Bicara Bonda

20 Kesan Buruk Makan Pil Perancang..

Esok 8hb sy akan bersiaran di IKIM jam 11.30am.. Sehari sebelum menjelang nak bersiaran di IKIM ni (Mood sy hari ni) buat sy x selesa sgt.. Takuttttt..

Sy x ada temujajnji.. xnak diganggu supaya sy bersedia untuk esoknya.. (gitu lah sebelum ni juga he he he..).. Kalau sy tersasul banyak tu sbb menahan nervous..harap esok x gigil..

Salah 1 sebab sy takut sbb pendengar radio IKIM ni 80% educated & kuat ugama.. Mereka sgt peka.. Jangan buat main.. Tu sy seram setiap kali ke IKIM.. Sy tawakal jer niat nak cari rezeki halal.. Niat sy x tipu org dn Allah suka/redha sudahlah..

Sy x boleh senyum ikhlas hari ni.. 2 hari sebelum siaran sy kena hantar skrip.. Masa datang tu kena briefing dulu.. Sy diberi amaran oleh pegawai IKIM x boleh sebut ni.. x boleh sebut itu.. Semua kena sopan dn islamik dn wajib ada lesen produk berdaftar KKM (patuh juga ayat2 yg x boleh sebut arahan dri KKM..)

Silap gaya xpandai plan x laku produk sbb “x boleh hard core utk selling produk”.. Contoh Royal V berapa puluh banyak kebaikan terselindung.. x disampaikan.. Sama sekali x boleh dinyatakan pd umum.. Tp bila pengguna dah makan baru tau kesannya bagaimana..

Bukan senang nak menjual produk di media cetak, radio atau TV.. KKM sgt kuat pantau.. Kalau produk xda lesen mana boleh masuk radio atau paper..

Tulisan sy hari ni perkongsian sy bertajuk.. “Pil Perancang ubatan paling kejam yg sy benci”..

Sifat ambil peduli/kepekaan pd diri sendiri membolehkan sy mengenali apa yg sy perlukan dlm pemakanan harian ataupun mencipta formula produk yg sy akan jual.. Buat produk ni macam masakan gak kalau kena bahan semua cukup masakan jd sedap..

Kalau buat produk bahan2 campuran dlm tu mesti menyokong antara satu dgn lain supaya mempercepatkan tindak balas dan cepat nampak hasilnya ikut apa kita hajatkan..

Sejak mula mengasaskan ST sy cakap pil perancang punca gemuk dn susah kurus.. Hormon macam org tua yg menopause walhal usia 27 tahun.. Sy cakap sbb sy pernah rasa dn lihat kesannya pd kenalan dekat..

Sy makan pil 5 bulan jer zaman dulu sbb sy xnak hamil.. Sy sgt subur.. Masa tu selepas bersalinkan anak ke-2 Noor Aini.. Sy x nak anak lg kerana hidup kami sgt susah..

Kesannya sy gemuk susahnya nak kurus, perut boroi, diet x jalan, senam atau aktif banyak pun tetap x nak turun.. Ramai sedara mara sy makan.. (dlm hati sy kata patutlah gemuk).. Kesannya kesian sgt sedara mara sy yg makan pil perancang terlalu lama termasuk mak sy dah tua sakit kaki dn x boleh jalan..

Sy stop x tahan sbb x suka dgn bentuk badan mengembang x cantik “out of aligment” walaupun hanya makan 5 bulan jer.. Masa dlm tempoh berhenti mkn pil tu sy makan herba, diet dn aktif untuk mendapatkan shape badan cantik.. Mmg geram sbb sgt lambat..

X lama lepas berhenti tu sy pregnant.. Masa pantang sy makan jamu bersalin (kalau sekarang amme complete).. Masa dalam pantang muka sy merah segar x pucat.. dan nampak sy boleh kurus (sbb tu sy kata amme complete bagus pulihkan badan wanita)..

Bila Gemuk – Hormon x tentu arah lagi cepat tua.. Akhirnya sy boleh kurus degn cepat lepas tu.. Itu kisah sy dgn pil perancang..

Seterusnya pengalaman sy ttg kesan buruk pil perancang yg myb doktor x kan beritahu..

