adjust.. Nota : Biasanya kalau samperit lepas buat bunga nya akan jatuh sedikit selepas dibakar..Tips sy dapat nak elakan ialah masa putar gula dgn butter jgn kuat sgt… Sederhana je dn kejap.. Kacau dgn senduk kayu tau.. Bukan pemutar..!!…

  • Bicara Bonda

    Miskinnya masyarakat felda…

    Banyak umur banyak pengalaman..Jauh berjalan luas pandangan..Sebab tu sy sukalah sgt travel melihat negara orang… Negara paling maju dan melihat kemunduran negara luar..Kemiskinan masih ada dinegara kita dan berada dimana2..Cuma x seteruk dinegara asing..Kita masih punya rumah yg elok dan tak ramai yg kebuluran. .Negara kita banyak peluang kerja, nak x nak je !!!…Bila kerja senang dapat, mudah pulak nak dapat duit kan..Tapi nilai duit sekarang sgt kecil dan kos hidup makin mahal. Kisah pisang awak yg sy tulis ni kisah benar berlaku di Felda kediaman mak sy ..Negara makin maju tapi ekonomi sekarang menjadikan kemiskinan makin banyak..dan sy percaya jenayah juga meningkat. Dulu tahun 2006 pisang awak harganya sekilo…

  • Jejak Bonda

    Pengalaman Pergi Haji…

    Hari ni last kerja sebelum cuti Raya Haji…dan ofc buka balik 7hb Okt 2014… Mood ari ni sayu sedih sekali sbb tak dapat buat haji tahun ni… HAJI AKBAR bukan senang nak dapat.. Pahala dan ganjarannya sangat banyak lebih dari haji pada tahun2 yg lain.. PAHALANYA 70 KALI GANDA DARI HAJI BIASA… Bertuahlah siapa yg jadi tetamu Allah pada tahun ni..!! Hari ni saya nak tulis pengalaman sy buat haji tahun 2006 (9 tahun lepas).. Alhamdullilah dapat juga merasa Haji Akbar.. Sy rasa rugi dan sedih sbb sy tak dapat pergi tahun ni… Niat hati mmg nak pergi.. Allah tak jemput maka tak sampai sy kesana tahun ni.. Doa lagi…

error: Content is protected !!