Bicara Bonda

Adik muka kiri bengkak..

Yati datang ke Ofc bagi stok make up ST, dia tegur nape muka adik bengkak.. Jawab saya ringkas “Bengkak gusi kot..” Membebel panjang Yati .. “Jangan buat main mak bahaya dan kalau gigi rosak tak ditampal nanti bila tumbuh gigi kekal tak cantik.. Mak dah bawa adik pergi dentis..? “ .. Saya jawab : belum lah sebab saya anggap ringan..sambil membebel dia cek gigi adiknya .”Berlubang besar lah mak..!! Saya rabun tak nampak apa pun.. ha ha ha..:))

Kerja saya banyak dan tinggalkan terus bawa adik ke dentis.. Alangkah terkejutnya..Bukan saja gigi rosak teruk bernanah sangat banyak bahagian gusi.. dan gigi berlubang sampai 3.. ( patutlah 2 malam menangis dan tak tidur lena ) .. Pesan doktor pada saya ..kanak-kanak x elok cabut gigi usia begini , sebaiknya tampal saja kerana gigi kekal masih lambat lagi akan tumbuh..Saya memang sangat menjaga gigi dan saya mengharapkan anak saya bila besar nanti mempunyai senyuman dan gigi yang cantik …Gigi adalah perkara penting selain muka..Gigi boleh menyebabkan muka tegang..muda dan gigilah menahan kekenduran muka selain kolagen ( Doktor pakar gigi yang bercerita pada saya..) Saya sanggup spend duit demi gigi ,puas hati..!! Wanita lepas bersalin dan berusia gigi makin lemah dan banyak ronggak kerana kurang kalsium , gusi dah tak kuat menampung gigi..

10277565_508720682584679_8145793649706873346_n
Inilah basic make up dan berus yang saya tak ada .. Saya tak guna produk lain hanya ST dan bila-2 saya free sy up date gambar almari antik saya simpan make up

Kami dekat tapi jarang jumpa masing –masing ada haluan kerja masing-masing . Yati biasanya akan pilih color dan mood make up..24hb Khamis ni , saya ada ceramah di UPSI ( Bakal Guru). Terpaksa lah make up sendiri.. Esok saya up load apa akan jadi muka saya yang make up sendiri..!!  Tak dapat nak sorok hidung kembang serta muka lebar lah nampaknya.. Yati kalau make up berjam-jam dan sangat teliti..Saya cicai dan tak pandai nak bershading langsung..pakai taram..:))

One Comment

  • Fanny

    I read a lot of interesting content here. Probably you spend a lot of
    time writing, i know how to save you a lot of time,
    there is an online tool that creates readable, google friendly posts in seconds,
    just search in google – k2seotips unlimited content

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!