1. Ada setengah org akan loya..

2. Datang haid atau pendarahan yg panjang..

3. Mood jd x betul..

4. Kulit kering x cantik kusam dan punca jeragat.

5. Kegemukan paling ramai.

6. Makin kurus pun ada juga.

7. Ada ketulan pd payudara/setngah org rasa sakit sgt.

8. Penyumbang kanser payudara..

9. Penurunan libido (atau xda keinginan sex)

10. Keputihan banyak

11. Miss V longgar

12. Pengelihatan kabur kurang jelas..

13. Sakit perut..

14. Selalu sesak nafas..

15. Pening kepala yg serius.

16. Bengkak atau sakit pd kaki/peha (x boleh jalan)..

17. Menyebabkan darah tinggi.

18. Potensi dpt tumor.

19. Potensi kepada kanser servik..

20. Masalah tulang belakang bengkok.

Ramai tanya sy ada x jual produk herba sy cegah kehamilan.. he he maaf sy jawab xda.. Dulu2 sy ada tanya ustaz boleh x kalau sy buat produk tu “cegah pregnant” Ustaz kata “Haram sbb Rasullullah SAW suruh kita ramaikan umat..”.. Sy cadangkan org muda elok lah beranak banyak.. Rugi anak sikit.. (tp sy sedih Yati kata dia pun x nak anak banyak.. Ada ke patut dia kata malas nak jaga & kos mahal..) 

IUCD berada di rahim wanita utk mencegah kehamilan. Kos IUCD antara RM300 - RM1000 ikut jenis dan bergantung pd hospital.. Jika penggunaan lebih dri 3 tahun dikhuatiri benangnya boleh tercabut, pembedahan perlu dilakukan utk buangkan benang tersebut.. Inilah antara risiko yg mengambil IUCD..
IUCD berada di rahim wanita utk mencegah kehamilan. Kos IUCD antara RM300 – RM1000 ikut jenis dan bergantung pd hospital.. Jika penggunaan lebih dri 3 tahun dikhuatiri benangnya boleh tercabut, pembedahan perlu dilakukan utk buang benang tersebut.. Inilah antara risiko yg mengambil IUCD..

Sy amalkan IUCD sbb kesihatan dn umur sy.. (potensi mengandung ada 2% pakai IUCD..) Ia bagus sbb xda kacau hormon.. Cuma ngeri nak masukan tu.. Seeloknya ambik yg 3 tahun.. Jgn ambik yg 5 tahun.. Implano, suntikan, pil perancang.. semuanya ada kesan mudarat pd badan.. Paling terbaik ialah IUCD..

Sekian sembang2 dgn sy hari.. sayang sgt sy pd anda semua wanita.. Sbb sy pun wanita.. Panjang usia banyak pengalaman.. Jaga diri elok2 ya wahai wanita yg sy kasihi..

44 Comments

  • nieza

    Huhuhu betul puan ckp makan pil atau something yg menggangu hormon badan memang kembang.susah giler nak kurus skin pun Tak cantik.saya serik dah amik semua tu…. Nak ilmu lagi puan…Suka saya follow blog ni baca byk kali hehehe time kasih pada puan yg sudi kongsi ilmu n pengalaman buat saya sedar bahawa diriku amat berharga hehehe

  • siti fadillah

    Sy tak.pernah ambik pil perancang….alhamdulillah…suami hanya suruh pk iucd….dan iucd juga sesuai nge saya…sy mcm puan tak suka gemuk…..thanks info yg sgt berguna ini puan….

    • jamuratu malaya

      Siti Fadilah..

      Bila dikenang kesian kaum wanita ni kan puan. .asemua kena sakit ..kena tahan…

      Iucd mmg menakutkan masa nak masukan ..x macam pil senang dn nampak mudah..untung puan suami mendorong kpd kesohatan yg baiknkp puan isterinya

      • siti Fadillah binti Mohamad

        Alhamdulillah, baru ni pertama kali buat pap smear pun clear ok…terima kasih Puan Rozita..sy banyak amalkan tipa dr puan…n produk2 dr JRM n ST…

  • syahid

    Saya juga tak suka pil-pil hormon sebab saya ada alahan pada pil2 hormon. Doc sendiri juga yang sahkan. Dan pengalaman ambil suntikan, dan makan pil hormon memang ngeri sebab badan jd gemuk walaupun jaga pemakanan. Sekarang tidak lagi

  • afni

    sya pon gemuk sebab ambik perancang yg jenis cucuk tu, setahun ambik terus gemuk melampau, menyesal gila, bila tanya nurse ke dktr gemuk x ambik perancang dorg ckp x.. dh ambik sndiri tau.. hurmmmm…. skang pki iucd tuk 3 tahun… :/

  • Radiah

    Pernah guna pil badan mmg mcm dipam-pam. Guna IUCD dinding rahim bengkak pula. Jadi sekarang rancang sendiri. Pandai2 elak 🙂 insyaAllah.

    Saya bnyk syorkan kwn2 jgn ambil @ guna alat pencegah kehamilan yg ganggu hormon sbb ianya racun kpd badan. IUCD insyaAllah setakat ni alternative terbaik.

    • jamuratu malaya

      Pn Radiah

      Sy x tau pulak yg iucd ada hormon..Sbb doktor yg cerita dgn sy iucd x mengemukan dn xda hormon..cuma ada 1 brand nama dia merina x salah sy itu x kelaur haid ..Dn sepanjang pegalaman sy iud x mengemukan. .dnnterimaksih sbb berkongsi disini ..supaya berhati2 ..sy amalkan dah dlm 20 tahun

  • dewicinta

    Assalammulaikum puan, selepas 4 tahun kahwin saya mempunyai anak dua org , selepas itu saya hanya merancang sendiri tetapi saya sangat subur maka saya mengambil iucd disyorkan doktor 5 tahun.(iucd 5 tahun ada hormon rupanya)..sepanjang tempoh iucd saya mengalami kenaikan berat dlam 20kg lebih…mkn berselera dan saya tidak pernah gemuk melebihi 59kg sebelum ini walaupun saya sudah beranak dua org…selepas 4 tahun(2010) saya keluar iucd awal setahun kerana berat makin bertambah membuatkan saya sakit belakang susah nak bangun tidur..selepas sebulan xpakai iucd saya hamil anak ketiga…dan sekarang saya sudah ikat cukup tiga kali operation..berat saya susah nk turun sekarang makin gemuk kini 82kg asal dari anak dua dulu 53-55kg…huhu..menyesal amik iucd..xde pilihan sebab subur dan tak berani amik risiko utuk kerap mengandung…sekian..

  • Masyitah Razali

    Salam puan..umur sy 27 tahun..dah ad dua org chy mata..slps bersin anak kedua saya ambil prncg…sbb msa mengandungkan anak yg kedua,anak yg first bru 6 bulan..kire kategori subur jgk la tu kann?? 🙂 sy bru 5 bln ambil prncg…tp ad stu kesan pil tu yg sy rse dpd awal sy ambil keinginan seks sy jatuh teruk…dan perut susah nak kempis…wlaupun bdn kurus…lama jgk fikir nk ambil prncg tuh…skg sy decide utk amik prncg tu dlm tempoh setahun je…tp rse cam nak stop amik perncg skg jgk lahh..risau pulak rse nye nih..

  • lynda yatt

    salam kak..pd mulanye saye mggunakn iud da 3 thun..nk msuk yg ke 4 thon..kesakitan ktk bersame tu mnjd2..saye kesian dgn suami,n saya pon x dpt kpuasn ketika bersama..saye kini mmkai suntikn..efeknye..bdn saya smkin mengembg..saye ade juga memkn pil jamu tuk thn lapar n pil kurus..tp bdn saya sme saje..tp klaw nk pki iud lg..kene pk 2 3 kali lg la..

  • ruby mohd kadry

    terima kasih share puan
    alHamdulilah sejak berkahwin 13thun lalu saya tidak pernah mengamalkan apa2 pil perancang, suntikan.
    kami suami isteri sama2 berbincang utk merancang sendiri.
    Alhamdulilah jarak anak2 saya pun tidak rapatsethun, 7thun, 10thun dan 13thun.

  • liz

    Salam puan..
    Bila saya berhenti makan pil perancang. . Jerawat akn naik dan badan pun naik mendadak. Sampai saya brgantung dgn pil perancang utk kulit dan berat badan. Puan ada apa2 cadangan utk saya tinggalkan pil perancang?

  • dinie

    salam puan sy nak tny,sy bru lepas keguguran 2 minggu lepas dan nurse syorkan sy supaya jarakkan kehamilan dlm 6 bulan,kemudian nurse bg sy pil perancang untuk rncg kehamilan..kalau ikutkan sy nk hamil semula selepas 2 3 kali cycle..sy nk tny apa pndpt puan jika puan berada dlm situasi sy??

    • jamuratu malaya

      dinnie, jarak kehamilan sebaiknya mengunakan iucd yg x mengangu hormon..bab jarakan kehamilan mmg xda cara lain..Kalau ikut date juga banyak yg hamil ..Merancang sendiri terbaik..Meskipun sy tahu cara merancang hamil sy x boleh ajar kerana sy takut org buat penguguran anak

      • Dk normah

        Assalamualaikum wbt puan, saya x pandai nak rancang sendiri. Pernah cuba tpi x menjadi dan akhirnya saya mengandung setelah 4 bulan berhenti menggunakan pil perancang. Tapi saya keguguran ketika usia kandungan 3 bulan. Ada ke kemungkinan keguguran berlaku sebab saya salah seorang pengguna pil perancang dlm tempoh yang lama. Usia sekarang dah nak masuk 40 thn, sy betul2 nak berhenti menggunakan pil2 ni tp dlm masa yg saya risau plak mengandung dlm usia dah meningkat dan kesihatan yg x menentu.

  • Yana

    Saya Nak tanye..kalau pkai iucd bl bersama akan buat kita tak selesa ke…sabab saya baru besalin pramatang…3 Hari anak sy mninggal… Kalau sy mngndung Mgkin ada risiko.. Kena jarak kan setahun…biasa rancang sendiri..tapi terlalu subur… Doc suruh sy pkai iucd…

  • yuyunaurakash

    puan sy bru je bln 6 tu mlhir kn bby boy. tp czer. skrg sy amal kn pil perancang sbb takut hamil. tp slma 4 bulan sy amal kan pil tu sy sllu mual2 dn rmbut gugur byk. ape pndapat puan trmksh

  • syazakimi90

    Salam puan..
    Slpas sy brhenti pil perancang..haid sy jd xmnentu..kdang2 tu sari atau 2ari je haid dtang dlm sbulan..pastu drah yg keluar cikit2 je..puan bleh bgitau tak bgaimna nk suh period stabil mcam sediakala??.

  • MIRA AMIR

    slm ,

    bonda nak tanya saya berumur 27tahun dah setahun berumahtangga saya mempunyai hormon yang tidak seimbang , seminggu lepas berkahwin saya dah suami merancang keluarga kononnya nak melewatkan zuriat dan meminta suami belikan pil perancang jemana zoely2.5mg/1.5mg saya makan pil perancang pon xteratur selama sebulan sahaja semenjak tu period saya jadi xseimbang macam zaman bujang dulu, sekarang saya dan suami inginkan zuriat saya start mengambil acid folic berurut dan bermacam macam iktihar masih susah nak lekat jadi apa perlu saya cuba untuk seimbangkan hormon ye mintak nasihat n tunjuk ajar sekian terima kasih.

  • afiqah

    puan saya ada masalah tak datang period setahun lebih selepas habis buat rawatan kemoterapi (leukemia)..doktor bagi saya ubat pil perancang untuk 3 bulan untuk keluarkan hormon saya balik..tapi saya takut nak makan pil perancang lepas saya bace banyak keburukan dia..boleh ke royal v membantu menggantikan ubat-ubat hormone?

  • Maria

    Assalamualaikum pn. Saya tak pernah ambil pul perancang hingga lepas bersalin anak keempat. Sy terpaksa ambil sbb Anak2 jarak anak2 rapat. Masa 6 bln pertama ok. Lepas anak mula mkn, sy perlu tukar pil lain. Sejak tu sy slalu Alami alergic n Jari membengkak keluar nanah. doctor tukar pil lain masih sama. Ada tak product yg boleh detox semua hormon yg dh masuk Dlm bdn sy hingga menyebabkan alergic. sengsara Sgt. Tp tiada pilihan.

  • ain

    aslmkm , saya baru berkahwin 8 bulan dan suami nak sya ambil pil perancang sebab belum nak anak. sya nak minta pendapat akak? boleh ke sya ambil pil perancang dan sy belum punya anak lagi.

  • Dabby

    Sya baru dua tahun dah kahwin ,masa kawin sy ada mkn pil perancang selama 10 bln dan dah stahun sy bhnti mkn ubt tp blm hamil jga ..

  • Win

    Assalamualaikum…. Nak tanya jugak, kalau kencing kotor n selalu sakit pinggang tu semua berpunca dari pil perancangkah jugak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!